«Det er bare å dra frem våpnene»

Bankansatte «Tone» står inne i Nokas-bygget og ser at Stavanger sentrum blir en krigssone. På gata utenfor har politimannen Arne Sigve Klungland gitt beskjed om å trekke våpen. Så blir han skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Arne Sigve Klungland kommer på jobb før 07.00. Den erfarne politimannen liker å være tidlig ute. Et nytt vaktlag er på vei for å overta for nattskiftet. Klungland sitter på kontoret og tar en kopp kaffe med en kollega.

Kort tid etter setter Nokas-ansatte «Tone» seg i bilen sin og setter kurs mot Stavanger sentrum. Bankkvinnen, som ikke vil bli identifisert, liker også å være tidlig ute. Klokka halv åtte styrer hun bilen sin inn i garasjeanlegget under Domkirkeplassen. Det er en helt vanlig vårdag. Påskeferien er like om hjørnet, mannen hennes har dratt på hytta allerede.

«Tone» treffer en kvinnelig kollega i garasjen, og de to slår følge opp til personalinngangen. Vel inne tar hun heisen opp i tredje etasje, hvor hun har kontoret sitt. Hun slår på pc-en for å sjekke e-posten, treffer noen andre kolleger og slår av en prat med dem.

Etter hvert nærmer klokka seg åtte om morgenen. «Tone» og en annen kollega er i gang med en arbeidsoppgave som innebærer en tur ned i underetasjen. De tar heisen ned og blir etter hvert sluset inn i pengemottaket av to kolleger som jobber der inne. Lite vet de at ranerne bare er sekunder unna sitt mål.

Tenkte på fluktvei

«Tone»s kollega går bort til vindusfasaden for å henge fra seg en nøkkel, etterpå skal de videre til et annet rom.

- Jeg står ved heisen og kikker ut i lufta, slik du gjør når du venter på noen. Plutselig gjør noen anskrik. Jeg løfter blikket og ser dem: Fem eller seks maskerte, svartkledde menn med slegge og automatvåpen. De kom stormende som kommandosoldater. Han som sto fremst hadde slegga og sto klar til å angripe, forteller «Tone».

Det skremmende øyeblikket varer kanskje i ett sekund før den erfarne bankkvinnen reagerer.

SKREMT: De ansatte i Norsk kontantservice ble skremt da bevæpnede ranere tok seg inn i pengemottaket. Likevel gjorde de ingen feil. Politiet mener at 12 personer deltok i dødsranet. De fikk med seg vel 60 millioner kroner. Foto: Nokas
SKREMT: De ansatte i Norsk kontantservice ble skremt da bevæpnede ranere tok seg inn i pengemottaket. Likevel gjorde de ingen feil. Politiet mener at 12 personer deltok i dødsranet. De fikk med seg vel 60 millioner kroner. Foto: Nokas Vis mer

- Det første jeg tenkte var: «Dette er et voldsomt ran». Så tenkte jeg bare på nærmeste fluktvei, og det var heisen rett bak meg. I slike situasjoner handler man på instinkt, sier «Tone».

De fire ansatte rømmer lokalet og slår alarm til politiet.

Ild på alle kanter

Ved politistasjonen, en knapp kilometer unna, har ranerne parkert en Volvo FL6 lastebil utenfor politigarasjen. Føreren tenner på og løper fra stedet. Klokka er 07.59 når alarmen går. Operasjonslederen mottar meldingen om ran. Klungland reagerer umiddelbart. Han får beskjed om at det er en såkalt «K1-melding» fra Nokas. Politimannen setter seg inn i kommandobilen og kjører ut av politigarasjen. To politibetjenter kjører i en bil bak kommandobilen, en Ford Excursion.

Via radiosambandet gir Klungland ordre om at alle tilgjengelige tjenestemenn må ta frem tjenestevåpnene og melde seg i politigarasjen.

- Meldingen om ran er reell, sier Klungland over radioen, ifølge vitneavhør av kolleger.

Det er flere politimenn på vei til Domkirkeplassen. En av politimennene som kjører bak Klungland har følgende beskrivelse av det han ser på plassen:

- Det føltes som om det var ild på alle kanter!

Ville ikke ut

«Tone» og en kollega stepper inn i heisen og trykker på knappen for fjerde etasje. De to andre som ser ranerne ute i bakgården, flykter opp trappa. Alle fire er ute før ranerne klarer å slå seg gjennom ruta.

- Når vi kommer ut av heisen i fjerde etasje møter vi noen kolleger. Vi sier: «Det er ran». De ser helt vantro ut, forteller «Tone».

Noen setter ei tralle i heisdøra for å forhindre ranerne i å bruke den. «Tone» tar telefonen og varsler de som jobber i tredje etasje, som blir like sjokkerte.

- Etter hvert begynte folk å samle seg i garderoben for å gå ut av bygningen. Jeg torte ikke, for jeg visste ikke hva som ville møte meg på utsiden. Jeg hadde jo sett hva slags folk vi hadde med å gjøre, sier bankkvinnen.

Hun og en kollega gikk i stedet opp en etasje, hvor det er en balkong.

- Vi hørte at det dundret i hele bygget. Jeg strakk hals og kikket ut over balkongen. Da oppdaget jeg at det sto en bevæpnet mann på plassen. Jeg tenkte: Hvis han begynner å skyte, kan jeg bli truffet av en rikosjett. Da trakk jeg meg vekk fra vinduet og lenger inn i bygget.

Stille fra bilen

Klokka er passert 08.15. En sivil politimann blir tatt som gissel. Det skytes mot bilen der Klungland sitter.

Ifølge polititjenestemennene på åstedet _ minst fire av dem bevæpnet _ er det politibetjent Erik Håland som er nærmest ranerne. Derfor er det han som har prioritet på radiosambandet. Men innimellom gir Klungland ordrer:

- Det er bare å dra frem våpnene, er noe av det han sier, ifølge vitner.

Alle lurer på hva som har skjedd med Klungland etter at det ble stille fra kommandobilen. Erik Håland, som avfyrte i alt 17 skudd mot ranerne, får beskjed om å overta som operativ uteleder. Klungland blir trolig drept mellom 08.15 og 08.20

- Hørtes som krig

I femte etasje av Nokas-bygningen hører «Tone» fortsatt skyting fra Domkirkeplassen.

- Jeg lukket øynene og tenkte: «Dette er som når tv-en står på og det er krigsreportasjer fra Jugoslavia.» Det hørtes ut som en krig. Plutselig var Stavanger sentrum en krigssone. Det var helt uvirkelig, sier «Tone»

Rundt klokka halv ni var det endelig over. «Tone» fikk summet seg til å ta kontakt med omverdenen for å si at hun var uskadd.

På gata utenfor går flere kolleger av Arne Sigve Klungland kolleger bort til den upansrede kommandobilen. Det er kulehull i frontruta på førersiden. Også bakruta er knust. Politiet mener skuddene gikk gjennom bilen. Det er også kulehull i døra der Klungland sitter.

En av hans kolleger sjekker pulsen. Hjertet har sluttet å slå. Klungland er truffet på høyresiden av hodet. Han var ubevæpnet. En av ranerne skjøt åtte til ti skudd mot kommandobilen.

Får heltemedalje

Den 43 år gamle politibetjenten som ble tatt som gissel av ranerne, er blant dem som får en sterk reaksjon etter dødsbudskapet. 43-åringen begynner å hyperventilere, han skjelver. Andre begynner å gråte. Det blir lagt et teppe over frontruta på kommandobilen.

Klokka ni gir politiet de Nokas-ansatte klarsignal til å komme ut av bygningen. De snakker ut om det som har skjedd og får god støtte og omsorg fra ledelsen. Om kvelden kunne «Tone» heldigvis vende hjem til en støttende ektemann. «Tone» fikk til og med sove godt den natta.

I dag har hun ingen traumer fra ransdagen. Bildet av de maskerte ranerne har ikke satt seg fast på netthinna.

- Alle blir redde når det skytes med automatvåpen rundt deg. Vi ansatte har kommet oss gjennom det, men blir påminnet om det som skjedde fordi det skrives og snakkes så mye om ranet. Derfor tenker jeg på det nesten hver dag. Selv om ranet ikke preger meg, glemmer jeg det aldri, sier «Tone».

På ettårsdagen tirsdag vil det bli avholdt flere minnemarkeringer, hvor blant andre justisminister Odd Einar Dørum vil delta. I et lukket arranment på politihuset Arne Sigve Klungland vil bli tildelt en post mortem heltemedalje.

DREPT: Operativ uteleder Arne Sigve Klungland ble drept.