- Det er bare den j... tradisjonen som ikke aksepterer det alle vil akseptere

SV-veteran Akhtar Chaudhry er rystet over drapet og lemlestingen av unge jenter i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 27. mai ble Farzana Parveen (25) angrepet og drept av familiemedlemmer fordi hun hadde giftet seg med mannen hun elsket. I dag kom nyheten om Saba Maqsood som ble forsøkt drept av sin egen familie fordi hun ville giftet seg av kjærlighet.

Summen av disse to hendelsene fikk den tidligere stortingsrepresentanten Akhtar Chaudhry, som er født i Lahore i Pakistan, til å reagere med et sterkt og følelsesladd innlegg på sin facebook-side:

Rystet og skamfull «Det har ikke gått mange dager siden vi ble servert en barbarisk historie fra Lahore, Pakistan, hvor en gravid kvinne ble stenet ihjel rett foran lagmannsretten. Jeg kjenner landet, jeg kjenner byen, jeg kjenner til og med fortauet hvor forbrytelsen tok sted, og nettopp derfor ble jeg både rystet og skamfull. I dag ser vi igjen en kvinne som er blitt grovt mishandlet og forsøkt drept. Hvilken forbrytelse har disse kvinnene begått? Kun det at de giftet seg med den mannen de elsket. Er det en forbrytelse? Er det forbudt etter pakistansk lov? I sharia? I tradisjonen? Nei!»

- Disse handlingene barbariske og jeg har lyst til å gråte. Både på grunn av den smerten som blir påført disse unge kvinnene, og jeg får også lyst til å gråte fordi samfunnet ikke gjøre noe med dette. Det kommer til å fortsette, sier Akhtar Chaudhry til Dagbladet.

På sin profil skriver han videre:

«Selv Profeten (som skal være eksempelet til etterfølgelse) giftet seg med kvinnen han var glad i. Alle lover og normer gir pakistanere, menn og kvinner, rett til å gifte seg med den de vil.»

Den Pakistanske litteraturen er smekkfull av heder og ære til kjærlighet. Alle folketenkere, om det var Waris Shah, Bulhe Shah, Shah Hussain eller Latif Bhuttai, fremelsket kjærlighet.

«Det er bare den j... tradisjonen som ikke akseptere det alle vil akseptere.»

- Det er en svart tradisjon som forsterker seg. Man skulle tro at samfunnet hadde kommet lengre i 2014. Man har bedre utdannelse, et mer urbant samfunn, sosiale medier og et mer utviklet samfunn på alle måter. Til tross for dette opplever vi at det pakistanske samfunnet har utviklet seg i helt feil retning, sier Akhtar Chaudhry.

- Hvorfor tror du det er sånn?

- Mye av skylden må legges på den blinde fortolkningen av religionen. Alle fra kioskeieren på hjørnet til presidenten har skylden. Rollemodellene i samfunnet har ikke bare unnlat å gjøre jobben sin, men de har forsterket problemene. På 1970-tallet og utover var det et raust, varmt og godt samfunn. I 1971 vslgte Pakistan et sekulært samfunn, i dag er det langt verre. Det har gradvis blitt dårligere, sier Chaudhry.

Han mener at Pakistan nå opplever arven etter Zia ul-Haq som grep makten i Pakistan etter et statskupp i 1977.

- Han viste oss helvete, og siden den gang har det bare blitt verre. Nå må det være nok. Landet og samfunnet er som de synker nedover i et svart hull i jorden dag for dag, meter for meter. Kjærlighet, raushet, rettferdighet, kampen mot urett. Dette samfunnet kan ingen være stolt av, sier han.

- Vi - som fortsatt er glad i det pakistanske samfunnet - er sinte og skamfulle over utviklingen og tingenes tilstand. Vi må ta vår del av ansvaret for å endre dette. Dette må endres. Dette kan ikke fortsette, avslutter Akhtar Chaudhry.

PÅ SYKEHUSET:  Her sitter Saba Maqsood (18) på sykehuset i Hafizabad i Punjab-provinsen i Pakistan etter æresdrapsforsøket som nær kostet henne livet. Tidligere stortingsrepresentanten Akhtar Chaudhry er sint og skamfull over hendelsene. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
PÅ SYKEHUSET: Her sitter Saba Maqsood (18) på sykehuset i Hafizabad i Punjab-provinsen i Pakistan etter æresdrapsforsøket som nær kostet henne livet. Tidligere stortingsrepresentanten Akhtar Chaudhry er sint og skamfull over hendelsene. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer