- INFAM OG UFIN: Thorbjørn Jagland er ikke nødig i sin kritikk av Geir Lundestad, og beskriver hans påstander som infame og ufine. Jagland skriver selv sine memoarer, men har ingen planer om å nevne Lundestad i boka. Her er Jagland i sin bolig i Strasbourg. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADET
- INFAM OG UFIN: Thorbjørn Jagland er ikke nødig i sin kritikk av Geir Lundestad, og beskriver hans påstander som infame og ufine. Jagland skriver selv sine memoarer, men har ingen planer om å nevne Lundestad i boka. Her er Jagland i sin bolig i Strasbourg. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADETVis mer

- Det er bare én som kjenner virkeligheten, og det er jeg

Jagland mener Lundestad tillegger seg selv for mye makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Alle må forstå at jeg ikke kunne gjøre noe annet enn å ta til motmæle. Hvis Dagbladet nå sier at jeg blir en del av en offentlig skittentøyvask, så syns jeg ikke Dagbladet gjør jobben sin. Jeg bruker min ytringsfrihet, og det bør kunne verdsettes, sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

I Geir Lundestads nye bok «Fredens sekretær. 25 år med Nobelprisen», går han kraftig til angrep på Nobelkomiteens tidligere leder, Thorbjørn Jagland, som i mars ble den første lederen i komiteens 114 år lange historie til å bli degradert.

I dag tar Jaglands til motmæle i et brev til Aftenposten, hvor han blant annet skriver at boka inneholder løgner og injurierende påstander. Jagland skriver blant annet:

«Påstanden om at jeg ikke arbeidet med mine taler til Nobelseremoniene er løgn. Fakta er følgende: Jeg dro alltid på Lundestads faktagrunnlag. Men jeg skrev talene selv. De som er rundt meg kan bekrefte at jeg hvert år brukte timer, dager og uker for å få det best mulig. (...) Jeg ser at han antyder det samme om Francis Sejersted, etter min mening en av de mest prominente personligheter i nobelhistorien. Han er død og kan ikke forsvare seg.»

- Skrev mindre enn forventet I et intervju med Dagbladet svarer Lundestad følgende på Jaglands påstander:

- Jeg skriver ikke at jeg skrev Jaglands taler, men at jeg leverte lange innspill.

Et utdrag fra det aktuelle bokavsnittet lyder som følger:

«Jagland skrev mye mindre av talene sine enn jeg hadde forventet. Han var en ivrig skribent, men han var glad for mine lange innspill til nobeltalene.»

- Jeg kjenner virkeligheten - Jagland, Lundestad mener at du tillegger ham meninger han ikke har skrevet. Hva tenker du om at dere har så vidt forskjellig tolkning av virkeligheten?

- Han sier at jeg skrev mindre av talene enn forventet. Det er feil. Jeg brukte hans faktagrunnlag, men hvert eneste ord er mitt. Det er bare én som kjenner virkeligheten, og det er jeg.

- Det er en infam og ufin kommentar, på toppen av all sjikanen, sier Jagland.

Den andre påstanden Jagland i dag slår tilbake mot, er følgende:

«Komiteen følte at han kunne gå altfor langt i å gi media tips om hvem som ville få fredsprisen».

- Det gjorde jeg aldri, sier Jagland.

- Så du har aldri, overfor noen i pressen, kommet med et eneste hint?

- Nei. Men NRK har ved flere anledninger åpenbart fått vite navnet av noen. Da jeg var stortingspresident husker jeg at NRK sto på døra til Martti Ahtisaari da det ble annonsert at han vant prisen. Noen må ha lekket det.

Jagland mener Lundestad har tillagt seg mer makt enn det han har hatt i sin stilling.

- Alle må huske hva det er vi snakker om. I fjor rykket Lundestad, som ikke var medlem av komiteen, ut og mente at jeg ikke burde være medlem eller leder. Et ikke-medlem gikk altså offentlig ut og mente noe om hvem som skal være leder. Da tillegger han seg selv mer makt enn det han hadde.

- Ufint og ukorrekt - Er dette ordskiftet mellom deg og Lundestad nobelprisen verdig?

- Det må du spørre Lundestad om. Jeg må ta til orde mot to veldig ufine og ukorrekte påstander, og kan ikke påta meg ansvaret for situasjonen som er oppstått.

Jagland har fortsatt ikke snakket med Lundestad etter at boka kom, og har heller ingen planer om å ta kontakt. Jagland jobber selv med et bokprosjekt - hans egne memoarer.

- Jeg kan garantere at jeg ikke går inn på ting som er taushetsbelagt.

- Kommer du til å skrive om Lundestad.

- Det tror jeg ikke.