Ukrainsk regjeringskilde:

- Det er bare oppvarming

Tirsdag ble det observert eksplosjoner ved en russisk flybase på Krim-halvøya. Russland hevder at det dreier seg om ammunisjon som har eksplodert, mens kilder nær den ukrainske regjeringen advarer om at dette er bare starten.

EKSPLOSJONER: Ifølge Reuters melder vitner om høye eksplosjoner ved en russisk militærbase på den okkuperte Krim-halvøya Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag har det blitt observert voldsomme eksplosjoner ved den russiske flybasen Novofedorivka på Krim-halvøya. Ukraina og Russland uttaler seg motstridende om årsaken til eksplosjonene.

The New York Times siterer en ukrainsk militærtjenestemann, som hevder at ukrainske styrker står bak eksplosjonene.

- Dette var en flybase hvor fly regelmessig lettet fra, for å utføre angrep mot våre styrker i sør, sier han.

Ifølge den amerikanske avisa ville han ikke avsløre hvilke våpen som ble brukt i angrepet.

Den amerikanske forfatteren og journalisten Michael Weiss skriver på Twitter at han sendte en tekstmelding til en høytstående tjenestemann i det ukrainske forsvarsdepartementet angående eksplosjonene, hvorpå tjenestemannen skal ha svart på følgende måte.

«Det er bare oppvarming».

Forsvarsdepartementet i Russland hevder imidlertid at eksplosjonene skyldes ammunisjon som har gått i lufta, men at ingen kom til skade.

Senere sa lederen for den okkuperte Krim-halvøya, Sergei Aksyonov, at en person ble drept som følge av eksplosjonene. Det skriver Reuters.

I FLAMMER: En video publisert på plattformen Telegram skal vise et ukrainsk angrep på en russisk stridsvogn i Kharkiv-regionen. Video: @pravda_geraschenko / Telegram Vis mer

Tidligere regjeringsrådgiver

Tidligere rådgiver i det ukrainske innenriksdepartementet, Victor Andrusiv, skriver på Telegram at tirsdagens eksplosjoner er et bevis på at Ukraina besitter og allerede har tatt i bruk missiler som har en rekkevidde på 200 til 300 kilometer.

Videre skriver han at russerne åpenbart ikke er klar over det, med tanke på eksplosjonene ved Novofedorivka. Dette mener han at sier sitt om russernes etterretning og luftforsvar.

Avslutningsvis skriver Andrusiv at han regner med at Russland vil kalle eksplosjonene for en ulykke, brann eller sabotasje. Dette mener han at skyldes at det vil føre til panikk dersom Russland innrømmer at Ukraina har mulighet til å angripe fra opptil 300 kilometer avstand. I likhet med Weiss' regjeringskilde, hevder Andrusiv at dette bare er begynnelsen.

HATER UKRAINA: Utenrikskorrespondent og forfatter Morten Strand om hvorfor Putin hater Ukraina. Video: Dennis A. Hagbru / Håvard Bjørnerem. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Vis mer

- Farlig utvikling

Kommentator Morten Strand i Dagbladet mener at dersom det dreier seg om et angrep som Ukraina står bak, vil det være en farlig utvikling.

- Det vil være en farlig utvikling fordi at Krim regnes som hellig land, både billedlig og bokstavelig, for Russland og president Vladimir Putin. Dette er «no-go zone» sett fra russisk side, sier Strand og fortsetter:

- Dette fordi at Russland til en viss grad er villige til å forhandle om de andre ukrainske områdene som de har annektert eller okkupert, men Russland vil overhodet ikke forhandle om Krim.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer