Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er bare sorg der

John Wallin (83) og samboeren Barbro Karlsson (79) ble spylt ut av hotellrommet sitt av monsterbølgen og ble reddet i siste liten. Klokka 06.08 i dag kunne de omfavne datteren Britt Gustafsson i ankomsthallen på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Paret var lettet over å være tilbake, men preget av inntrykkene fra Thailand, der de ferierte da katastrofen skjedde. Barbro ble trillet ut avgangshallen i rullestol.

- Det er bare sorg der, sier Wallin til Dagbladet.no.

De to var blant de 366 passasjerene på flygningen fra Phuket til Oslo i dag morges. Wallin forteller at han og samboeren var på rommet på hotellet da tsunamien kom.

- Vi var på hotellet da bølgen traff og ble spylt ut av rommet og ut i korridoren. Det var sånn kraft i vannet, det nyttet ikke å holde seg fast. Tv-apparater og kofferter fløyt rundt oss i vannet. Vi stod i et hjørne med vann til halsen, og møbler og treverk samlet seg rundt oss.

Paret var i ferd med å bli trukket ned trappen av vannmassene, da en engelskmann trakk John opp og reddet ham.

- Det tok bare ett minutt og jeg rakk nesten ikke å bli redd. Jeg var under vann og tenkte at nå er det slutt, men så ble jeg trukket opp, og jeg tenkte, der reddet han livet mitt.

Paret løp opp flere etasjer og reddet livet i høyden.

- Guttene fra hotellet hjalp oss opp. De varslet om at det skulle komme en tredje bølge. Vi sto i bare undertøyet, og fikk et laken rundt oss. Det var det eneste vi hadde.

- Vi måtte vasse bort fra hotellet i vannet, så kom de kom å hentet oss i biler fra hotellet, kjørte oss ut av byen og opp på en høyde. Der satt vi i to timer. Lokalbefolkningen var svært vennlige og hjelpsomme og kom med frukt, selv om de var like sjokkert som oss. Barbro fikk en sarong og en t-skjorte, og det har hun gått i siden, forteller John.

Blant de mange pårørende som ventet på folk som skulle komme hjem med flyet fra Phuket var Anette Løbach (16) og Benedicte Sandberg (16). De ventet på at venninna Stine Moe Andersen skulle komme hjem.

- Det blir godt å se henne, men det jeg sitter hermed litt blandede følelser, sier Anette.

En annen god venninne av de to, 16 år gamle Natalie Orellana Teigland, er fortsatt savnet der nede. Hun går i samme klasse som Benedicte på musikklinja ved St. Halvard i Lier.

- Vi har fortsatt et håp om at hun kommer hjem, men vi blir jo mer og mer bekymret for hver dag som går, sier Benedicte Sandberg.

Så - etter lang venting - kommer Stine ut i ankomsthallen. Jentene omfavner hverandre og gråter før de reiser videre hjem.

Svært følelsesladede scener utspant seg i ankomsthallen i timen det tok å tømme flyet, registrere passasjerene. Åtte personer ble ført til sykehus i ambulanser, men de aller fleste ville bare hjem. Et stort hjelpeapparat på SAS-hotellet på flyplassen, ble bra benyttet av om lag 25 personer.

Fengselsprest Harald Bekken ved Oslo fengsel var med i mottaksapparatet, som besto av leger, sykepleiere, et psykososialt team, politifolk og Røde Kors.

- Folk var opptatt av en ting, å bli ferdige med registreringen og komme seg hjem. De var i bedre tilstand og form enn jeg hadde forventet, sier Bekken.

Mange var svært glade og rørt til tårer over å se sine kjære igjen. Svenske Johanna Riemer var en av dem.

- Det er kjempeskjønt å være hjemme. Alle har vært så hjelpsomme, og vi er ganske rolige nå. Vi var ute i båt og skule dykke, merket ikke at bølgen kom, og fattet ingenting da vi kom tilbake til land, sier Johanna.

Som mange andre på flyet hadde hun bare klærne hun gikk i med seg tilbake fra Asia.

Men for andre er hjemkomsten en påminnelse om tragedien.

Torkel Kjelstrup står i ankomsthallen og venter på et selskap på sju personer som var med flyet med flyet.

- De skulle vært åtte personer som kom hjem nå, men det er bare sju. Christer Bryntesson ble tatt av flodbølgen og skylt vekk. Han er 56 år fra Hamarøy. Han kan ligge på sykehus, han kan være forulykket. Jeg forsøker å vise bildet av ham til andre som kan ha sett ham, sier Kjelstrup til Dagbladet.

Babro Karlsson og John Wallin kom til Gardermoen imorges.
Endelig klem.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media