Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesehorn snart utryddet:

Det er bare tre individer igjen i verden. Nå er den siste hannen alvorlig syk

Det nordlige hvite neshornet nærmer seg utryddet.

SYK: Neshornet Sudan har fått en kraftig infeksjon i høyre bakbein. Det kan koste hele arten livet. Foto: AP / NTB Scanpix
SYK: Neshornet Sudan har fått en kraftig infeksjon i høyre bakbein. Det kan koste hele arten livet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den er en av jordas mest truede arter. Nå har det nordlige hvite neshornet tatt nok et stort steg mot utryddelse. Artens siste mannlige individ er alvorlig syk.

Den 45 år gamle Sudan er kjent som verdens mest ettertraktede ungkar. I Kenya lever han sammen med hunnene Najin og Fatu. Sammen er de tre bokstavelig talt de eneste i verden.

- Veldig bekymret

Men framtiden henger nå i enda tynnere tråd enn tidligere for arten. En kraftig infeksjon ble nylig oppdaget i Sudans høyre bakbein. Dyrets dårlige helse gjør at han nå får oppfølging av veterinærer 24 timer i døgnet, skriver Independent. Men det ser mørkt ut for arten.

- Vi er veldig bekymret for ham. Han er svært gammel til å være neshorn, og vi vil ikke at han skal lide unødvendig, uttaler reservatet Ol Pejeta i Kenya, hvor Sudan holder til.

​- Vi tror ikke han vil leve så mye lenger. Han går omkring og spiser fremdeles, men bare så vidt, sier talsperson ved reservatet, Elodie A. Sampere, til CNN.

Et liv i fangenskap

Ni år har gått siden de tre neshornene kom til reservatet. De hadde da levd de seinere åra i dyreparken Dvur Kralove i Tsjekkia, hvor alle forsøk på å få dem til å formere seg hadde feilet.

DEN SISTE: Det ser ut til å gå mot slutten for 45 år gamle Sudan. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DEN SISTE: Det ser ut til å gå mot slutten for 45 år gamle Sudan. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Sammen med dem var også et fjerde neshorn - hannen Suni. Verdens nest siste hanndyr av arten døde imidlertid i 2014. Det ble starten på en dramatisk utvikling for de få individene som var igjen på den tida.

Tidlig i 2015 oppdaget nemlig vetrinærer nok et problem. Ingen av de to hunnene Najin og Fatu var i stand til å reprodusere seg uten hjelp fra mennesker. I tillegg falt Sudans spermakvalitet. Det desperate arbeidet for å få arten til å formere seg ble bare vanskeligere og vanskeligere.

Fra over 2000 til tre

Neshornartens fall har imidlertid gått fort. Man trenger ikke skru tida mer enn 60 år tilbake for å komme dit at arten telte mer enn 2000 individer spredt over blant annet Uganda og Kongo.

Det siste ville individet skal på sin side ha blitt observert for mer enn ti år siden i nasjonalparken Garamba i Kongo. Landet har derimot ikke klart å ta vare på arten, som ofte har blitt offer i væpnede kamper under borgerkrigen i landet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!