STILLER SPØRSMÅL: Advokat Silje Stenvaag, som har flere klienter fra angrepet på regjeringskvartalet, vil ikke at deres personopplysninger skal havne hos andre advokater.  Foto: Lars Eivind Bones
STILLER SPØRSMÅL: Advokat Silje Stenvaag, som har flere klienter fra angrepet på regjeringskvartalet, vil ikke at deres personopplysninger skal havne hos andre advokater. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Det er betenkelig at så mange vil få tilgang til private opplysninger

Bistandsadvokat Silje Elisabeth Stenvaag vil holde klientenes forklaring unna de andre advokatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stenvaag får ikke medhold i Oslo tingrett om at forklaringene til hennes klienter i terrorsaken skal holdes unna de andre bistandsadvokatene, melder NTB ved 18-tida.

Nå varsler hun en anke.

Stenvaag har begjært at bistandsadvokatene ikke får innsyn i fornærmedes forklaringer begrunnet i retten til personvern og privatliv nedfelt i den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 8.

Vil anke Stenvaag representerer sju fornærmede etter bombeangrepet mot regjeringskvartalet. I sin begjæring beskriver hun at de fornærmede har gitt sensitive opplysninger til politiet samt detaljerte beskrivelser av hvordan de har hatt det helsemessig og psykisk etter terrorangrepet. Hun fastslår enorm medieinteresse for saken.

- Dette vil komme til uttrykk i deres anstrengelser for å få tilgang til sakens dokumenter. Det er svært betenkelig dersom en så vid personkrets vil ha tilgang til så mange sensitive personopplysninger om så mange mennesker, skriver advokat Stenvaag i begjæringen.

- Vi er ikke ferdig med denne avgjørelsen, og vil anke, sier Stenvaag til Dagbladet.

Hensynsfull løsning - Det er betenkelig at så mange vil få tilgang til for eksempel helseopplysninger, sier hun.

Oslo tingrett mener at vilkårene etter menneskerettighetskonvensjonen ikke er oppfylt, og mener at bistandsadvokater kan kreve innsyn i sakens dokumenter så langt ikke loven selv gir begrensninger, for eksempel av hensyn til etterforskningen.

Men tingretten er ifølge NTB enig med Stenvaag i at terrorsaken er en spesiell sak sett i hensyn til antall bistandsadvokater, fornærmede og pårørende.

- Etter rettens mening kan det være en for alle parter hensynsfull løsning, at politiet og bistandsadvokatene oppnår enighet om at fornærmede/pårørende i saken som angår regjeringskvartalet ikke krever innsyn i fornærmet/pårørende forklaringer som gjelder Utøya, og vice versa, skriver Oslo tingrett i sin kjennelse.

ANKER: Advokat Silje Stenvaag. Foto: Arnild Aass Kristiansen
ANKER: Advokat Silje Stenvaag. Foto: Arnild Aass Kristiansen Vis mer