«Det er beundringsverdig det dere gjør»

Mens ambulansene ikke fikk lov til å reise ut til Utøya, gikk båtheltene i land og evakuerte skadde ungdommer. Underveis fikk båtfolket ros av alarmsentralen.

SLAPP IKKE TIL: Ambulansene ble stoppet og slapp ikke fram til Utøya under terrorangrepte og den første umiddelbare tiden etterpå, fordi området ikke ble regnet som sikkert. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
SLAPP IKKE TIL: Ambulansene ble stoppet og slapp ikke fram til Utøya under terrorangrepte og den første umiddelbare tiden etterpå, fordi området ikke ble regnet som sikkert. Foto: Adrian Øhrn Johansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terje Klevengen, aksjonsleder i politiets beredskapstropp, vitnet i går i Oslo tingrett. Han forklarte da bakgrunnen for hvorfor politiet ikke trodde Utøya var trygg, selv etter at Breivik var pågrepet, og at den måtte gjennomsøkes før helsepersonell kunne slippe til.

- Det var ganske vanskelig å forstå at én mann hadde voldt så mye skade og forferdelse som det vi så rundt oss, sa Klevengen.

Han la til:

- Jeg vil benytte muligheten til å takke alle de som hjalp oss under aksjonen, herunder redningspersonell, frivillige organisasjoner, privatpersoner og kapteinen på M/S Thorbjørn, sa Klevengen.

Ros fra 113-sentralen  Flere har tatt til orde for at båtheltene skal bli hedret offentlig. Dagbladet kjenner innholdet i en nødsamtale fra en båt, til AMK-sentralen 113, omtrent kl. 18.40 22. juli. Om bord i båten var Mathias Eckhoff, som var skutt tre ganger.

I samtalen ga AMK-operatøren redningsmannen ros:

Mann: - Jeg har en mann som er skutt om bord i båten her nå.

113: - OK.

REDDET LIV: Det var en rekke frivillige som reddet liv 22. juli. Foto: Jan Bjerkeli
REDDET LIV: Det var en rekke frivillige som reddet liv 22. juli. Foto: Jan Bjerkeli Vis mer

Mann: - Svømt fra øya, de trenger en ambulanse. Jeg trenger en ambulanse ned til Utvika camping med en gang

113: - Ja, men vi kan ikke kjøre dit. Det er ikke sikkert område, for det skytes der også (...) Vi får ikke, vi kan ikke sende ambulanse dit nå, så du må bare kjøre til brygga. 

113: - Det er lege på Esso på Sundvolden. 

Mann: - Ja, men vi er nødt til å dra ut og hente flere, det flyter jo masse folk i vannet.

113: - Ja, det er beundringsverdig det dere gjør.

Mann: - Ja.

113: - Men ta kontakt med politiet som skal stå på brygga.

Mann: - Ja, meld fra, greit, okey.

113: - Okey.

SKUTT TRE GANGER: Mathias Eckhoff ble plukket opp av vannet og kjørt til land. Foto: Marie von Krogh/Dagbladet
SKUTT TRE GANGER: Mathias Eckhoff ble plukket opp av vannet og kjørt til land. Foto: Marie von Krogh/Dagbladet Vis mer

Mann: - Fint, hei.

Husker ikke Eckhoff ble plukket opp av vannet flere hundre meter fra Utøya, etter at han svømte ut fra området ved Pumpehuset. Han var da skutt tre ganger i beina.

- Jeg husker ikke noe fra den telefonsamtalen, sier han til Dagbladet.

Han ble bedt av operatøren om å gi navnet sitt, men ellers var det redningsmannen som snakket med 113.

21-åringen har møtt de to som plukket ham opp senere, på minnesermonien på Utøya og da Utøya var åpen for pårørende, overlevende og redningsfolk.

- Jeg fikk sagt takk, sier han til Dagbladet.

Eckhoff vitnet i retten torsdag.

- Paradoks Sjak R. Haaheim er bistandsadvokat for en rekke av båtheltene. Han sier følgende om innholdet i nødsamtalen:

- Det vil for alltid være et paradoks at det var frivillige sivile som satte livet i fare denne dagen, og ikke det offentlige maktapparatet eller redningsetatene. Det er neppe tvil om at uten den frivillige innsatsen ville flere omkommet, sier Haaheim til Dagbladet.

- Derfor er det fortsatt underlig at heder til de frivillige kommer fra private aktører og ikke fra staten. De frivilliges innsats var beundringsverdig, de gjorde det som var rett der og da for å hjelpe andre.

- Setter pris på En av båtheltene, Bjørn Kasper Ilaug, var i går i Oslo tingrett for å følge politifolkas forklaringer. Han satte pris på at aksjonsleder Klevengen ga anerkjennelsen til innsatsen til redningspersonellet.

- Jeg setter veldig pris på at han gjorde det og jeg har stor respekt for ham, sier Ilaug til Dagbladet.

Han sier også at det er positivt at en 113-operatør skrøt til en frivillig, mens situasjonen fortsatt var helt uavklart 22. juli.

- Hvis jeg hadde fått den beskjeden mens vi holdt på, så ville jeg sagt takk, jeg, sier han.

Men han synes det er et paradoks at de frivillige reddet liv, samtidig som profesjonelle redningsarbeidere ble holdt tilbake fordi det ikke var sikkert.

- Systemet sier at de ikke kan gå inn før det er sikkert. Sånn er det. Men det jeg ikke godtar er at det ikke har vært full åpenhet om alt som skjedde. Alt som skjedde må legges på bordet. Og jeg syntes bistandsadvokatene burde fått stilt alle spørsmålene de hadde til politifolkene, sier Ilaug.

Var i land flere ganger Ilaug har sendt 60 spørsmål til 22. juli-kommisjonen som handler om politiaksjonen, blant annet valg av oppmøtested og sikkerhetsvurderinger.

Ilaug sier han var ved land på øya tre ganger.

- Jeg var ved Bolskjevika og hørte en pågripelse. 

Også flere av de andre båtheltene var i land og reddet ungdommer før Breivik var pågrepet. Flere hundre ungdommer ble reddet fra vannet eller vannkanten av frivillige hjelpere med fare for eget liv og sikkerhet. 
.