Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er blitt noen netter der jeg ligger og grubler fælt over det store ansvaret

Siv Jensen innrømmer at hun ikke var forberedt på ansvaret som finansminister.

ÅPENHJERTIG: Tre uker etter at Siv Jensen overtok nøklene til Finansdepartementet av Sigbjørn Johnsen, er Frp-lederen klar til å presentere sitt første budsjett som finansminister. Til Dagbladet forteller hun om våkenetter der hun har grublet over det tunge ansvaret. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ÅPENHJERTIG: Tre uker etter at Siv Jensen overtok nøklene til Finansdepartementet av Sigbjørn Johnsen, er Frp-lederen klar til å presentere sitt første budsjett som finansminister. Til Dagbladet forteller hun om våkenetter der hun har grublet over det tunge ansvaret. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg trodde jeg visste hva det innebar. Men følelsen av å sitte med et så omfattende ansvar som du gjør som finansminister kan du ikke forberede deg på, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet. 

I morgen skal hun legge fram Solberg-regjeringens forslag til endringer i de rødgrønnes statsbudsjett for 2014.

- Følelsen kom fort og brått og brutalt. Det er blitt noen netter der jeg ligger og grubler fælt over det store ansvaret. Men jeg tar det på det største alvor, og synes jobben er utrolig spennende. Jeg føler at jeg har litt mer kontroll nå, etter tre uker. Men jeg er spent foran morgendagen. Budsjettframleggingen er ingen liten sak, fortsetter hun. 

-Kan ikke være arrogant Hun minner om at en mindretallsregjering må være smidig i forhandlingene med KrF og Venstre i Stortinget.

- Vi kan ikke ture fram like arrogante som de rødgrønne, som tok avgjørelser i lukkede rom og overkjørte Stortinget, sier hun.

- Uten å lekke kan jeg si at dette er et budsjett der vi tar noen samlende grep som gir viktige og nødvendige skritt i riktig retning. Stoltenberg-regjeringen brukte de store pengene feil, vi skal bruke de store pengene riktig, sier Jensen.

Finansministeren mener hovedutfordringen til den nye regjeringen er hva den har arvet fra de rødgrønne:

- I spontanspørretimen hørte jeg Ap's Helga Pedersen si at vi var så heldige som hadde overtatt de rødgrønnes perfekte verden. Det er jo ikke sant. Når vi graver oss ned i materialet og inn i skuffer og skap som de rødgrønne har etterlatt oss, oppdager vi utfordringer på rekke og rad, sier Jensen, og peker ut tre områder:

Verdiskapningen:

- De rødgrønne var ikke opptatt av å legge til rette for god verdiskapning. De var mer opptatt av å blåse opp utgiftene.

Konkurranseevnen:

- Vi har arvet utfordringer om konkurranseevnen, som må styrkes. Alle norske arbeidsplasser, som ikke er relatert til olje- og gassindustrien, sliter voldsomt i møtet med utenlandsk konkurranse.

Arbeidsmarkedet:

- Vi har arvet et arbeidsmarked hvor den avgåtte regjeringen var veldig lite opptatt av å snakke om det store problemet, nemlig 600000 mennesker som har havnet på utsida av arbeidsmarkedet.

Skylder på Stoltenberg Siv Jensen mener Stoltenberg-regjeringen har skjøvet store problemer foran seg.

- Justisministeren havnet midt oppi det nå. Han har arvet et asylfelt som er helt ute av kontroll, der Arbeiderpartiet har vært høye og mørke i det offentlige ordskiftet, skapt inntrykk av action. Men vi ser at bildet er mye dystrere og mer krevende, og det er vi som må ordne opp, sier finansministeren.

- Hvordan balanseres oppgavene som finansminister og partileder når din første nestleder varsler sin avgang midt under budsjettinnspurten?

- Jeg klarer å lede partiet samtidig. Og Per Sandberg er jo ikke på vei ut. Han er fortsatt aktiv og skal sitte som nestleder helt til landsmøtet i mai. Jeg har en god dialog med Per og forholdet mellom ham og meg er like godt som det alltid har vært. Jeg har stor respekt for beslutningen Per har tatt. Så får partiet sette i gang en prosess for å løse den utfordringen han har gitt oss.