DREPT: 16 år gamle Servet Abdija ble funnet drept på Nørrebro i København mandag kveld. Politiet mener han ble truffet av seks skudd. Foto: Privat / Politiet
DREPT: 16 år gamle Servet Abdija ble funnet drept på Nørrebro i København mandag kveld. Politiet mener han ble truffet av seks skudd. Foto: Privat / PolitietVis mer

Drept utenfor familiens hjem:

- Det er blod. Jeg kjenner igjen klærne hans. Det er sønnen min

16-åringen drømte om å bli politimann. Mandag ble han skutt og drept på nært hold foran sitt hjem i København. Nå snakker moren ut om de grusomme minuttene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16 år gamle Servet Abdija hadde lovet moren at han skulle være hjemme i familiens leilighet i København før klokka ni mandag kveld. Han var noen få minutter på overtid, da han nærmet seg blokka etter å ha spilt fotball med to kamerater på en skole like ved.

Plutselig ropte flere menn på gutten. Vitner har fortalt om mellom to og fire gutter og menn i alderen 15-20 år, som skjøt 16-åringen flere ganger da han snudde seg rundt.

I familiens leilighet, noen etasjer over bakken, hørte Nevrije Abdija bråket nede fra gata klokka 21.05.

- Jeg kan høre smellene, men jeg er for trøtt til å stå opp og se hva det er. Så ringer en venninne og forteller meg at det er masse politi utenfor oppgangen min. Jeg går ut på balkongen og kikker ned. Det er blod. Jeg kjenner igjen klærne hans. Det er min sønn det der, sier Nevrije Abdija til Ekstra Bladet.

Politiet rykket ut til adressen på Nørrebro klokka 21.05. Der fant de Servet Abdija livløs i bakgården til familiens blokk. Nevrijes 16 år gamle sønn ble erklært død på stedet.

- Han var mitt eneste barn. Hjertet mitt har revnet. Han var min eneste, sier moren til avisa.

Blodig gjengkrig

København har de siste månedene vært åsted for en blodig gjengkrig mellom bandene «Loyal to Familia» og den etnisk danske kriminelle grupperingen «Brothas». Begge disse grupperingene har opphav i Nørrebro.

I løpet av 60 dager i sommer ble det registrert 25 skyteepisoder i den danske hovedstaden. Et stort antall av skyteepisodene i byen har funnet sted i bydelen Nørrebro.

I august gikk politiet så langt som å be alle unge menn i alderen 17 - 25 om å tenke over hvor i den danske hovedstaden de ferdes. Nørrebro var et av områdene som spesifikt ble advart mot.

- De går ikke bevisst etter mødre eller fedre, men de går etter unge menn, sa sjefspolitinspektør Jørgen Skov under en pressebrief - og henviste til gjerningspersonene.

Mange har derfor stilt spørsmål ved om mandagens drap kan ha en sammenheng med det pågående gjengoppgjøret i byen, men politiets etterforskningsleder Hans Erik Raben sa under en pressekonferanse tirsdag at det ikke var noe som tydet på det.

Raben sa imidlertid tirsdag at politiet «har en følelse av at gjerningsmannen eller gjerningsmennene visste hvem de gikk etter», ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Servet Abdija gikk på skolen, deltok i flere idretter, bokset, var ikke kriminell og drømte ifølge moren om å bli politimann, skriver Ekstra Bladet.

- Han blir beskrevet som en søt og snill gutt, som var så vennlig at han hjalp eldre kvinner med å bære opp handleposene, sier Raben.

- Har blitt litt klokere

Politiets etterforskningsleder Hans Erik Raben sier onsdag at politiet har fått noen svar de siste dagene.

- Vi har blitt litt klokere om saken, og hva slags person han var, sier etterforskningsleder Raben til avisa Fyens Stiftstidende.

Politiet har så langt fått rundt 65 henvendelser fra offentligheten, men de savner fortsatt svar på de avgjørende spørsmålene, opplyser han.

- Vi vet at det har vært en del unge i området i tiden fram til drapet. Det var unge i alderen 13-16 år, og vil gjerne at de kommer til oss og forteller hva de har sett, sier han til Ekstra Bladet.