- Det er blod og avføring på veggene

De norske kvinnene forteller om fengselsoppholdet i Bolivia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips, bilder eller informasjon du vil dele med oss? Send SMS/MMS til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring oss på +47 2400 00 00.

(Dagbladet.no): NRK møtte i går de tre norske kvinnene som sitter arrestert for å ha forsøkt å smugle 23 kilo kokain ut av Bolivia.

- Vi er på ferie her i Bolivia. Først besøkte vi Santa Cruz, og var der nesten tre uker. Vi avsluttet ferien i Cochabamba, og var på vei hjem da vi ble stoppet av politiet på flyplassen, forteller den ene av kvinnene til NRK.

- Hadde kjøpt nye bager

De tre kvinnene som er i alderen 17 til 22 år, ble pågrepet da de skulle dra fra den internasjonale flyplassen Jorge Wilstermann de Cochabamba i byen Cochabamba til Norge.

Ifølge politiet var det narkotikahunder som oppdaget kokainen, som var skjult i en dobbelt bunn i en av koffertene deres.

- Vi sjekket de tre kvinnenes bagasje, fordi vi fikk mistanke om at de var i besittelse av kokain, sier Milton Sanchez, som er direktør for den statlige spesialstyrken for bekjempelse av narkotrafikk (FELCN) til den bolivianske avisa La Razon.

Kvinnene forteller at de ikke skjønte hva som skjedde da de ble stoppet.

- Vi har vært her i tre uker, og prisene er svært lave. Vi har handlet mye, og måtte kjøpe med oss flere bager for å få med oss alt. I bunnen av disse nye bagene fant de narkotikaen, sier de til NRK.

I FENGSELET: De tre kvinnene som er arrestert er i alderen 17 til 22 år. Foto: Arild Vik
I FENGSELET: De tre kvinnene som er arrestert er i alderen 17 til 22 år. Foto: Arild Vik Vis mer

Nordmennene forteller at de første dagene var verst. To av dem ble plassert på glattcelle sammen med en boliviansk kvinne. Den tredje ble plassert på et annet rom sammen med sin to år gamle datter.

- Der var det helt forferdelig. Blod og avføring på veggene. Vi ble behandlet dårlig av politiet. Det går bra med jenta her, det var verre da vi satt i varetekt, sier en av kvinnene.

Det sitter rundt 400 kvinner og 250 barn i fengselet. Å få en celle og mat koster penger. Ifølge kilder Dagbladet.no har vært i kontakt med som driver veldedighetsarbeid i fengselet jobber mange innsatte og deres barn hardt for å tjene nok penger til livets opphold. Fengselet er overfylt og har småbutikker og eget tilbud for de innsattes barn.

Risikerer 20 års fengsel

Den norske ambassaden i Buenos Aires ble varslet om pågripelsen sent mandag ettermiddag og har sendt én av sine ansatte ned. Konsulen i La Paz har også reist til Cochabamba for å bistå kvinnene.

- Vi er der for å påse at de får skikkelig advokatbistand og at de får nok mat og annet de måtte trenge i det daglige. De er åpenbart i en veldig vanskelig situasjon, sier ambassadør Nils Haugstveit til Dagbladet.no.

Ambassadøren sier de først og fremst har fokuset på den vesle jenta.

Bolivia, som er verdens tredje største produsent av kokain, har høye straffer for smugling av narkotika. Skulle de norske kvinnene bli funnet skyldig - og dømt - for sin befatning med de 23 kiloene kokain, risikerer de en straff på 15-20 års fengsel.

KVINNEFENGSEL: San Sebastian-fengselet har en egen kvinneavdeling der de tre kvinnene og barnet skal sitte, etter det Dagbladet.no får opplyst. Bildet til høyre er tatt i 2003. Det til høyre er fra i natt norsk tid. Foto: Flickr/Rabble / Arild Vik
KVINNEFENGSEL: San Sebastian-fengselet har en egen kvinneavdeling der de tre kvinnene og barnet skal sitte, etter det Dagbladet.no får opplyst. Bildet til høyre er tatt i 2003. Det til høyre er fra i natt norsk tid. Foto: Flickr/Rabble / Arild Vik Vis mer
- Det er blod og avføring på veggene
TORGPLASS: En åpen plass ligger omkranset av tre-etasjer høye bygninger. Bildet er tatt i 2003.
VAKT I NATT: En vakt i kvinneavdelingen i fengselet der de tre norske kvinnene og et barn (2) sitter fengslet.