- Det er brann rundt oss på to steder

Feriested i Kroatia rammet av skogbrann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I feriebyen Mlini, som ligger omkring ti kilometer fra Dubrovnik, kan den norske familien på tre følge flammene som brer om seg.

Brenner to steder

- Det er brann rundt oss på to steder. Jeg står ved en molo og ser over på Kupari, som ligger cirka en kilometer fra der vi er, og fire kilometer fra Dubrovnik. Jeg ser bare en masse røyk og flammer, sier Jonas Riise til Dagbladet.no.

Han forteller at veien mellom feriebyen der de er og Dubrovnik er stengt på grunn av flammene som brer om seg.

- Vi vet at lokalbefolkningen har vært ute med motorsag for å felle trær slik at brannen ikke skal spres så raskt. Det blåser kraftig og fly kan ikke delta i brannslukkingen.

Pyromaner på ferde

I tillegg brenner det bare to hundre meter fra Hotell Astera der familien på tre bor.

- Rett bak et hotellet her brenner det. Det kan virke som om den er påsatt. Kroatiske nyheter har meldt om pyromaner som har satt fyr på vegetasjonen.

ILDEN SLUKTE HALVE BYEN: Forrige gang flammene nådde feriebyen Mlini i Kroatia, 10 kilometer sør for Dubrovnik, var på 80-tallet. Da brant halve byen ned. Fra venstre: Tanja Riise (29), evakuerte turister, Jonas Riise (30). MMS-leserbilde
ILDEN SLUKTE HALVE BYEN: Forrige gang flammene nådde feriebyen Mlini i Kroatia, 10 kilometer sør for Dubrovnik, var på 80-tallet. Da brant halve byen ned. Fra venstre: Tanja Riise (29), evakuerte turister, Jonas Riise (30). MMS-leserbilde Vis mer

Han sammenligner brannen i fjellene med et belte av ild, og bruker byfjellene i Bergen som referanse.

- Hvis du tenker deg at det brenner helt fra Ulriken til Fløyen som et belte av flammer, så kan du forestille deg, sier småbarnsfaren bosatt i Bergen.

Landminer eksploderer

Han forteller også at landminer og overlevninger fra stridighetene i Jugoslavia på begynnelsen av 90-tallet bidrar til ekstra frykt blant de lokale.

- Vi hører en del eksplosjoner rundt oss, forteller han.

100 brannmenn kjemper nå mot flammene. To fly er satt inn og jobber sammen med 20 brannbiler. Det er også mange frivillige som hjelper til for å få kontroll på brannen.

DET BRENNER: Det er flere skogbranner som herjer på feriestedet Mlini, som ligger omkring ti kilometer fra Dubrovnik.