Mobbing og pliktsex:

- Det er brutalt

De vonde kommentarene og slagene fra medelever kan bli til sår du har med deg inn i parforholdet.

ARR: Mobbing i barndommen kan føre til at man frykter nærhet og å slippe andre innpå seg. Foto: NTB Shutterstock
ARR: Mobbing i barndommen kan føre til at man frykter nærhet og å slippe andre innpå seg. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere studier har vist at å bli utsatt for mobbing som barn, fører til psykisk sykdom i voksen alder. Det kan også påvirke parforholdet, forteller samlivsterapeuter til Dagbladet.

Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, sier til Dagbladet at mobbing i barndommen påvirker samlivet i ulik grad ut fra alvorlighetsgraden på mobbingen, og ut fra hvor godt vi har tålt mobbingen.

- Vi har forskjellig måte å takle ting vi utsettes for på og vi har ulik styrke i oss. Men når mobbing først gjør skade og gir seinvirkninger, er det ofte relatert til tilknytningsproblemer. Det kan ha stor betydning for parforholdet, sier Gamnes.

Dagbladets kartlegging av rettssaker der mobbeofre saksøker kommunen, viser at i 20 av 24 saker er mobbeofrene diagnostisert med den alvorlige psykiske lidelsen PTSD.

Holder avstand

Om den ene parten holder litt avstand og er redd for å knytte seg for tett til andre, vil dette kunne påvirke intimiteten og nærheten i forholdet, understreker sexologen.

- Mobbing kan også føre til seinvirkninger med at man hele tida er ute etter og trenger bekreftelse. Det kan bli slitsomt i et parforhold, sier Gamnes.

Mobbing kan også skape problem med å stole på folk, forteller hun. Usikkerheten kan gjøre at det blir vanskelig å stole på folk, man blir mistenksom og sjalu.

Alvorlige traumer

PREGER SAMLIVET: Sexolog Siv Gamnes er klar på at det kan gi trøbbel i parforholdet om den ene bærer med seg vonde opplevelser med mobbing i barndommen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
PREGER SAMLIVET: Sexolog Siv Gamnes er klar på at det kan gi trøbbel i parforholdet om den ene bærer med seg vonde opplevelser med mobbing i barndommen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

En norsk studie fra i fjor, hvor 4000 barn henvist til BUP (Barne- og ungdomspsykiatrien) deltok, viste at det å bli mobbet som barn ga like store traumer som vold i familien.

«Alvorlig mobbing i skolen kan føre til traumatisering på lik linje med vold i hjemmet», skriver forskerne i en kronikk på Forskersonen.

Om den ene parten holder litt avstand, kan det også påvirke sexlivet.

- Hvis man ikke vil gå for dypt inn i følelsene fordi man er redd for å bli avvist, så kan det intime i forholdet bli skadelidende. Hvis man har sex for å bli likt, ikke fordi man har lyst, er det heller ikke noe bra utgangspunkt, sier Siv Gamnes.

Man skal ha sex fordi man har lyst og det gir deg glede, alt annet kan være ødeleggende i det lange løp, understreker hun.

En tidligere finsk studie har avdekket at barn som ble utsatt for mobbing, hadde økt risiko for å utvikle angstlidelser som voksne.

Oppfølgingen i voksen alder viste at 30 prosent av dem som både mobbet og selv ble mobbet, hadde mentale problemer. Blant dem som var blitt mobbet som barn, hadde 17 prosent psykisk sykdom.

- Snakk om det

12 år gamle Emely Frantzen tok sitt eget liv. Hun fortalte om mobbing på skolen gjennom flere år. Nå håper foreldrene hennes at politikere ser og lærer av Emelys historie, og gjør endringer i regelverket. Video: Øistein Norum Monsen, Ola Strømman. Vis mer

Så hva skal man gjøre om man kjenner at usikkerhet og avstand preger forholdet?

Første skritt er å fortelle partneren om mobbing i barndommen, slik at partneren kan forstå «hvorfor er det denne avstanden mellom oss, hvorfor stoler hun eller han ikke på meg?», råder terapeut Gamnes.

Men selv om det kan være greit for partneren å vite, løser det ikke nødvendigvis problemet.

- Hvis man har tilknytningsproblemer, sterk sjalusi eller noe annet du tenker at kan handle om det du opplevde som barn, så er det viktig å få terapi selv. Du må få hjelp til å plassere det i fortida der det hører hjemme, og ikke i det du lever i nå, sier Gamnes.

Avhengig av hvor mye parforholdet allerede er blitt påvirket av barndommens mobbing, kan det også være aktuelt å gå i parterapi. Men greier man å ta tak i det tidlig nok, kan mye løses ved egenterapi, mener Gamnes.

Trygghetsjakt

Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum er helt klar på at mobbing i barndommen kan påvirke parforholdet i voksen alder. Men med mennesker kan man aldri peke på én enkelt årsak, det er alltid komplekst, legger han til.

- Den som har vært utsatt for mobbing og levd i utrygghet, vil være på evig jakt etter trygghet, sier Løes Narum.

Det kan være svært vanskelig å skjønne at det er en utrygghet som ligger til grunn for handlingsmønsteret ditt og jakten på bekreftelse, mener Løes Narum i Parweb. I stedet kan det sette seg fast et dårlig handlingsmønster med krangling – der den ene parten går rett i forsvar og den andre går rett i angrep.

- Det er alltid en emosjonell logikk i det vi gjør, men mange skjønner ikke at det som ligger bak er at de er redd for å bli avvist og alene. De legger skylden på partneren, eller på seg selv, og begge deler er vondt, sier psykologen.

Bare å skjønne at det er mobbing som ligger bak, og at det er mulig å gjøre noe med det, er et stort skritt på veien, mener Løes Narum, som også er kjent som ekspert fra NRK-programmet «Bør de gifte seg» fra 2013 og 2014.

- VANSKELIG Å FORSTÅ: Ofte er det en frykt for å bli avvist som ligger bak handlingene, mener psykolog Andreas Løes Narum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- VANSKELIG Å FORSTÅ: Ofte er det en frykt for å bli avvist som ligger bak handlingene, mener psykolog Andreas Løes Narum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Sosial trening

Barn som utsettes for mobbing opplever ikke bare utrygghet – de frarøves også viktig sosial trening ved å bli ekskludert fra klassens fellesskap.

- Hvis du er mobbeoffer prøver du å holde deg på et trygt sted, og veldig ofte er det trygge stedet vekk fra alle de andre. Som voksen mangler du da mange timer med sosial trening. Så skal du begynne å interagere med andre som forventer at du har den sosiale treningen. Da blir det ofte usikkerhet, konflikter og feiltolkninger, sier Løes Narum.

Barn som mobbes frarøves dermed ikke bare en trygg barndom, men også viktige erfaringer.

- Du tar fra dem ei framtid. Det er brutalt, sier Løes Narum.

Tips oss om mobbing!

Har du tips eller opplysninger om denne saken?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer