- Det er bukken som passer havresekken

Bård Vegar Solhjell (SV) mener E-tjenesten i for stor grad kontrollerer seg selv.

BEKYMRET: Avsløringen av E-tjenestens hemmelig arkiv, skaper bekymring hos Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BEKYMRET: Avsløringen av E-tjenestens hemmelig arkiv, skaper bekymring hos Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Jon Wessel-Aas besøkte i dag Dagbladets valgbod for å kaste lys over den såkalte arkivsaken, før Venstre-leder Trine Skei Grande og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell møttes til debatt.

NRK og Dagbladet avslørte onsdag denne uka at Etterretningstjenesten har et hemmelig arkiv, lokalisert i Havnelageret i Oslo, som inneholder personalia og andre opplysninger om opptil fire hundre sivile personer.

- KAN VÆRE ULOVLIG: Advokat Jon Wessel-Aas kaster lys over saken, og spørres ut av Dagbladets Martine Aurdal. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- KAN VÆRE ULOVLIG: Advokat Jon Wessel-Aas kaster lys over saken, og spørres ut av Dagbladets Martine Aurdal. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Tirsdag denne kom EOS-utvalget, stortingsorganet som kontrollerer de hemmelige tjenestene, på uanmeldt tilsyn.

- De visste trolig ikke Wessel-Aas gjentok bekymringen han kom med da saken sprakk: Dersom E-tjenesten har registrert personopplysninger og psykologiske profiler potensielle kilder, kilder som altså ikke vet at de figurerer i det hemmelige arkivet, er det problematisk og muligens ulovlig.

- Det virker som verken forsvarsministeren eller EOS-utvalget, som skal kontrollere de hemmelige tjenestene, ikke kjente til hvor dette arkivet lå, og at det faktisk eksisterte, sier Wessel-Aas.

Ny kommisjon Bård Vegar Solhjell (SV) og Trine Skei Grande (V) har markert seg på hvert sitt hvis etter avsløringen. Solhjell har stått i spissen for SV-kravet om at de som er registret i det hemmelige arkivet må få se mappa si, mens Venstre-lederen har sagt at hun ikke utelukker at dette kan være en ny overvåkingsskandale.

I dag manet Solhjell til å vente på utfallet av EOS-utvalgets kontroll. Han mener imidlertid det må være bedre kontroll med E-tjenesten, og sier det minner om bukken som passer havresekken når hysj-tjenesten i for stor grad får kontrollere seg selv.

- Vi vet ikke om dette har vært lovlig eller ulovlig, men mye tyder på at dette har vært innenfor lovlighetens grenser, sier Solhjell.

 

Solhjell og SV har også tatt til orde for en ny overvåkings-kommisjon - denne gangen for å kartlegge omfanget av potensiell overvåking norske borgere utsettes for.

Han framholder at arbeidet med kartlegging av hysj-tjenestene må gå et skritt videre enn Lund-kommisjonen gjorde på 90-tallet.- Lund-kommisjonen gikk igjennom hvordan etterretningen hadde vært. Nå må vi kartlegge hvordan den skal være i framtida, sier ministeren.
Venstre-lederen er mindre opptatt av en ny kommisjon - mer opptatt av hvorvidt EOS-utvalgets mandat strekker til.

- En god prøvestein - Denne saken kan være en bra prøvestein på om EOS-utvalget har god nok mulighet til å gjøre jobben sin. Vi må se på utvalgets mandat og deres ressurssituasjon, sier Grande.

Hun minnet om at EOS-utvalget skal kontrollere både PST og E-tjenesten - og at lovverket ikke gir utvalget det samme tilgangen til begge etatene. Samtidig har både PST og E-tjenesten vokst til å være betydelige etater.