- Det er bursdag, konfirmasjon og bryllup på én gang

Fysikere jubler over oppdagelsen av en ny partikkel, som kan gi svar på noen av universets største gåter.

GOTCHA! To uavhengige eksperimenter ved partikkelknuseren LHC framla i dag bevis for at de har oppdaget en helt ny og viktig partikkel. Den likner veldig på det berømte Higgs-bosonet, som kan gi svar på noen av fysikkens største spørsmål. Foto: AFP PHOTO / CERN
GOTCHA! To uavhengige eksperimenter ved partikkelknuseren LHC framla i dag bevis for at de har oppdaget en helt ny og viktig partikkel. Den likner veldig på det berømte Higgs-bosonet, som kan gi svar på noen av fysikkens største spørsmål. Foto: AFP PHOTO / CERN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Eksperimenter ved verdens største partikkelknuser LHC sier de har oppdaget en partikkel som likner veldig på det sagnomsuste og lenge ettersøkte Higgs-bosonet, partikkelfysikkens «hellige gral» som kan forklare hvorfor elementærpartikler har en masse og hvordan universet ble som det ble.

- Vi har nådd en milepæl i forståelsen av naturen. Oppdagelsen av en partikkel konsistent med Higgs åpner døra for mer detaljerte studier, som kan kaste lys på andre mysterier i universet, sier direktør Rolf Heuer ved CERN, den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning.

Nyheten er et viktig skritt videre i en nesten 50 år lang og dyr jakt. Partikkelfysiker og tidligere CERN-forsker Bjørn Samset sier det er en svært stor dag, som ikke setter et punktum men «åpner en helt ny bok».

- Det er ingen tvil: Dette er en stor oppdagelse, som gir ny fysikk i lang tid framover. Det er så mange mysterier som gjenstår der ute. Hvorfor er ting tunge? Hvorfor har det en masse? Det er et problem for forståelsen av universet. Om du skal forstå begynnelsen, må du forstå partiklene, sier Samset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer