- Det er Condie som trekker i trådene

John Bolton mener USAs utenriksminister har altfor mye makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Republikaner og tidligere viseutenriksminister John Bolton går i dag hardt ut mot Bushadministrasjonen.

I et intervju med tyske Spiegel beskriver han presidentens utenrikspolitikk som en total fiasko. Bush har mistet oversikten mener han, og bak presidenten lurer Condoleezza Rice.

– Presidentens utenrikspolitikk er i fritt fall. Hans dømmekraft har sviktet han, og han er derfor under sterk innflytelse fra utenriksminister Condoleezza Rice, sier Bolton til Spiegel, ifølge politiken.dk.

- Må holdes under oppsikt 

Bolton hevder videre at Rice dominerer USAs utenrikspolitikk og at hun er blitt et talerør for det han kaller de mer venstreorienterte karrierediplomatene i utenriksdepartementet. Bush bør holde henne under oppsikt, mener han.

– Han holder ikke godt nok øye med henne. Det er en tabbe, sier Bolton ifølge Reuters.

Han legger til at en mer moderat utenrikspolitikk vil være en trussel for USAs sikkerhet.

- Feilslått politikk

MEKTIG KVINNE: Tidligere FN-ambassadør John Bolton (t.v) mener Condoleezza Rice har urovekkende mye makt i Bushadministrasjonen. Foto: AP/Susan Walsh/SCANPIX
MEKTIG KVINNE: Tidligere FN-ambassadør John Bolton (t.v) mener Condoleezza Rice har urovekkende mye makt i Bushadministrasjonen. Foto: AP/Susan Walsh/SCANPIX Vis mer

Bolton var blant de mest fremtrendende i Bushadministrasjonen, og hans ultrakonservative politikk har møtt sterkt kritikk. Særlig var hans posisjon som USAs FN-ambassadør svært omstridt.

Han var USAs midlertidige ambassadør fra august 2005 til desember 2006. Det var Bush som utnevnte Bolton til stillingen, men da det ble tydelig at avgjørelsen ikke ville få den nødvendige godkjennelsen i Senatet, gikk Bolton av.

Han er i dag involvert i flere konservative tenketanker rundt internasjonal sikkerhetspolitikk. Som eksempel på hvor USAs politikk er feilslått, nevner Bolton Nord-Korea og Iran.

– Nord-Korea har nå fått mulighet til å beholde sine atomvåpen. Og iranerne har fått et signal fra våre etterretningstjenester om at de stort sett kan gjøre som de vil. Jeg er slett ikke overbevist om at Iran har avsluttet sitt atomvåpenprogram, sier Bolton.

- Det er Condie som trekker i trådene