Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er de beste som går først

Takket være Per-Erik Buruds engasjement, får tusenvis av barn på Madagaskar en sjanse i livet. Unicef i Norge sørger nå over å ha mistet en av sine viktigste støttespillere.

3600 BARN: Per-Erik Burud danset og lekte med barna på sin tur til Madagaskar. Minst 3600 barn vil til en hver tid gå på skolene som er bygget i det fattige landet, takket være Buruds engasjement. Foto: StangMedia
3600 BARN: Per-Erik Burud danset og lekte med barna på sin tur til Madagaskar. Minst 3600 barn vil til en hver tid gå på skolene som er bygget i det fattige landet, takket være Buruds engasjement. Foto: StangMedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vil starte 15 skoler for noen av de fattigste barna i verden, hvor mye koster det?

Slik tok Per-Erik Burud kontakt med Unicef da Kiwi feiret ti år med bleieavtale og eventyrlig vekst i 2010. Odd Bjørnerud i Unicef var Buruds kontaktperson og forteller at ti skoler nå er i drift i Androy-regionen på Madagaskar, mens det vil bli bygget en ny skole hvert år de neste fem årene.

Minst 3600 barn vil til enhver tid gå på de 15 skolene, som også tilbyr barna mat og helsehjelp. Takket være Buruds engasjement får dermed tusenvis av barn fra et område preget av bunnløs fattigdom og underernæring, en sjanse i livet.

- Vi kunne aldri ha gjennomført et så stort prosjekt uten engasjementet til Per-Erik. Hadde han ikke kommet inn, ville aldri skolene ha stått der nå, sier Odd Bjørnerud til Dagbladet.

Lekte med barna Bjørnerud mottok i går med sorg budskapet om at Per-Erik Burud er antatt omkommet i en båtulykke. Han ble godt kjent med Burud gjennom Madagaskar-prosjektet. De var også sammen på Madagsakar en uke, der de inspiserte arbeidet og traff menneskene som bor der.

- Per-Erik var morsom når vi skulle ha det morsomt, og når vi så nøden i øynene, var alvoret der. Han klarte å kombinere de to sidene, sier Bjørnerud.

- Hvordan ble Burud preget av møtet med fattigdommen på Madagaskar?

- Det forandret ham, uten at jeg vil sette ord på det. Han sa blant annet rett fra hjerte at «hadde jeg visst dette, så skulle vi gjort dette lenge før». Det synes jeg er veldig sterkt.

- I tillegg imponerte det meg at Per-Erik var mer opptatt av å forankre prosjektet internt i Kiwi enn å profilere det eksternt.

- De beste går først Bjørnerud er klar på at Buruds engasjement var spesielt og at en av Unicefs viktigste støttespillere i Norge nå er antatt omkommet.

- Det er de beste som går først. Det føles sånn nå. Når vi får en næringslivsleder som gjør en så viktig jobb for så mange barn, er det vondt at det er han som går.

- Hva betyr det for Androy-regionen at tusenvis av barn får en utdannelse?

- Jeg vil ikke komme med de store ordene, hvem som helst kan si det. Man lærer ikke bare å bli lege eller ingeniør ved å gå på skolen, man lærer også å ta vare på jorda, hygiene og å ta vare på seg selv. Per-Erik sa det, om man bare kunne hjelpe noen få av disse barna å fullføre drømme sin, så ville det være verdt det.