Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er de kongolesiske militære som er ansvarlige for Tjostolvs død

Tjostolv Molands far mener det er justismord om French blir dømt.

USKYLDIG: Knut Moland mener Joshua French er uskyldig, og at det vil være justismord dersom han blir dømt i Kongo. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
USKYLDIG: Knut Moland mener Joshua French er uskyldig, og at det vil være justismord dersom han blir dømt i Kongo. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag var den avsluttende dagen i rettssaken der Joshua French står tiltalt for å ha drept bestekameraten Tjostov Moland.

Avdøde Tjostov Molands far, Knut Moland, mener French er uskyldig i saken.

- Joshua er uskyldig, som Kripos har bevist. Det er de kongolesiske militære som er ansvarlige for Tjostolvs død, da han var i deres varetekt. Blir Joshua dømt, er det et overlagt justismord, og da må det handles. Dette kan ingen nasjon godta, skriver Knut Moland i en e-post til Dagbladet.

- Ikke et rettsprinsipp I dag førte Frenchs kongolesiske forsvarer, Marie Mwila, prosedyren i rettslokalene i Kinshasa. Han la spesielt vekt på at både Molands familie, norske diplomater og norsk politi mener French er uskyldig, og at det kun er de kongolesiske påtalemyndighetene som mener han er skyldig.

- Jeg vil konkludere med å minne deg på hva jeg sa da jeg startet i morges. Det er nå opp til dere å avgjøre utfallet. Vær så snill å huske på at dette er en særlig komplisert sak der offeret, hr. Moland, er en nordmann og at familien til Moland sier at French er uskyldig. Det norske politiet sier at Moland begikk selvmord og konsekvensen av det er også at French er uskyldig. Diplomatene mener også at French er uskyldig. Faktisk er det bare påtalemyndighetene som mener at French er skyldig, sier forsvareren.

Aktor Katenda Nkulu uttalte klart og tydelig at det ikke er et rettsprinsipp hva offerets familie måtte mene.

- Er det noe prinsipp i loven som sier at om familien til offeret sier at den tiltalte er uskyldig, så er han uskyldig? Er det noe prinsipp som sier at om en ambassadør sier at tiltalte er uskyldig så er han det? Det blir i så fall et nytt prinsipp som vi etablerer her, svarte aktor Nkulu.  

PÅ TILTALEBENKEN: Joshua French står tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PÅ TILTALEBENKEN: Joshua French står tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Knut Moland skriver også i e-posten at familien til Tjostolv Moland ikke har endret mening om Frenchs uskyld etter å ha fulgt rettssaken.

- Meningsløst Da rettssaken mot French startet 7. januar i år, reagerte også Knut Moland på prosessen mot French, og mente den var meningsløs.

- Denne saken er selvfølgelig helt meningsløs. Men i og med at Kai Eide (UDs spesialutsending) nå har sluppet inn til Kabila, og det har kommet klare uttalelser fra Erna Solberg og David Cameron, ser det vel ut til at presset har begynt å virke, sa Moland den gang.

Da ble rettssaken utsatt fram til 10. januar, og i dag ble altså rettssaken avsluttet etter at Mwila hadde holdt sin prosedyre.

Dom i saken faller tirsdag om én uke.
 

IKKE ET PRINSIPP: Aktor i saken, Katenda Nkulu, sier det ikke er noe prinsipp at tiltalte er uskyldig selv om offerets familie sier det. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
IKKE ET PRINSIPP: Aktor i saken, Katenda Nkulu, sier det ikke er noe prinsipp at tiltalte er uskyldig selv om offerets familie sier det. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart