- Det er den usikkerheten jeg sliter mest med

Linda Sogge aner ikke når hun kan ta med seg barna hjem igjen.

EVAKUERT: I går måtte Linda Sogge og sønnene Kristian (t.v.) og Thomas Runde evakuere fra gården deres i nærheten av fjellpartiet Mannen. Nå vet de ikke når de kan dra tilbake til sitt eget hjem. Foto: Øyvind Godø
EVAKUERT: I går måtte Linda Sogge og sønnene Kristian (t.v.) og Thomas Runde evakuere fra gården deres i nærheten av fjellpartiet Mannen. Nå vet de ikke når de kan dra tilbake til sitt eget hjem. Foto: Øyvind GodøVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅNDALSNES (Dagbladet): I går ble Linda Sogge og sønnene Kristian (14) og Thomas (12) evakuert vekk fra deres kjære hjem i frykt for at fjellpartiet Mannen i Rauma kan rase når som helst.

I dag spiste de sin første middag utenfor eget hus på pizzarestauranten Mama Rosa i Åndalsnes. Det falt i smak hos guttene, men mamma Linda liker ikke situasjonen.

- Jeg er for så vidt vokst opp med denne faren. Men da politiet ringte, tenkte jeg «uff da» og ble ganske stressa, forteller hun til Dagbladet.

- Nå er vi trygge, men vi vet ikke når vi kan flytte inn igjen. Det er den usikkerheten jeg sliter mest med. Det er tøft å tenke på, innrømmer Linda.

Tok med seg det viktigste og dro Det var ganske dramatisk da politiet slo på tråden og anmodet familien om å komme seg vekk fra fareområdet hvor de bor.

SKREMT: Asmund Kylling synes det er skummelt med rasfaren. Foto: Øyvind Godø
SKREMT: Asmund Kylling synes det er skummelt med rasfaren. Foto: Øyvind Godø Vis mer

- Jeg ble veldig overrasket da mamma fikk en telefon fra politiet. Omtrent én time senere hadde vi forlatt alt, forteller Kristian.

- Da skjønner du at det gikk fort. Vi tok med det viktigste, som PC-ene og dyrene, og dro til søsteren min, supplerer Linda.

- Det var ikke så skummelt der og da, men egentlig mest stressende, konkluderer hun.

Folkemøtet i kveld Totalt elleve personer ble anmodet om å evakuere vekk fra det rasutsatte området rundt fjellpartiet Mannen. I tillegg er toglinja og broa over elva ved Lyngheim stengt. Bakgrunnen for det er at fjellmassen som kan rase, er tre ganger større enn først antatt.

Da er det ikke rart at innbyggerne i Rauma kommune er svært opptatt av hva som skjer. Derfor blir et folkemøte avholdt i kveld for å informere innbyggerne.

TURISTER: Linda Sogge, hennes mann og to sønner bor hos Lindas søster på ubestemt tid. Foto: Øyvind Godø
TURISTER: Linda Sogge, hennes mann og to sønner bor hos Lindas søster på ubestemt tid. Foto: Øyvind Godø Vis mer

- Det er ikke noe nytt som kommer frem der. Men vi skal informere de som har behov for informasjon og komme med en statusrapport. Vi vil være så åpen som mulig og gi mest mulig informasjon. Folk jeg møter på gata, er opptatt av dette, forteller ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad.

- Skummelt Asmund Kylling er blant innbyggerne som følger spent med på situasjonen.

- Vi får varsel om det skulle rase, men det er uansett litt skummelt. Jeg er glad for at jeg ikke er blant dem som bor nærmest og som måtte evakuere, sier han.

- Det er veldig kjedelig, og vi føler veldig med dem som er evakuert. Vi følger dem opp så godt som vi kan, og vi jobber med en løsning for å få flyttet dyrene, forteller kommunikasjonsrådgiver i Rauma kommune, Arnt Olav Herjehagen.

Slapp lekser Dyrene betyr mye for Linda Sogge og sønnene Kristian (14) og Thomas (12). Sistnevnte er glad for at i hvert fall hesten er i sikkerhet.

- Det var kjedelig det som skjedde, men hesten er trygg. Det er bra, sier han.

ÅPEN: Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, er opptatt av å informere innbyggerne om hva som kan skje og i hvilket omfang. Foto: Øyvind Godø
ÅPEN: Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, er opptatt av å informere innbyggerne om hva som kan skje og i hvilket omfang. Foto: Øyvind Godø Vis mer

- Det positive var at vi slapp lekser i går. Det var egentlig ganske greit, supplerer Kristian med et smil.

I dag hadde de sin første skoledag etter evakueringen.

- Det ble veldig mye oppmerksomhet på skolen i dag. Læreren sa mye, men jeg husker ikke helt hva hun sa, forteller Thomas.

Guttene synes det siste døgnet har vært litt spennende også, men mamma Linda savner allerede huset sitt.

AVSLAPPET: Leif Grande har et avslappet forhold til at fjellpartiet Mannen kan rase når som helst.
- Jeg bor ikke veldig nærme. Det er ikke det første temaet i lunsjpausen vår, så jeg har egentlig et avslappet forhold til det. Men vi får håpe det raser raskest mulig mens folk er i sikkerhet, sier han. Foto: Øyvind Godø
AVSLAPPET: Leif Grande har et avslappet forhold til at fjellpartiet Mannen kan rase når som helst. - Jeg bor ikke veldig nærme. Det er ikke det første temaet i lunsjpausen vår, så jeg har egentlig et avslappet forhold til det. Men vi får håpe det raser raskest mulig mens folk er i sikkerhet, sier han. Foto: Øyvind Godø Vis mer

- Borte bra, men hjemme best. Det må jeg virkelig si, sier hun.

- Hva savner du mest?

- Jeg savner egentlig alt.

MEDFØLELSE: Kommunikasjonsrådgiver i Rauma kommune, Arnt Olav Herjehagen, føler med dem som har måttet evakuere. - Det er veldig kjedelig, og vi føler veldig med dem som er evakuert. Vi følger dem opp så godt som vi kan, og vi jobber med en løsning for å få flyttet dyrene, forteller han. Foto: Øyvind Godø.
MEDFØLELSE: Kommunikasjonsrådgiver i Rauma kommune, Arnt Olav Herjehagen, føler med dem som har måttet evakuere. - Det er veldig kjedelig, og vi føler veldig med dem som er evakuert. Vi følger dem opp så godt som vi kan, og vi jobber med en løsning for å få flyttet dyrene, forteller han. Foto: Øyvind Godø. Vis mer
SPENT: Dag Henrik Engdal, daglig leder i Romsdal blomster og gaver, følger spent med på situasjonen.
- Man er jo veldig spent og følger med på hva som skjer. Gjennom butikkjobben hilser jeg på de fleste når de kommer innom butikken, så jeg kjenner jo til en del av de berørte. Men jeg tror ikke at det er fare for bebyggelsen, sier han.
SPENT: Dag Henrik Engdal, daglig leder i Romsdal blomster og gaver, følger spent med på situasjonen. - Man er jo veldig spent og følger med på hva som skjer. Gjennom butikkjobben hilser jeg på de fleste når de kommer innom butikken, så jeg kjenner jo til en del av de berørte. Men jeg tror ikke at det er fare for bebyggelsen, sier han. Vis mer