Det er den verste humanitære krisen siden 2. verdenskrig. Hvorfor har vi ikke hørt om den?

- Vi sliter veldig med oppmerksomheten, sier Kirkens Nødhjelp.

TRUES AV HUNGERSNØD: I verdens yngste land Sør-Sudan er over en million barn underernært, og 270 000 står i fare for å dø av sult, ifølge FN. Foto: AP / NTB Scanpix
TRUES AV HUNGERSNØD: I verdens yngste land Sør-Sudan er over en million barn underernært, og 270 000 står i fare for å dø av sult, ifølge FN. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Akkurat nå pågår en humanitær katastrofe der over 20 miillioner mennesker er rammet av hungersnød eller trues av dette. FNs nødhjelpskoordinator kaller dette den største krisen siden organisasjonen ble dannet, dvs. 1945.

Likevel er få oppmerksomme på krisen, som rammer Jemen, Somalia, Sør-Sudan og Nigeria. Dette gir seg utslag i manglende midler til nødhjelpsarbeidet; ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA)trengs 41 milliarder kroner i strakshjelp i år, men bare 38 prosent av dette er samlet inn.

- Det går trått

Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, sier de og andre hjelpeorganisasjoner i flere år har advart om at krisen ville komme. Årsaken er flere sesonger med dårlige avlinger i Øst-Afrika. Men arbeidet er vanskelig.

- Det går trått. Vi sliter veldig med oppmerksomheten fra både donorer og befolkningen for øvrig, sier Helland til Dagbladet.

- Hva er årsaken til det?

- De siste åra har det vært veldig mye fokusering på krig og konflikt, som i Midtøsten, inkludert Syria. Mens krigshandlinger er veldig synlige, er sult en veldig stille katastrofe, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer