TRUES AV HUNGERSNØD: I verdens yngste land Sør-Sudan er over en million barn underernært, og 270 000 står i fare for å dø av sult, ifølge FN. Foto: AP / NTB Scanpix
TRUES AV HUNGERSNØD: I verdens yngste land Sør-Sudan er over en million barn underernært, og 270 000 står i fare for å dø av sult, ifølge FN. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Det er den verste humanitære krisen siden 2. verdenskrig. Hvorfor har vi ikke hørt om den?

- Vi sliter veldig med oppmerksomheten, sier Kirkens Nødhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Akkurat nå pågår en humanitær katastrofe der over 20 miillioner mennesker er rammet av hungersnød eller trues av dette. FNs nødhjelpskoordinator kaller dette den største krisen siden organisasjonen ble dannet, dvs. 1945.

Likevel er få oppmerksomme på krisen, som rammer Jemen, Somalia, Sør-Sudan og Nigeria. Dette gir seg utslag i manglende midler til nødhjelpsarbeidet; ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA)trengs 41 milliarder kroner i strakshjelp i år, men bare 38 prosent av dette er samlet inn.

- Det går trått

Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, sier de og andre hjelpeorganisasjoner i flere år har advart om at krisen ville komme. Årsaken er flere sesonger med dårlige avlinger i Øst-Afrika. Men arbeidet er vanskelig.

«Mens krigshandlinger er veldig synlige, er sult en veldig stille katastrofe.» Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

- Det går trått. Vi sliter veldig med oppmerksomheten fra både donorer og befolkningen for øvrig, sier Helland til Dagbladet.

- Hva er årsaken til det?

- De siste åra har det vært veldig mye fokusering på krig og konflikt, som i Midtøsten, inkludert Syria. Mens krigshandlinger er veldig synlige, er sult en veldig stille katastrofe, sier hun.

KATASTROFALT: Over 20 millioner mennesker i Jemen, Somalia, Sør-Sudan og Nigeria risikerer nå å sulte i hjel. Flere steder har humanitær bistand ikke strukket til, og nå jobbes det på spreng i et forsøk på å bistå der det trengs mest. Video: UNICEF Vis mer
- DET HASTER: Kirkens Nødhjelps generalsekretær Anne-Marie Helland sier det haster med å mobilisere ressurser til de hjelpetrengende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- DET HASTER: Kirkens Nødhjelps generalsekretær Anne-Marie Helland sier det haster med å mobilisere ressurser til de hjelpetrengende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Trump tar oppmerksomheten

En lederartikkel i Washington Post tillegger alt oppstyret rundt president Donald Trump en del av skylden for at så lite sies og skrives om den humanitære katastrofen. David Beasley, lederen for Verdens matvareprogram (WFP), er enig.

- Jeg har aldri sett noe liknende. De siste 8-10 månedene har verden vært distrahert. Alt dreier seg om Trump, Trump, Trump ... og her er vi i krisemodus, sier han.

- Vi klarer ikke å mobilisere noens oppmerksomhet om hva som foregår, sier Redd Barnas president Carolyn Mills.

Washington Posts lederskribent Jackson Diehl påpeker hvordan sultkatastrofer tidligere tiltrakk seg stor oppmerksomhet, som da en mengde pop- og rockestjerner gikk sammen om Band Aid / Live Aid i 1985, for å hjelpe sultrammede i Etiopia.

- Millioner av liv kan avhenge av hvorvidt de (hjelpeorganisasjonene) kan finne en måte å tiltrekke seg oppmerksomhet på i Trumps tidsalder, skriver Diehl.

SULT OG KONFLIKT: De overlever på frukt de finner i skogen, og kokte blader fra trær. Røde Kors slipper mat fra fly til områder som det er vanskelig å nå fram til, og i forrige uke var Saltbones og Apeland i Maar da et flydropp med mat til 21 000 mennesker ble levert. Video: Røde Kors Vis mer ... Vis mer
- TAR OPPMERKSOMHETEN: Washington Post mener alt oppstyret rundt president Donald Trump tar mye av oppmerksomheten fra sultkatastrofen. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB Scanpix
- TAR OPPMERKSOMHETEN: Washington Post mener alt oppstyret rundt president Donald Trump tar mye av oppmerksomheten fra sultkatastrofen. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Kjempedramatisk

Kirkens Nødhjelp-leder Helland stiller seg bak FNs beskrivelse av krisen som den verste siden andre verdenskrig.

- Antall liv som er rammet, er stort, dette er kjempedramatisk. Det er så mange underernærte barn som får varige skader - dette skaper problemer som forplanter seg flere generasjoner framover, sier generalsekretæren.

Hun understreker at flere faktorer samspiller for å skape og forsterke krisen.

- I Sør-Sudan brukes mat som maktmiddel av krigsherrene. I Somalia, som i årevis er rammet av tørke, drives folk på flukt, og det i sin tur kan skape konflikter, sier generalsekretæren.

- Ikke for seint

Helland framholder at det ikke er for seint å hjelpe.

- Jeg var i felten i Somalia for to måneder siden. Der så jeg mange barn som var underernærte, men ikke kritisk. Det vil si at det frendeles er handlingsrom, men mye må gjøres - jo tidligere vi starter, jo bedre, sier hun - men legger til:

- Mange flere kunne vært reddet dersom hjelpen hadde kommet tidligere.

For et par uker siden gikk Kirkens Nødhjelp og ti andre norske hjelpeorganisasjoner sammen om kampanjen Still Sulten - som nettopp skal rette fokuset mot de rammede landene.

- Det er veldig sjelden at så mange går sammen. Nå må vi gjøre noe stort, sier Helland.

Helland opplyser at KN for tida jobber med å involvere lokale hjelpeorganisasjoner mer i arbeidet, siden dette har vist seg mer effektivt.