- Det er den verste testen jeg har sett

Scientologenes test er uetisk og useriøst, mener testekspert. Pappa Olav Gunnar Ballo skriver bok om saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er den verste testen jeg har sett, sier testekspert Ole I. Iversen til Dagbladet.no.

Iversen er formann i sertifiseringsrådet for testbruk i Norge (STN) og faglig leder i selskapet Assessit.

Assessit selger ikke egne tester, men bruker Veritas-godkjente tester når de rådgir bedrifter.

I går kom det fram at SV-topp Olav Gunnar Ballo har skrevet bok om datterens død.

Gransket innholdet

Scientologenes personlighetstest, OCA-testen, kom i søkelyset etter at Kaja Bordevich Ballo (20), datteren til Olav Gunnar Ballo, tok testen i Frankrike, og tok sitt eget liv kort tid etter at hun fikk tilbake de svært nedslående resultatene.

Dagbladet.no har fått tilgang til alt bakgrunnsmaterialet scientologens omstridte personlighetstest, og på oppfordring fra Dagbladet.no har Ole I. Iversen gransket innholdet.

- Det er så uetisk og useriøst som det kan få blitt, sier han.

KRITISK: Organisasjonspsykolog og testekspert Ole I. Iversen har lite til overs for scientologenes personlighetstest. Foto: FRANK KARLSEN
KRITISK: Organisasjonspsykolog og testekspert Ole I. Iversen har lite til overs for scientologenes personlighetstest. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

- Ustabile og upålitelige

Testspørsmålene ligger åpent på nettet, og er blant annet publisert på Dagbladet.no.

Men selve innholdet i testen, hvordan scientologene tolker resultatene og setter dem i sammenheng, har vært ukjent til nå.

Ole I. Iversen har gått nøye gjennom testen.

- Personer som tar testen kan få tilbakemeldinger om at de er svært ustabile og upålitelige, at de kan ha tvangstanker og at folk kan ha store problemer med å forholde seg til dem. Noen av tilbakemeldingene er av en karakter som en ikke finner i noen andre personlighetstester, forteller han.

- Metodene er ikke forankret i noe moderne personlighetsteori. Den strider mot alle etiske retningslinjer, og den strider også mot det vi vet om utvikling av mennesker. Skal det fungere, må en fokuserer på hva folk er gode til, og å bygge videre derfra. Dette er det stikk motsatte.

Testmaterialet Dagbladet.no har fått tilgang til ble brukt av scientologene da resultatene ble gitt manuelt. I dag blir det gjort av dataprogrammer.

Positive og negative egenskaper

- Det er den verste testen jeg har sett

I motsetning til de fleste andre personlighetstester opererer OCA med henholdsvis positive og negative egenskaper. I en vanlig personlighetstest understrekes at ingen resultat er mer riktig enn en annen, de er bare annerledes. I OCA-manualene fremkommer det klart at en høy score er bra, mens en lav score er et problem.

Resultatene fra testen er delt inn i fire typer tilbakemeldinger:

- En er positiv, en er blandet, en er kun negativ og en er svært negativ, sier Iversen.

- Fordi testen er delt inn slik, blir det mye større sjanse for å få en negativ tilbakemelding enn en positiv, sier Iversen.

Et negativt svar på et enkelt spørsmål, kan ha store konsekvenser for tilbakemeldingen personen får.

Spørsmål 197 i testen lyder som følger: «Do you have spells of being sad and depressed for no apparent reason?»

- Svarer en ja på det spørsmålet, får en nærmest en diagnose som manisk depressiv. I klinisk sammenheng er det en svært lite positiv tilbakemelding.

- Aldri sett noe liknende

Ole I. Iversen har tidligere vurdert 20-30 personlighetstester ment for bruk i Norge.

- En vanlig personlighetstest gir ikke bare positive eller bare negative profiler. De beskriver personlige egenskaper som kan være en stryke i noen situasjoner og en utfordring i andre situasjoner. Med denne testen risikerer man å få kun negative tilbakemeldinger. Jeg har aldri sett noe liknende, sier han.

Personer som får en negativ tilbakemelding blir også møtt med et svar: Scientologene har programmer som kan hjelpe dem med problemene.

- I materialet blir det beskrevet ganske nøyaktig hvordan de skal få folk til å verve seg. Tilbakemeldingene en får av testen, og det vitenskapelige skinnet det inngir seg i, framstår som en måte for scientologene å rekruttere folk på, sier han.

- Dersom testen virkelig måler det den utgir seg for å måle, burde den kun benyttes av erfarne psykologer med spesialutdanning innenfor klinisk psykologi.

- Resultatet legges fram for personen som at «dette er det du har fortalt om deg selv». Denne type tester burde ikke vært brukt i det hele tatt, sier han.

- Viktig tema

På dagens presentasjon av Cappelen Damms høstnyheter, kom det fram at Ballo nå har skrevet bok om de 16 tunge vårdagene, fra sist gang han snakket med datteren dagen før hun tok sitt eget liv, til hun ble begravet 11. april. Boka omfatter også et tilbakeblikk på Kajas liv.

- Som politiker og som lege synes jeg det er viktig å snakke om dette temaet, ikke skjule det. Det var ikke bare det at vår datter døde, men også at hun selv valgte å dø. I boka får jeg selv fortelle, i mine egne ord, hvordan vi opplevde å miste datteren vår på denne måten, sa han.

- Forfølgelse

- Dette begynner å likne forfølgelse av scientologikirken på alle mulige måter. Måten media og Dagbladet koblet Ballos datters selvmord til scientologikirken da saken var oppe sist, gikk alt for langt, sier talsmann for scientologibevegelsen i Norge, Matthias Fosse til Dagbladet.no.

Han viser til at generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet også var kritisk til medias ensidige fokusering på Kaja Bordevich Ballos selvmord, da saken raste som verst.

- I beste fall var scientologitesten dråpen som fikk begeret til å flyte over, men ikke det som fylte glasset. Det var det Kokkvold forsøkte å få fram, sier Fosse.

- Med tanke på hvor mange tusen nordmenn som har gjennomgått testen, burde jo folk daua som fluer.

Slår tilbake

Matthias Fosse er kritisk til at testekspert Ole I. Iversen går så hardt ut mot scientologibevegelsens personlighetstest.

- Iversen er ikke uhildet. Han er selv en aktør i denne bransjen. At han ikke liker testen får så være. Vår test brukes med stor suksess i næringslivet for å ansette folk. Dette ser ut til å falle andre som opererer i denne bransjen tungt for brystet. Dessuten får mange positive tilbakemeldinger på testen, sier han.

Talsmannen synes det er for lettvint å slenge en påstand om at scientologitesten er uetisk.- I min bok er det uetisk å ikke tilby hjelp og en mulighet for folk til å bli bedre. Har folk et dårlig selvbilde, reflekteres dette i personlighetstesten. Vi gir folk muligheten til å bli bedre, framholder Fosse.

- Hva har scientologien betydd for deg og ditt liv?

- Jeg er blitt flinkere til å kommunisere med folk og uttrykke tankene mine, sier Matthias Fosse.

STOR OPPMERKSOMHET: Saken fikk stor oppmerksomhet da den ble omtalt for første gang tidligere i år.
TOK SCIENTOLOGENES TEST: Kaja Bordevich Ballo.
HAR SKREVET BOK: Olav Gunnar Ballo.