- Det er den vondest mulige beskjeden å få

Forsvarsministeren minnet de omkomne etter Hercules-ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EVENES (Dagbladet): - Jeg synes seremonien var verdig og stilfull i tråd med de beste militære tradisjoner, sier forsvarsminister Espen Barth Eide til Dagbladet.

Klokka 13 i dag ble det holdt en minnemarkering for de fem omkomne offiserene etter Hercules-ulykken. Til stede i flyhangar to på Evenes militære flystasjon var Kong Harald, forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Espen Barth Eide. I tillegg var nærmere alle de 14 nasjonene som deltart i øvelsen «Cold Response» representert.

- Det var viktig at den ble gjennomført. Jeg følger at de mange som er direkte eller indirekte berørt hadde behov for denne markeringen og det var godt å kunne være til stede for det offisielle Norge, sier Barth Eide.

- Nesten ikke til å tro På en pressekonferanse i Nikkaluokta i går kveld ble det klart at søkemannskapene har funnet levninger under snøen på vestsiden av Kebnekaise. Dermed er de fem nå antatt omkommet, og redningsaksjonen avsluttet.

På Evenes flystasjon ble de omkomne markert med rolig musikk og ett minutts stillhet. I hangaren sto flere hundretalls personell fra øvelsen, mens flagget vaiet på halv stang.

- Det er den vondest mulige beskjeden å få

Barth Eide er overveldet over arbeidet som er lagt ned av redningsmannskaper de siste dagene.

- Det er nesten ikke til å tro at det går an for mennesker å operere med profesjonelt redningsapparat når det er vind med orkans styrke i høye fjellområder, med stor snøskredsfare og sikt ned mot null. Men det har altså svenske, norske og andre lands styrker gjort. Blant annet var norske spesialstyrker blant de første som fant rester, og det har de gjort med stor risiko og stort heltemod.

De pårørende blir nå ivaretatt på Gardermoen.

- De som har ønsket det har siden flyet ble savnet vært ivaretatt på Gardermoen på et pårørendesenter. Der har de fått oppfølging av prest og psykolog. Vi har vært veldig opptatt av at de pårørende skulle få informasjonen først, som for eksempel hva som har blitt funnet i kebnekaise, sier Barth Eide.

Tunge dager Forsvarsministeren legger ikke skjul på at de siste har vært tunge, også for ham.

 MINNET DE OMKOMNE : De fem offiserene som omkom i Hercules-styrten, ble minnet på Evenes flystasjon i dag. Foto: ENDRE VELLENE
MINNET DE OMKOMNE : De fem offiserene som omkom i Hercules-styrten, ble minnet på Evenes flystasjon i dag. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer

- Det har vært veldig tungt. Men jeg har vært mye mer opptatt av de nærmeste pårørende enn hvordan jeg har hatt det selv, men det er klart at det preger meg som forsvarsminister når vi har en ulykke og når vi mister fem av våre dyktigste offiserer.

KONGEN TIL STEDE: Kong Harald deltok på minneseremonien på Evenes. Foto: REUTERS/Stian Lysberg Solum/Scanpix
KONGEN TIL STEDE: Kong Harald deltok på minneseremonien på Evenes. Foto: REUTERS/Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer