- Det er dessverre historisk at vi har fire kriser på dette nivået

Utenriksminister Børge Brende på sitt første møte i Det hvite hus.

I DET HVITE  HUS: Utenriksminister Børge Brende møtte i dag president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver, Susan Rice, i Det hvite hus. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I DET HVITE HUS: Utenriksminister Børge Brende møtte i dag president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver, Susan Rice, i Det hvite hus. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Brende møtte i ettermiddag lokal tid president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver, Susan Rice. Hans første møte som utenriksminister i Det hvite hus ble nesten dobbelt så langt som planlagt som følge av alle krisene som nå pågår rundt omkring i verden.

De to diskuterte blant annet ebola-epidemien i Vest-Afrika, Ukraina-krisa, situasjonen i Syria og Irak, forholdet mellom Israel og Palestina og situasjonen i Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk.

- Det er jo dessverre historisk at vi har fire kriser på nivå tre slått fast av FN. Dette er humanitærer kriser eller katastrofer.  Sør-Sudan, Sentralafrikanske republikk, Syria og Irak, sier Brende til Dagbladet utenfor Det hvite hus etter møtet.

Obamas nærmeste Rice er en av presidentens nærmeste medarbeidere og har tidligere både jobbet i Bill Clintons administrasjon på 1990-tallet og vært USAs FN-ambassadør under Obamas presidentperiode. Dette var første gang Brende fikk møte henne selv om det er svært sjelden at hun møter utenriksministere.

-Susan Rice er utrolig viktig når det gjelder utformingen av amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk og Obamas nærmeste medarbeider i så måte. Det å kunne diskutere strategien for både ebola, Syria og Irak, Ukraina, Afghanistan og Israel og Palestina er viktig for Norge. Det er viktig at vi har en god dialog med vår nærmeste allierte, USA, om disse spørsmålene, sier  Brende.

- Ga hun uttrykk for at USA vil at Norge skal bidra mer på noen av disse områdene?

- Først og fremst startet hun møtet med å gi stor anerkjennelse til Norge for det samarbeidet vi har på alle disse områdene. Hun er veldig fornøyd med måten vi støtter opp om ebola, initiativet vi har tatt med giverlandskonferansen for Israel og Palestina, og det vi har bidratt med som stor humanitær giver i Syria og Irak, og de militære kapasitetsbyggingene som vi nå vurderer i tillegg til det vi allerede har bidratt.

På rett sted Brende fikk ved en tilfeldig også med seg et møte med USAs utenriksminister John Kerry og statssekretær Bill Burns. De to kom plutselig forbi da han sto og ventet på møtet med Rice.

- Det var tydeligvis stedet å stå. Vi fikk diskutert litt og rakk å avtale at vi kanskje skal møtes i morgen for å diskutere giverlandskonferansen, sier Brende.

Tidligere på dagen deltok Brende også på et høynivåmøte i Verdensbankens lokaler for å diskutere ebola-epidemien som herjer i Vest-Afrika. I morgen skal han også blant annet møte USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright.

Til helga setter han kursen mot Kairo og giverlandskonferansen for Israel og Palestina før han deretter drar til de ebolarammede områdene i Vest-Afrika.

NÆR MEDARBEIDER: Susan Rice (bak) sammen med USAs president, Barack Obama, og utenriksminister John Kerry i under et toppmøte i FN om ebola for to uker siden. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
NÆR MEDARBEIDER: Susan Rice (bak) sammen med USAs president, Barack Obama, og utenriksminister John Kerry i under et toppmøte i FN om ebola for to uker siden. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer