ANGRER: Lena Andreassen var ikke lenger leder for Norwegian Defence League fra 15. april i år, og sier at hun nå tar avstand fra hele gruppa. Hun hevder at hun har blitt stengt inne i en leilighet av tidligere English Defence League-medlemmer i Newcastle mot sin vilje. Lørdag kom hun tilbake til Norge. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
ANGRER: Lena Andreassen var ikke lenger leder for Norwegian Defence League fra 15. april i år, og sier at hun nå tar avstand fra hele gruppa. Hun hevder at hun har blitt stengt inne i en leilighet av tidligere English Defence League-medlemmer i Newcastle mot sin vilje. Lørdag kom hun tilbake til Norge. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADETVis mer

- Det er det dummeste jeg har gjort noensinne

Tidligere Norwegian Defence League-leder angrer på medlemskapet og har fått nok av dem hun nå kaller «rasister».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere leder i ekstremistorganisasjonen Norwegian Defence League (NDL), Lena Andreassen, går nå hardt ut mot organisasjonen. Lørdag kom hun tilbake fra Newcastle, hvor hun hevder hun har vært mot sin vilje i over to uker.

- Dette er det jævligste jeg har opplevd. Jeg har vært stresset. Politiet i Storbritannia kom på døra i leiligheten og hjalp meg tilbake til Norge, sier Andreassen.

Hun mener bakgrunnen for at hun ble holdt i landet skal ha vært at hun hadde overhørt personene true andre over telefon.

- Jeg er veldig skuffet, og har ikke hatt noen kontakt med dem etter at jeg kom hjem igjen til Norge.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få bekreftet dette av engelsk politi i kveld.

Etterlyst av Interpol 29. september ble den tidligere lederen meldt savnet av Interpol. Andreassen har fortalt Dagbladet at hun dro til Newcastle for å besøke venner og for å slappe av. Vennene er tildligere medlemmer av English Defence League.

- Å bli medlem og leder av NDL er det dummeste jeg har gjort noensinne. Jeg angrer, sier hun.

Politiadvokat Trude Buanes i Romerike politidistrikt har tidligere fortalt Dagbladet at de fikk en savnetmelding og at de etterlyste Andreassen.

- Vi fikk opplyst fra britisk politi om at hun var der og at hun var i god behold, sa Buanes videre.

- De er rasister Andreassen meldte seg inn i Norwegian Defence League i januar 2010. 14.april i år, fem dager etter at hun talte til medlemmene i en demonstrasjon mot «islamifiseringen av Norge» i Oslo 9. april, var hun ikke lenger medlem av gruppen. På demonstrasjonen møtte rundt ti personer opp.

- Medlemmene er rasister i mine øyne. Det er en radikal høyreekstrem gruppe.

Hun sier at hun ikke er imot «alle vanlige innvandrere som er muslimer». Det mener hun at gruppen er nå.

- Dette har tatt helt av. Da jeg var leder ønsket vi å holde fredelige demostrasjoner. Nå er det bare bråk.

Videre sier Andreassen at hun er «lei», og at det å bli kalt leder for denne gruppen har blitt en «påkjenning».

- Det er en påkjenning for mine to barn og resten av familien min.

Norwegian Defence League ledes i dag av et administratorteam og Ronny Alte. Han mener påstanden om at medlemmene av Norwegian Defence League er rasister er det «dummeste» han har hørt.

- Vi har nulltoleranse for alt som har med rasisme å gjøre. Vi har ikke noe imot vanlige muslimer.

- Ikke møtt Breivik Anders Behring Breivik har også vært knyttet til English Defence League. Andreassen mener hun aldri har møtt ham.

- Jeg har sett gjennom tusenvis av bilder og videoer fra demonstrasjoner jeg har vært på i Newcastle, men har ikke sett Breivik på bildene. Jeg har ikke møtt ham.

Hun mener at de engelske medlemmene nå trekker seg ut av English Defence League.

- De forsvinner én etter én. Folk trekker seg ut, de vil ikke stå inne for det organisasjonen nå mener.

Andreassen mener at den norske organisasjonen består av 1000 medlemmer, men at over 700 av disse er britiske og at de har meldt seg inn for at gruppen skal virke større og at dette skal generere flere medlemmer. Ronny Alte mener dette er feil.

- Jeg vil tippe at 1000 av våre 1300 medlemmer er norske. Vi skal ha julefest snart og da vil medlemstallet ta seg opp.

SLITEN:  Lena Andreassen mener medlemmene i Norwegian Defence League er rasister. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
SLITEN: Lena Andreassen mener medlemmene i Norwegian Defence League er rasister. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer