- Det er det feigeste jeg noensinne har hørt om

Massemorderen skjøt 14 år gamle Ylva to ganger. Så kom han tilbake og skjøt henne to ganger i lårene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ylva Helene Schwenke (15) fra Tromsø vitnet i dag i Oslo tingrett. Hun var bare 14 år da hun var på Utøya og ble skutt fire eller fem ganger av terroristen Anders Behring Breivik.

- Han løp etter ei 14 år gammel jente. Etter å ha skutt meg to ganger, så skjøt han meg to ganger i låret, sa hun til pressen etter at hun var ferdig med å vitne.

- Det er det feigeste jeg noen sinne har hørt om, sier hun.

- Kløp meg selv i armen  Ylva ble liggende skuddskadd i vannkanten. Der snakket hun med en annen jente som også var blitt skutt. I ettertid har hun funnet ut at denne jenta var Cathrine Trønnes Lie, som vitnet i går.

- Jeg bare der. Jeg kløp meg selv i armen for å holde meg våken, sa hun i retten.

- Jeg var helt sikker på at jeg kom til å dø. Jeg lå egentlig bare og ventet på lyset eller hva det nå er som skjer når man dør. Men så skjedde det ikke noe så da tenkte jeg at jeg får bare holde meg våken, sa hun.

«Nei, det gjør du ikke» Ylva ble skutt i skulderen.

- Jeg vet ikke om det var da jeg datt eller da jeg ble skutt i magen. Jeg husker jeg så på Viljar Hanssen og sier at «nå dør jeg.» Han sier «nei, det gjør du ikke.» 

Viljar Hanssen (18) forklarte seg i går.

En stund etter at Breivik var pågrepet, ble 15-åringen hentet av politiet i en båt og fraktet over fjorden.

- Jeg husker at jeg ble hentet inn i en ambulanse, men så husker jeg ikke mer.

Trodde datteren var drept  Det neste hun husker er at hun våkner i ei sykeseng.

- Jeg husker at jeg hadde masse slanger i munnen og i nesa. Også husker jeg at jeg var veldig tørr i halsen, at jeg ikke kunne snakke og ikke bevege beina, sier hun.

Hun lå tre uker og fire dager på Ullevål. Hun var det siste av skuddofrene som kunne gjenforenes med familien. Schwenkes foreldre trodde lenge at datteren var omkommet; selv 23. juli figurerte hun ikke på listene over overlevende. Ylva er stedatter av Roger Ingebrigtsen (Ap), statssekretær i Forsvarsdepartementet. Han og mor Lene Hansen var i retten i dag.

I RETTEN: 23. juli var Ylva Helene Schwenke fortsatt ikke på lista over overlevende fra Utøya. Men mor Lene Hansen kjente til slutt igjen en beskrivelse av sin datter. Hun var tilstede i retten da Ylva vitnet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
I RETTEN: 23. juli var Ylva Helene Schwenke fortsatt ikke på lista over overlevende fra Utøya. Men mor Lene Hansen kjente til slutt igjen en beskrivelse av sin datter. Hun var tilstede i retten da Ylva vitnet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Hele Norge var i villrede den dagen. Vi hadde fått beskjed om at det var én person som mente han hadde sett Ylva bli fraktet til land i en båt. Men det var ingen andre som hadde sett henne. Det gikk nesten et døgn før vi fikk beskjed. Vi trodde det var over. Men så fikk vi beskjed om at det var én jente til som man ikke fikk kontakt med og som man ikke visste hvem var. Og da skjønte mamma at det var Ylva, fordi hun hadde et gammelt operasjonsar, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

Mistet brillene  15-åringen sier hun nå har det bra.

- Jeg var så skadd at legene trodde de skulle miste meg, sier Schwenke, som går i tiende klasse på ungdomsskolen.

- Jeg har aldri hatt så gode karakterer som nå, så det går veldig bra med meg psykisk, i alle fall! sier hun.

Hun forteller at hun har vært en del engstelig, men at det nå generelt går bra.

- Du sa i retten at du mistet brillene dine, men at det var greit. Hva mente du med det?

- Det var greit, for da så jeg ingenting. Jeg ser veldig dårlig uten briller og da så jeg lite av det som skjedde rundt meg, hvor det var mange som var skutt. Jeg så heller ikke gjerningsmannen, sier hun til Dagbladet.

- Du forklarte i retten at du ville vise fram arrene du har. Hvorfor det?

- Jeg ser på 22. juli som et angrep på demokratiet i Norge. Og jeg er veldig stolt av landet mitt. Derfor er jeg også stolt av arrene mine.

- Hvordan var det å se Anders Behring Breivik i retten?

- Jeg merker at jeg føler ingenting når jeg ser ham. Det er egentlig bedre det.

I RETTEN: Ylva Helene Schwenke sammen med sin stefar Roger Ingebrigtsen.  Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
I RETTEN: Ylva Helene Schwenke sammen med sin stefar Roger Ingebrigtsen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer