- Det er det nærmeste til helvete jeg har sett

Over 100 bekreftet omkommet i katastrofal flyulykke i Madrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du bilder eller tips om denne saken? Er du i Madrid? Kontakt oss på epost på 2400@dagbladet.no, send sms/mms til 2400, eller ring oss på +47 2400 00 00

• Slektninger og venner av personer som kan ha vært om bord i flyet kan ringe følgende nødnummer oppgitt av SAS og Spanair: +34 800 400 200

(Dagbladet.no): Så langt er det bekreftet at 100 er døde 27 er skadet, 19 av dem alvorlig, etter en flyulykke på Barajas-flyplassen i Madrid klokka 14.45 i dag.

Redningsmannskaper har tidligere rapportert om 148 døde og 25 skadde og stadig nye meldinger kommer inn etter at et fly av typen MD-82 havarerte. Flightnummerene var JK5022 og LH2554.

Saken oppdateres.

Tekniske problemer

Etter over en times venting ved terminal fire på grunn av motorproblemer skulle de rundt 170 passasjerene endelig starte turen sørover til Las Palmas.

Like etter avgang dundret flyet, trolig fullastet med bensin, ned i rullebane 36. Ulykken skal skyldes en feil i venstre motor som skal ha tatt fyr under takeoff, melder den spanske avisen El Mundo.

- Det er det nærmeste til helvete jeg har sett

Brannen som oppsto ble ikke slukket før klokka 17. Redningsmannskaper beskriver ulykken som «katastrofal», over den spanske avisen El Pais.

Helvete

To politimenn som kom fra åstedet beskriver åstedet som et helvete.

- Det ser ikke ut som et fly, det er grusomt, alt er brent.

- Det er det nærmeste til helvete jeg har sett. Kroppene kokte, vi brant oss selv mens vi samlet dem opp, sa de ifølge Sky News.

En talsmann for redningstjenesten i Madrid, SAMUR, fortalte at redningsmannskaper fremdels henter ut overlevende og døde.

- Det er en katastrofe, flyet har blitt fullstendig ødelagt.

- Flykroppen var spredd utover og det var kropper overalt, sier et annet vitne til El Pais.

Flyet tilhører flyselskapet Spanair, som er et datterselskap av SAS Nordic.

Vanlig rute for nordmenn

Antallet omkomne og passasjerer er fremdeles usikkert. Flyet er et vanlig rutealternativ for nordmenn som ikke flyr charter til Las Palmas.

I sekstiden sier det norske utenriksdepartementet til Dagbladet.no at det ikke er avklart om det var nordmenn om bord i flyet.

- Det er ingenting som tyder på at det er nordmenn ombord i flyet. Vi har ingen indikasjoner på det, men følger saken, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Bjørn Svenungsen til Dagbladet.no.

- Vi er i tett kontakt med ambassaden og kriseteamet i Madrid. Men så langt har vi altså ikke fått noen informasjon eller indikasjoner på at det var nordmenn i flyet, sier han.

Usikkert om antall om bord

Spanair sa i sekstida onsdag kveld at det var totalt 173 mennesker om bord, 164 passasjerer og ni ansatte.

SAS Nordic, som eier Spanair, sier til Dagbladet.no at det var totalt 172 personer om bord -166 passasjerer og seks ansatte.

Røde Kors har satt opp flere telt på flyplassen for å hjelpe skadde, og flere skadde er sent til sykehuset i La Paz.

Elleve brannbiler arbeidet på området, og flytrafikken ble midlertidig stanset, men er nå i gang igjen. Pårørende begynte også å komme til flyplassen i Barajas, hvor det er opprettet et kriseteam for dem.

TAKE OFF: Det SAS-eide Spanair-flyet krasjet under take off. Så langt er 45 bekreftet omkommet.
PÅRØRENDE: På Gran Canaria står pårørende og venter på beskjed om hvem som har overlevd.