- Det er diskriminerende mot de eldre og gjør dem mer utsatt for svindel

Pensjonistforbundet reagerer på NHO Reiselivs forslag om kontantnekt på restauranter og hoteller.

- VANSKELIG FOR DE ELDSTE: NHO Reiseliv ønsker å kunne nekte gjester på hotell og restauranter å betale med kontanter, og ønsker et prøveprosjekt med kontantfri sone. Pensjonistforbundet reagerer på forslaget og kaller detdiskriminerende mot de eldste. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
- VANSKELIG FOR DE ELDSTE: NHO Reiseliv ønsker å kunne nekte gjester på hotell og restauranter å betale med kontanter, og ønsker et prøveprosjekt med kontantfri sone. Pensjonistforbundet reagerer på forslaget og kaller detdiskriminerende mot de eldste. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pensjonistforbundet reagerer kraftig på NHO Reiselivs forslag om å kunne nekte gjester på hotell og restauranter å betale med kontanter.

- Forslaget vekker bekymring hos oss, sier kommunikasjonssjef Tale Jordbakke i Pensjonistforbundet til Dagbladet.

- Diskriminerende NHO Reiseliv ønsker et prøveprosjekt med kontantfri sone og håper at et regjeringsskifte vil gjøre kontantforbudet mulig. For at et slikt prøveprosjekt skal være mulig, trengs en lovendring som opphever forbrukernes rett til å betale med kontanter, skriver Aftenposten.

Jordbakke i pensjonistforbundet forteller at de allerede har fått reksjoner på forslaget.

- Dette er diskriminerende, og vil særlig ramme de eldste eldre, som vi vet synes det er vanskelig å betale med kort og å bruke pinkoder. Et kontantløst samfunn kan ende med å ekskludere de eldste eldre, sier hun.

- Mer utsatt for svindel Det er flere grunner til at Pensjonistforbundet reagerer, ifølge Jordbakke.

- Eldre mennesker som blir tvunget til å bruke kort, og ikke er komfortable med det vil be andre om hjelp til å betale for seg - noe som kan gjøre dem utsatt for svindel og tyveri, sier hun.

- På hvilken måte?

- Blir du nødt til å be om hjelp i minibanken, fordi du ikke kan bruke kontanter, blir sikkerheten redusert. Det fører dessuten med seg en utrygghet, sier hun.

Pensjonistforbundet har 210 000 medlemmer, og ifølge Jordbakke forteller mange medlemmer at de synes det er vanskelig å håndtere digitale betalingsmetoder.

- Forstår bekymringa Konstituert administrerende direktør i NHO Reiseliv, Jostein Hansen sier til Dagbladet at han forstår Pensjonistforbundets bekymring, men avviser på det sterkeste at forslaget er diskriminerende.

- Dersom dette forslaget kommer på plass vil ikke noen av løsningene være diskriminerende på noen måte. Det vil være snakk om enkle og greie løsninger for alle parter, sier Hansen til Dagbladet, og fortsetter:

- Men jeg forstår deres bekymring. Dette er noe vi har vært klar over hele tiden.

Hansen mener dagens system ikke er noe enklere for personer som foretrekker å bruke kontanter framfor kort.

- I dag må man i minibanken for å ta ut kontanter, og der er det også behov for både kort og kode. Det samme gjelder om man tar ut penger i butikk, sier han.

FRYKTER MER SVINDEL: Kommunikasjonssjef Tale Jordbakke i Pensjonistforbundet tror et kontantforbud vil gjøre eldre mer utsatt for tyveri og svindel. - Eldre mennesker som blir tvunget til å bruke kort, og ikke er komfortable med det, vil be andre om hjelp til å betale for seg - noe som kan gjøre dem enda mer utsatt for svindel og tyveri, sier hun. Foto: Pensjonistforbundet
FRYKTER MER SVINDEL: Kommunikasjonssjef Tale Jordbakke i Pensjonistforbundet tror et kontantforbud vil gjøre eldre mer utsatt for tyveri og svindel. - Eldre mennesker som blir tvunget til å bruke kort, og ikke er komfortable med det, vil be andre om hjelp til å betale for seg - noe som kan gjøre dem enda mer utsatt for svindel og tyveri, sier hun. Foto: Pensjonistforbundet Vis mer