- Det er du som har sovet statssekretær

Per Sandberg mener statssekretær Pål Lønseth blander begreper og forsøker å skape forvirring.

<-b>- SKAPER FORVIRRING:  Per Sandberg anklager statssekretær Pål Lønseth for å skape forvirring. - Det er ikke jeg, men Lønseth som har sovet i timen, sier Per Sandberg. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
<-b>- SKAPER FORVIRRING: Per Sandberg anklager statssekretær Pål Lønseth for å skape forvirring. - Det er ikke jeg, men Lønseth som har sovet i timen, sier Per Sandberg. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går tok statssekretær Pål Lønseth i justis- og beredskapsdepartementet et kraftig oppgjør med Fremskrittspartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomité Per Sandberg. Lønseth slo fast at Sandberg har sovet i timen og ikke kunne reglene for norsk og europeisk asylpolitikk.

Uttalelsene fra Lønseth kom etter flere reportasjer Dagbladet har laget om asylforholdene i Hellas, hvor Per Sandberg i forrige uke var på befaring. Nå slår Sandberg tilbake mot statssekretæren.

- Lønseth har sovet - Uttalelsene fra Lønseth viser at det er han som har sovet i timen. Det virker i hvert fall som han ikke har fått med seg mye av Fremskrittspartiets innvandring- og integreringspolitikk, sier Per Sandberg.

Han avviser at han har tatt til orde for «å hindre at mennesker fra Asia og Afrika skal komme til Europa».

- Jeg har heller aldri snakket om at Norge har bidratt til bygging av asylfengsler i utlandet. Det jeg har sagt er at regjeringen har gitt klarsignal til at norske EØS-midler har gått med til bygging av lukkede mottak i Hellas. Et lukket mottak er ikke det samme som et asylfengsel. Nå må Lønseth slutte å blande sammen begreper for å skape forvirring om hva Frp faktisk mener, sier Per Sandberg.

- Norge bidrar Sandberg mener Lønseth sier det samme som ham.

- Norge har bidratt - sammen med FNs høykommissær - til å bygge opp et apparat for asylhåndtering. I dette apparatet inngår lukkede mottak for dem som kommer.

- Mens Lønseth snakker om «apparatet», snakker vi om realitetene. Det Lønseth prøver på, er å bortforklare at de faktisk oppretter lukkede mottak. Dette fordi justisminister Grete Faremo, blant annet i NRK Debatten, har kalt dette for inhumant.

- Honnør til Faremo Sandberg forsikrer statssekretær Pål Lønseth om at han har god oversikt over de reglene som gjelder på asylfeltet.

- Frp har ikke til hensikt å bryte noen av disse. Jeg oppfordrer statssekretæren til å ta en prat med Faremo slik at de sammen kan finne ut om de mener regjeringen bryter menneskerettighetene eller ikke når de finansierer lukkede mottak. 

Mens Sandberg gir statssekretær Pål Lønset det glatte lag, skryter han derimot av justisminister Grete Faremo.

- Jeg vil faktisk gi honnør til Faremo og regjeringen som bidrar til å bygge nettopp slike lukkede mottak som Frp har tatt til orde for.

 - HAR SOVET:  Statssekretær Pål Lønseth mener Per Sandberg har sovet i timen og ikke forstår asylreglene.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- HAR SOVET: Statssekretær Pål Lønseth mener Per Sandberg har sovet i timen og ikke forstår asylreglene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer