SINT: USA har kraftig undervurdert vreden den amerikanske spionasjen har skapt i Tyskland, og forholdet mellom landene kan fort ta langvarig skade om ikke USA demper seg, sier tidligere amerikanske tjenestemenn. Foto: REUTERS / Tobias Schwarz / NTB Scanpix
SINT: USA har kraftig undervurdert vreden den amerikanske spionasjen har skapt i Tyskland, og forholdet mellom landene kan fort ta langvarig skade om ikke USA demper seg, sier tidligere amerikanske tjenestemenn. Foto: REUTERS / Tobias Schwarz / NTB ScanpixVis mer

- Det er dumskap på et helt ubegripelig nivå

USA har undervurdert vreden som spioneringen har skapt i Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har kraftig undervurdert vreden den amerikanske spionasjen har skapt i Tyskland, og forholdet mellom landene kan fort ta langvarig skade om ikke USA demper seg, sier tidligere amerikanske tjenestemenn.

Den dramatiske beslutningen i forrige uke om å kaste ut CIA-sjefen i den amerikanske ambassaden i Berlin kom overraskende på amerikanerne. Den reflekterer hvor dypt frustrert tyskerne er etter måneder med nye avsløringer siden det først kom fram at statsminister Angela Merkels mobiltelefon ble avlyttet.

- Dette er helt uhørt, og det er et umiskjennelig signal om hvor lite tilfreds den tyske regjeringen er, sier den tidligere etterretningstjenestemannen James Lewis.

Siste dråpe Utvisningen av den høyest rangerte amerikanske etterretningsmannen i Berlin skjedde etter at tyske myndigheter oppdaget at USA hadde to dobbeltagenter ansatt i statlige kontorer. Avsløringen var den siste dråpen for tyskerne.

- Tyskerne har full rett til å si: «Nå er det nok, dere har gått for langt, nå må dere beherske dere», sier Lewis, som i dag arbeider ved Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington.

Påstandene om spionasje reiser spørsmålet om Det hvite hus har kontroll over hva etterretningstjenestene driver med i allierte land, og om det de måtte drive med, er verdt den politiske prisen, sier flere eksperter.

Betalte agent I ett tilfelle skal amerikanerne ha betalt en tysk etterretningsagent for å skaffe til veie dokumenter fra parlamentskomiteen som gransker Edward Snowdons avsløringer om amerikansk spionasje i Tyskland.

Å sette forbindelsene med Tyskland i fare for å innhente informasjon som kan skaffes på uten å spionere, antyder et etterretningsbyråkrati som går på autopilot, mener en vestlige diplomat.

- Det er uttrykk for dumskap på et helt ubegripelig nivå, sier han.

Fem øyne Tyskland har lenge vært irritert over at de ikke er inkludert blant det såkalte fem øyne-arrangementet mellom etterretningstjenestene i USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand.

Samarbeidet mellom de fem engelsktalende landene har eksistert siden begynnelsen av den kalde krigen, og innebærer at de fem ikke spionerer på hverandre.

Men Obama-administrasjon er i likhet med tidligere administrasjoner ikke rede til å åpne døra for Tyskland, delvis fordi Tyskland ikke er villig eller i stand til å innhente informasjon like aggressivt som de fem andre.

Det har vært tale om en avtale om i det minste ikke å spionere på hverandre, men foreløpig er det ikke blitt noe av, og ekspertene sier det ikke er realistisk.

Noen eksperter mener at USA har en legitim grunn til å være bekymret for russisk innflytelse og spionasje i Tyskland, noe tyskerne avviser.

(NTB)