-  Det er dyrt å trå feil

«Grete» (59) har snart 300 000 i gjeld. Hun vil gjerne betale tilbake, men høye gebyrer gjør at gjelda bare vokser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Det er klart at det er flaut at ei oppegående dame som meg har rota det til på denne måten. Det verste er at det begynte med bare små beløp.

To slitne hender varmer seg på en kaffekopp. På bordet ligger to brev, «Melding om utleggsforretning» står det. De er fra namsmannen begge to. «Grete» er en av dem som taper på at regjeringen vil øke statens inkassogebyrer.

-  At staten også skal være med på å gjøre vondt verre i stedet for å hjelpe oss, det er bittert, sier 59-åringen, som ønsker å være anonym av hensyn til arbeidsgiveren i Oslo.

-  Det er jo ingen som tjener på det. Hvis staten gjorde det lettere å gjøre opp for seg, kunne flere fungert som vanlig og blitt gode samfunnsborgere. I stedet skaper de sosialklienter, og det koster jo bare mer, sier Grete.

Og ja. Sjølsagt burde hun ha skjønt det den gangen hun tok det første forbrukslånet. Det måtte betales tilbake. Og det var da også tanken. Men i likhet med de fleste inkasso- saker, bunnet også Gretes første lån i et lite beløp.

Lånte til ferie

-  Det var bare litt. Mannen min var på uføretrygd, så vi hadde ikke mye å rutte med. For å dra på ferie tok jeg opp et lån. Problemet er at det skjedde igjen og igjen. Og for å betjene andre lån, tok jeg opp nye, forteller Grete. Mye av gjelda skyldes bruk av kjøpekort. Flere summer på rundt 5000 blir til sammen mye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer