Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er egentlig bare skandaler som kan felle Trump eller Clinton

Nå står én femtedel av delegatene på spill i presidentkampen.

FAVORITTER: Hillary Clinton og Donald Trump er favorittene til å vinne nominasjonene i hvert sitt parti. I natt kan mye i praksis bli avgjort. Foto: REUTERS/David Becker/Nancy Wiechec/NTB scanix
FAVORITTER: Hillary Clinton og Donald Trump er favorittene til å vinne nominasjonene i hvert sitt parti. I natt kan mye i praksis bli avgjort. Foto: REUTERS/David Becker/Nancy Wiechec/NTB scanix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er egentlig bare skandaler som kan felle Trump eller Clinton.

Det sier Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Høgskolen i Volda og president i American Studies Association of Norway. Og det allerede før resultatene fra den såkalte supertirsdagen begynner å tikke inn fra rundt klokka ett i natt. 

Det meldes om solid oppmøte ved valglokalene, og en mulig stor valgoppslutning i dagens valg, der det kjempes om totalt rundt en femtedel av partienes delegater.

Rundt klokka ett i natt - når de første valglokalene stenger - kommer resultatene til å begynne å tikke inn fra alle de elleve delstatene der det er nominasjonsvalg for Det republikanske partiet. Til sammen 595 delegater står på spill, og dersom Trump vinner stort i dag, kan han være et stort steg nærmere nominasjonen.

Dagbladet følger supertirsdag gjennom kvelden og natta. Følg med!

Supertirsdag Til sammen tolv delstater i USA stemmer i dag i nominasjonskampen i begge partiene. 

I løpet av natta kan det være vinn eller forsvinn for en eller flere kandidater. Donald Trump og Hillary Clinton er store favoritter på hver sin side, og mye av spørsmålet er hvor stort forsprang de vil få i antall delegater i løpet av supertirsdagen. 

I Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont og Virginia er det nominasjonskamp for både Det republikanske partiet og Det demokratiske partiet. I tillegg har demokratene nominasjonsmøter i Colorado, mens republikanerne har nominasjonsmøter i Alaska.

Til sammen velges 22 prosent av alle delegatene til sommernes landsmøter, der partiene velger sin kandidat i sommer. 

For republikanerne står det 595 delegater på spill i dag. Ved landsmøtet i Cleveland i Ohio i juli, der den endelige kandidaten til partiet velges, trengs det 1237 delegater for å vinne.

Blant demokratene kjempes det om 865 delegater pluss 150 såkalte superdelegater, som står fritt til å stemme på hvem de vil under landsmøtet. Til sammen trengs 2383 delegater for flertall. 

Delstatetene har både et demografisk og geografisk spenn med liberale nordøststater som Vermont og Massachusetts og konservative delstater som Arkansas og Oklahoma. Med denne spredningen og det store antallet delegater på spill, gir det kandidatene en svært god pekepinn på sitt eget kandidatur. 

Texas-spenning En av delstatene det er knyttet mest spenning til i natt, er hjemstaten til senator Ted Cruz, Texas. I Texas er det totalt 155 republikanske delegater på spill. Ted Cruz har økt ledelsen på meningsmålingene der i løpet av februar og trenger en seier i sin relativt konservative hjemstat.

- Hvis Cruz bare vinner Texas, bør han kaste inn håndkleet. Han bør vinne mer enn det. Rubio bør vinne Virgina og Minnesota. Han har lyst til å holde det gående til nominasjonsvalget i Flordia, men det kommer an på avstanden i antall delegater, sier Alf Tomas Tønnessen til Dagbladet. 

Han tror både Clinton og Trump kommer til å opparbeide seg store ledelser i antall delegater i nattas valg. Blant republikanerne vil det trolig ikke være plass til de fem kandidatene som nå kjemper om nominasjonen. Kandidater som John Kasich og Ben Carson kjemper i utgangspunktet en håpløs kamp.

Magisk grense
Et av spørsmålene i natt er om Donald Trump kan klare å ta 300 av de 595 republikanske delegatene som står på spill. 

- Jo nærmere han kommer 300, jo mer er nominasjonskampen over, sier tidligere stabssjef for George W. Bush Karl Rove til Fox News. 

Tønnessen mener 300 delegater i natt kan være en slags magisk grense.

- Trump må ikke få en ledelse på over 300 delegater, som er cirka halvparten. Da blir den såpass stor at det ikke er plass til mer enn en motkandidat, sier Tønnessen.

Er spørsmål er derfor om Marco Rubio eller Ted Cruz kan trekke seg ved dårlige resultater i natt. Så langt har Trump 82 delegater mot Cruz' 17 og Rubios 16. Det er først i dag de store utslagene kommer. 

Bernie står svakt For den demokratiske sosialisten Bernie Sanders, ser supertirsdagen vanskelig ut. Han er storfavoritt i hjemstaten Vermont, men sliter mot Hillary Clinton i delstater med svarte og latinoer. 

- Sanders kommer til å holde kampanjen gående, men avstanden i delegater blir etter alt å dømme stor. Et spørsmål er imidlertid Clintons e-post-skandale og andre skandaler. Det er viktig å ha et altervnativ, og det er en reell forskjell mellom Clinton og Sanders. Han vil ha innflytelse så lenge som mulig, tror Tønnesen.