- Det er eierens ansvar

Debatten raser etter at tre hunder gikk til angrep på to voksne og et barn i Mandal onsdag. Det endte med dype og åpne sår.

«KAMPHUND»: Denne hunden, av typen fransk mastiff, er i forvaring hos Falck i Mandal etter å ha angrepet to voksne og et barn. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
«KAMPHUND»: Denne hunden, av typen fransk mastiff, er i forvaring hos Falck i Mandal etter å ha angrepet to voksne og et barn. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har skapt sterke reaksjoner etter at to voksne og et barn ble brutalt angrepet av tre hunder i Mandal onsdag.

Moren i 20-årene og den 2 år gamle gutten ble sendt til sykehus med åpne og dype sår etter hundebittene.

De såkalte kamphundene er en fransk mastiff, en dobermann og en rottweiler. Ifølge Falck, som passer på de, veier hundene mellom 70 og 80 kilo.

I BUR: Her er den ene av hundene som angrep to voksne og et barn. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
I BUR: Her er den ene av hundene som angrep to voksne og et barn. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Eieren av hundene, en 23 år gammel mann, sitter foreløpig i arresten og er pågrepet for brudd på hundeloven.

Informasjonsleder for stortingsgruppa i Arbeiderpartiet, Anne Odden, mener dagens hundelov er god nok.

- Vi kommer ikke til å endre hundeloven basert på en enkelthendelse. Vi har i dag en hundelov som tar høyde for å slå ned på uansvarlig hundehold, sier Odden til Dagbladet.

- Må se på loven Medlem av justiskomiteen, Anders B. Werp (H), mener dagens hundelov trenger en revurdering.

- Høyres utgangspunkt er at dette er fullstendig uakseptabelt, og det skal ikke skje. Dessverre er verden slik at uønskede ting skjer, men da er vi nødt til å se på om det er noe vi kan gjøre for å redusere risikoen, sier Werp til Dagbladet.

Dagens hundelov er utformet i stor grad for å beskytte både mennesker og dyr, og legger mye vekt på hundeeiers ansvar.

- Vi må se på praktiseringen av loven. Det er viktig at det blir en straffereaksjon hvis loven brytes. Både politiet og hundemiljøet selv må jobbe for bevisstgjøring av hundeeiers ansvar, mener Werp.

EIERS ANSVAR: Den profilerte veterinæren, Torill Moseng, mener det er eierens ansvar dersom hunden oppfører seg aggressivt. Foto: Mosengs Dyreklinikk
EIERS ANSVAR: Den profilerte veterinæren, Torill Moseng, mener det er eierens ansvar dersom hunden oppfører seg aggressivt. Foto: Mosengs Dyreklinikk Vis mer

- Etterforskningen vil vise om angrepet kom som et resultat av menneskelig svikt eller om det var andre grunner som lå bak. Vi kan uansett ikke leve i frykt for å bli angrepet av hunder som dette, sier Werp.

Eiers ansvar Veterinær Torill Moseng sier at alle hunder kan bite uavhengig av rase.
 
- Hele poenget er at det er eiers ansvar å ha kontroll på hunden. Hunder påvirkes i stor grad av miljø og oppdragelse, noe som gjør at alle typer hunder kan bli aggressive og bite, sier Moseng til Dagbladet.
 
Hun påpeker likevel at det er et større ansvar å ha en stor «kamphund».
 
- Blant annet mastiffer og bulldogger var kamphunder før, i dag regnes de som brukshunder eller selskapshunder. Dermed ligger kampviljen mer i instinktet deres i forhold til for eksempel en flat coated retriever. Det finnes også små hunder som har kampvilje, men de gjør naturligvis ikke like mye skade hvis de først biter. Dermed har du som eier et større ansvar hvis du anskaffer deg en stor hund, sier Moseng.
 
Kan bite igjen - Det er viktig å påpeke at alle hunder kan bli gode familiehunder og glad i barn uavhengig av rase. Oppdragelse og sosialisering med mennesker og dyr fra tidlig alder er alltid viktig, fortsetter veterinæren.
  
Hun mener også at det ville vært uansvarlig å slippe løs en hund som allerede har angrepet mennesker.
 
- Hvis en hund først har bitt mennesker én gang, kan man aldri sikre seg 100 prosent mot at de ikke vil gjøre det igjen, sier Moseng.