- Det er ekstrem bombing her nå

- Arme mennesker, skriver Mads Gilbert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASHKELON (Dagbladet.no): Israels militæraksjon inne på Gazastripen har økt voldsomt i styrke fra 04.30-tiden lokal tid (03.30 norsk tid). Israelske styrker har angrepet både fra bakken, lufta og sjøen, melder flere internasjonale medier.

De hardeste kampene skal ha vært i og rundt byen Jabaliya. Israel satte inn stridsvogner, mens Hamas svarte med bombekastere og veibomber.

Et brennende lagringsanlegg for naturgass lyste opp nattehimmelen ved byen Beit Lahiya, kort etter at soldater utstyrt med nattbriller marsjerte over grensa fra Israel, skriver NTB-AFP-AP.

CNNs tv-reporter som står på et høydedrag rett utenfor muren, rapporterer om massive trefninger, som høres ut som et regelrett slag mellom israelske soldater og Hamas-styrker.

Elektrisiteten i nordenden av Gazastripen er kuttet, og tv-bilder over muren viser voldsomme branner og røyk etter at raketter har truffet mål.

- Kommer stadig nærmere

- Det er ekstrem bombing her nå. Serier med sammenhengende og voldsomme nedslag. Det kommer stadig nærmere. Vi holder pusten, skriver den norske legen Mads Gilbert i en sms til Dagbladet.no fra Gaza by ved 04.15-tiden norsk tid.

Gilbert legger til i sms’en:
- Arme mennesker. Arme Gaza. Arme verden som lar dette skje
.

 HAR RYKKET INN:  Noen av de om lag 10 000 israelske soldatene på vei til å rykke inn i Gaza i natt. Bombingen og kamphandlingene har økt voldsomt i styrke. Foto: AFP/SCANPIX.
HAR RYKKET INN: Noen av de om lag 10 000 israelske soldatene på vei til å rykke inn i Gaza i natt. Bombingen og kamphandlingene har økt voldsomt i styrke. Foto: AFP/SCANPIX. Vis mer

Israelske medier har ikke kommet med noen detaljer fra nattens kraftige opptrapping. Men Haaretz opplyste tidligere i natt at minst 10 000 israelske soldater var klare til å rykke inn med artilleri og tanks.

Flere dusin Hamas-soldater er drept i løpet av det siste døgnet, og før bakkestyrkene gikk inn lørdag kveld hadde israelske raketter truffet 40 Hamas-mål, skrev flere internasjonale og israelske nettsteder tidlig i natt med israelske militære som kilder.

30 skadd

Ved 05.15-tiden opplyser en talsperson for de israelske styrkene at 30 israelske soldater er skadd så langt i natt, derav to alvorlig. Militærledelsen melder ikke om drepte israelske soldater, ifølge CNN.

Palestinske myndigheter på Gazastripen opplyser på sin side ifølge CNN tv klokka 05 norsk tid at fire mennesker er drept i nattens kamphandlinger.

Før nattens massive kamphandlinger har palestinske myndigheter operert med 460 drept og 2750 skadde på deres side av muren. 

Bomber med F-16

Ifølge nyhetsbyrået AP har Israel bombet tre mål på Gazastripen i løpet av få minutter med F-16 fly. En av Hamas’ sikkerhetsposter skal være truffet.

- Det er ekstrem bombing her nå

- Vi har mange, mange mål. Etter min vurdering vil dette bli en langvarig operasjon, sier en talskvinne for den israelske hæren, major Avital Leibovich, til CNN.

Hovedmålene er utskytingssteder for raketter som rammer Israel.

-KOMMER STADIG NÆRMERE: Den norske legen Mads Gilbert melder om ekstrem bombing inne fra Gaza by i natt.