- Det er en 13-åring, ta ned pistolen

Politiet sleit i natt med å kontrollere opptøyene i Stockholm som var rettet mot dem selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var flere alvorlige sammenstøt mellom politi og sinte ungdommer i Stockholms-forstaden Husby i går og forgårs.

Opptøyene har pågått i flere dager etter at en 69 år gammel mann, som var bevæpnet med en machete og angivelig oppførte seg truende, ble skutt og drept av politiet.
 
Situasjonen roet seg i løpet av natta, men flere videoopptak viser de mildt sagt kaotiske arbeidsforholdene for politiet, som har ansvaret for å ha kontrollen over opptøyene som er rettet nettopp mot dem.

- Det er en 13-åring En video publisert av Expressen, som du også kan se øverst i denne saken, viser hvordan politiet rett før midnatt i går måtte true med å skyte flere demonstranter. Ifølge avisa hadde politiet først kastet det Expressen kaller en sjokkgranat for å få en gjeng ungdommer til å spre seg. Ungdommene svarte med å bombardere politiet med stein og ukvemsord.

- Gå tilbake, jeg skyter om du ikke stopper, sier en politimann i videoen.

- Det er en 13-åring, ta ned pistolen, svarer en Husby-innbygger.

Det ble ikke avfyrt noen skudd. Ungdommene startet flere branner og ifølge politiet kastet de stein på brannbilene som rykket inn.

Fire pågrepet Fire personer ble pågrepet natt til tirsdag, mistenkt for å ha medvirket til opptøyene.

- En del er 12-13 år, en del er ungdommer og i kveld har vi sett en god del voksne kriminelle blant dem. På det meste var det 70 stykker som angrep politiet, sier politiets pressetalskvinne Diana Sundin ifølge NTB.

En politimann ble angrepet og sparket av flere ungdommer natt til mandag (du kan se video av hendelsen til høyre i denne saken).

Politiet frykter at en av deres tjenestemenn skal bli drept, hvis situasjonen ikke roer seg de neste dagene.

Enkelte innbyggere beskylder samtidig politiet for maktmisbruk. Et vitne har også beskyldt politifolk for å ha brukt uttrykk som «neger», «aper» og «rotter» om ungdommer. Politiet har bedt vedkommende anmelde forholdet og understreket at en slik språkbruk er uakseptabel.

Det var i går kveld for øvrig også uroligheter i Fittja sør for Stockholm, hvor brannmannskapene også skal ha blitt møtt av steinkasting.

I BRANN: Ungdommene har satt fyr på flere biler. Foto: Expressen
I BRANN: Ungdommene har satt fyr på flere biler. Foto: Expressen Vis mer