GODE HJELPERE: John Roger Lund leder etterforskningen av terrorsiktede Anders Behring Breivik. Han takker alle dem som ønsker å hjelpe til med knekking av koder og andre spor i etterforskningen. 
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
GODE HJELPERE: John Roger Lund leder etterforskningen av terrorsiktede Anders Behring Breivik. Han takker alle dem som ønsker å hjelpe til med knekking av koder og andre spor i etterforskningen. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer

- Det er en ære å få jobbe med denne saken

Etterforskningsleder John Roger Lund føler han har hele Norge i ryggen i etterforskningen av terrorsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det viktigste er å få en oversikt over tidslinja. Hva er det vi skal etterforske, hvor langt perspektiv? Det som henger i lufta er: Er det flere celler? Er det medhjelpere eller medvirkere? Og er det noen som kan ha inspirert ham? Det må vi bringe på det rene, sier John Roger Lund da Dagbladet i går møtte etterforskningslederen på hans kontor.

Lund leder etterforskningen etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya, og har med det ansvaret norgeshistoriens hittil mest omfattende politietterforskning. Ifølge Lund viser etterforskningen hittil at det ikke ser ut til at Anders Behring Breivik (32) har hatt noen direkte medhjelpere.

Sjekker ut forbildene Før helga stod Peder Are Jensen fram som bloggeren Fjordman, terroristens politiske forbilde. Han er avhørt av politiet og sier han følte seg som en mistenkt, selv om han har status som vitne.

- Inspirasjonskildene hans har stor betydning fordi vi også skal forebygge at en sånn handling kan ramme på nytt igjen. Å forebygge det og bruke den informasjonen aktivt, for eksempel gjennom PSTs kanaler, blir veldig viktig, sier Lund, som til vanlig leder etterforskningsenheten i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

Gode hjepere 130 etterforskere jobber med saken. Oslo-politiet har etablert 22 ulike prosjekter, som tar for seg ulike sider av terroretterforskningen. Samtidig får politiet inn store mengder informasjon fra publikum.

- Det er mange gode hjelpere der ute, både privatpersoner og selskaper, som ønsker å bidra og som kontakter oss, blant annet til å løse kodene i manifestet. Vi er glade for at alle som har informasjon og kompetanse kontakter oss, sier Lund.

Terroristens såkalte manifest inneholder trolig krypterte meldinger og kartkoordinater.

- Jeg skjønner at folk spør seg: Hvor viktige er kodene? Hvor farlig er de? Vi har til nå ikke noe i etterforskningsmaterialet som tilsier at det skal gå av en smell på de forskjellige koordinatene. De er også nokså upresise. Vi har så langt ikke noe som tilsier at det er noe farlig i disse områdene, da ville vi gått ut med det, sier Lund.

- Opplevde forferdelige ting Det viktigste for politiet nå, utover å avdekke om terroristen hadde medhjelpere, er å få avhørt alle vitnene.

- Det er folk som har opplevd så forferdelige ting at det er viktig å ta hånd om dem på en god måte, sier Lund.

Avhørene av de overlevende skal gjennomføres lokalt der personene kommer fra. Kripos har laget en mal for avhørene, og personer fra alle de involverte distriktene har vært i Oslo for en gjennomgang.

- Kripos gjør en fantastisk innsats og vi er fascinert over hvordan de jobber, sier Lund.

Da Dagbladet møtte Lund på kontoret hans ved politihuset på Grønland i Oslo ringte telefonen omtrent hvert andre minutt. Det er hektiske dager.

- Det er arbeidskrevende og en tøff oppgave vi er blitt satt overfor. Men det oppleves som en ære å få lov til å jobbe med denne saken. Det er et stort oppdrag, det er en hard arbeidsbelastning, men det er motiverende. Vi føler at vi har politidistriktet og resten av Norge i ryggen, sier Lund.

Han sier jobben på åstedene har vært spesielt vanskelig.

- Jeg har en dyp respekt for jobben som er gjort på de ulike åstedene. Og ikke bare regjeringskvartalet og Utøya, men også Åsta gård. Bomben ble laget der og det har vært en påkjenning å gå gjennom alt på gården. Man vet ikke hva som har skjult seg bak neste dør.