Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er en alvorlig situasjon

En besetning slaktet i dag.

TRYGT MED KJØTT: Landbruksminister Lars Peder Brekk mener situasjonen er alvorlig, men understreker at det er ufarlig å spise svinekjøtt. - Det er trygt og fornuftig, sier han.
Foto: Christian Thomassen / SCANPIX
TRYGT MED KJØTT: Landbruksminister Lars Peder Brekk mener situasjonen er alvorlig, men understreker at det er ufarlig å spise svinekjøtt. - Det er trygt og fornuftig, sier han. Foto: Christian Thomassen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det er jo ikke noe heldig at griser blir smittet av svineinfluensa, sier Anders Østlund, som driver grisegård med 600-700 griser ved Elverum.

Han bekymret, men er skeptisk til om slakting av grisene er riktig.

- Jeg blir veldig bekymret, men jeg er en av de i næringen som tror det kan bli farlig med slakting. Det kan oppstå smitter andre steder, og skal man drive med slakting, blir det fort kostbart, sier Østlund, som driver grisegård med 600-700 griser ved Elverum.

Besetning sendt til slakting
I 15-tida i dag bekreftet Mattilsynet at to grisebesetninger i Nord-Trøndelag skal nødslaktes og destrueres på grunn av influensasmitte. Smitten skal komme fra en bonde i Levanger.

En besetning i Skogn, bestående av 500 dyr, ble i går sendt til slakting i Steinkjer. En besetning på 900 griser i Åsen i Levanger ligger i et område med færre dyr og vil bli slaktet om noen få dager.

Landbruksminister Lars Peder Brekk var i dag i møte med Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å bli orientert om avlivingen av grisebesetninger smittet av det såkalte svineinfluensa (A-H1N1).

Alvorlig
- Det er en alvorlig situasjon, sa Brekk til Dagbladet da han i 16.30-tida i går møtte pressen i Mattilsynets lokaler i Oslo.

Brekk stiller seg bak tilsynets avgjørelse, men vil følge med på utviklingen. Han sier at de ikke har planlagt noe videre scenario dersom flere besetninger smittes.

- Det må vi ta en vurdering på om det skjer, sier Brekk.

Syke
Administrerende direktør Joakim Lystad i Mattilsynet forteller at de vil vurdere situasjonen fortløpende, og at slaktingen er en forsvarlig måte å hindre videre spredning av sykdommen som hittil aldri har fått feste seg i Norge.

- Mattilsynet har vedtatt at vi vil stanse smitten ved avliving. Dersom situasjonen forverrer seg vil vi fortløpende vurdere tiltak, sa Lystad på spørsmål om hva som skjer hvis flere besetninger blir smittet.

- Dyrene blir nødslaktet og destruert ettersom noen av dyrene er klinisk syke og ikke bare har smitten i seg. Vi slakter ikke syke dyr i Norge for å spise dem, sier han.

Ufarlig å spise kjøtt
Lystad understreker likevel at det ikke er farlig å spise svinekjøtt. Her får han støtte fra Brekk.

- Det er både trygt og fornuftig å spise svinekjøtt, mener han.

Mattilsynet fikk før helgen melding om at en røkter hadde fått påvist svineinfluensa, og det ble derfor tatt prøver av bestanden der røkteren jobbet. Det ble påvist smitte av besetningen, og på mandag hadde ytterligere en svinebesetning i Nord-Trøndelag testet positivt for influensaviruset H1N1.

- Bekymret
Wenche Helseth i Norsvin fortalte i går til Dagbladet at det ligger over 50 andre svineprodusenter i nærheten av de to gårdene med påvist smitte.

Avdelingsdirektør Jorun Jarp i Veterinærinstituttet opplyser at det til tross for det bare gjøres smittetester av 10-20 besetninger, hovedsakelig i Nord-Trøndelag, men også i Hedmark. Tilfellene i Hedmark viste seg å være negative.

- Det er grunn til å tro at begge de to smittede besetningene er smittet av samme bonde, sier hun.

GRISETE: Grisene på Voll gård i Trondheim er ikke smittet av svineinfluensa og folk kan trykt besøke grisen.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GRISETE: Grisene på Voll gård i Trondheim er ikke smittet av svineinfluensa og folk kan trykt besøke grisen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling