- BARBARISK: Den norske dyrerettighetsorganisasjonen NOAH fordømmer den vietnamesiske tradisjonen om å kutte en levende gris i to. Foto: printscreen fra Youtube
- BARBARISK: Den norske dyrerettighetsorganisasjonen NOAH fordømmer den vietnamesiske tradisjonen om å kutte en levende gris i to. Foto: printscreen fra YoutubeVis mer

- Det er en barbarisk tradisjon, som innebærer mye smerte for grisen. Den blir jo skåret i to

Den norske dyrerettighetsorganisasjonen NOAH fordømmer vietnamesisk tradisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvert år, seks dager etter årets første fullmåne, arrangeres det som av mange omtales som Vietnams mest brutale festival.

I den vietnamesiske landsbyen Nem Thuong drepes det nemlig da en gris på en nokså grotesk måte.

Grisen blir bundet i alle beina og plassert på ryggen før den skjæres i to. Rundt den er mennesker flokket sammen for å bevitne det hele.

- Ren tortur Norske Jenny Rolness i dyreverneforeninga «NOAH for dyrs rettigheter», reagerer kraftig på mishandlinga, og forteller at hun på vegne av organisasjonen har sendt brev til alle vietnamesiske ambassader der de krever en slutt på grise-ritualet.

- Det er grusomt, det er ren tortur. Dette er en barbarisk tradisjon, som innebærer mye smerte for grisen, selvfølgelig. Den blir jo skåret i to, sier hun til Dagbladet.

Youtube finnes det en film som viser hvordan grisen blir skjært i to. Dagbladet har valgt å lenke til videoen, men advarer samtidig om at den inneholder sterke scener.

- For den grisen det gjelder er dette en redselsfull opplevelse, sier Rolness.

Legende - Selv om det ikke opprinnnelig er ment som underholdning kan dette ritualet fort få en underholdningsverdi, på samme måte som tyrefekting, fortsetter hun.

Ifølge nettested occupuforanimals oppsto tradisjonen etter at generalen Doan Thuong på 1300-tallet, tok seg over til Vietnam, slaktet villsvin og ga kjøttet til sine soldater.

Ifølge legenden skal griseblodet symbolisere velstand, reproduksjon, vitalitet og god avling.

Håper på forbud Rolness sier til Dagbladet at responsen på NOAHs oppfordring til vietnamesiske ambassader verden rundt, foreløpig har vært liten.

- Men en av ambassadørene har svart at han har tatt det opp med de lokale myndighetene for å få en slutt på dette. Vi håper nok press på Vietnam bidrar til at de vedtar et forbud mot denne tradisjonen, sier Rolness.

Hun fortsetter:

- Vi er dessuten bekymret for at en slik voldelig adferd mot dyr kan brutalisere og skape en avstumpet holdning til dyr, og da særlig hos barn.

VIL STOPPE TRADISJONEN: Jenny Rolness i dyrerettighetsorganisasjonen NOAH har på vegne av organisasjonen sendt brev til alle vietnamesiske ambassader der det kreves en slutt på ritualet der en levende gris skjæres i to. 
Foto: Privat
VIL STOPPE TRADISJONEN: Jenny Rolness i dyrerettighetsorganisasjonen NOAH har på vegne av organisasjonen sendt brev til alle vietnamesiske ambassader der det kreves en slutt på ritualet der en levende gris skjæres i to. Foto: Privat Vis mer