- VERDENS ELDSTE: Den menneskelagde gullgjenstanden, en slags ring, er fire millimeter i diameter og veier bare 0,15 gram. Den er også trolig verdens eldste. Foto: Reuters / NTB Scanpix
- VERDENS ELDSTE: Den menneskelagde gullgjenstanden, en slags ring, er fire millimeter i diameter og veier bare 0,15 gram. Den er også trolig verdens eldste. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Det er en bitte liten gullklump, men den er stor nok til å få en plass i historiebøkene

Arkeologer i Bulgaria tror de har funnet verdens eldste menneskelagde gullgjenstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kan være så gammel som 6600 år gammel, den bitte lille gullklumpen. Men størrelse er ikke alt.

For nettopp det at den kan være så gammel, gjør den i så fall til verdens eldste menneskelagde gullgjenstand som noensinne er funnet.

I Bulgaria er arkeologene som fant klumpen i den lille landsbyen Yunatsite i hvert fall ikke i tvil: De har gjort et historisk funn.

- Det er et utrolig viktig funn. Det er en bitte liten gullklump, men den er stor nok til å få en plass i historiebøkene, sier arkeolog Yavor Boyadzhiev ved det bulgarske vitenskapsakademiet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Veier 0,15 gram

Arkeologene mener gullklumpen stammer fra år 4500 eller år 4600 før Kristus. Det gjør gullklumpen i så fall drøyt 200 år eldre enn gullsmykker fra kobberalderen funnet i nettopp Bulgaria - i byen Varna ved Svartehavet.

Det er foreløpig den eldste menneskelagde gullgjenstanden som noensinne er funnet.

- Jeg har ingen tvil om at denne er eldre enn Varna-gullet, sier Boyadzhiev.

Gjenstanden, eller ringen som det er, ble trolig laget på stedet hvor den ble funnet - mange tusen år senere. Gjenstanden er fire millimeter i diameter og veier bare 0,15 gram.

OLDTIDSBY: Arkeologer av avdekket en oldtidsby nær byen Yunatsite, sør i Bulgaria. Her fra utgravingen tidligere denne uka. Foto: Reuters / NTB Scanpix
OLDTIDSBY: Arkeologer av avdekket en oldtidsby nær byen Yunatsite, sør i Bulgaria. Her fra utgravingen tidligere denne uka. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Den ble avdekket gravd fram for to uker siden etter å ha funnet restene av et lite hus. Landsbyen som er avdekket, er et sted mellom ti og tolv hektar og hadde en 2,8 meter høy mur rundt seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Eldre enn Sumer

Boyadzhiev mener landsbyen må ha vært Europas første moderne bosetting, og mener området ble bosatt av et «høykulturelt samfunn» som flyttet dit fra Anatolia i dagens Tyrkia rundt år 6000 før Kristus.

- Vi snakker om et sted som er 1000 år eldre enn Sumer, hevder Boyadzhiev.

Sumer var et oldtidsrike i sørlige Mesopotamia, viden kjent som «sivilisasjonens vugge».

Flere enn 150 keramiske figurer av fugler har også blitt funnet i landsbyen.

Den lille landsbyen skal ha blitt angrepet og lagt i ruiner år 4100 før Kristus.