- VERDENS ELDSTE: Den menneskelagde gullgjenstanden, en slags ring, er fire millimeter i diameter og veier bare 0,15 gram. Den er også trolig verdens eldste. Foto: Reuters / NTB Scanpix
- VERDENS ELDSTE: Den menneskelagde gullgjenstanden, en slags ring, er fire millimeter i diameter og veier bare 0,15 gram. Den er også trolig verdens eldste. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Det er en bitte liten gullklump, men den er stor nok til å få en plass i historiebøkene

Arkeologer i Bulgaria tror de har funnet verdens eldste menneskelagde gullgjenstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den kan være så gammel som 6600 år gammel, den bitte lille gullklumpen. Men størrelse er ikke alt.

For nettopp det at den kan være så gammel, gjør den i så fall til verdens eldste menneskelagde gullgjenstand som noensinne er funnet.

I Bulgaria er arkeologene som fant klumpen i den lille landsbyen Yunatsite i hvert fall ikke i tvil: De har gjort et historisk funn.

- Det er et utrolig viktig funn. Det er en bitte liten gullklump, men den er stor nok til å få en plass i historiebøkene, sier arkeolog Yavor Boyadzhiev ved det bulgarske vitenskapsakademiet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Veier 0,15 gram

Arkeologene mener gullklumpen stammer fra år 4500 eller år 4600 før Kristus. Det gjør gullklumpen i så fall drøyt 200 år eldre enn gullsmykker fra kobberalderen funnet i nettopp Bulgaria - i byen Varna ved Svartehavet.

Det er foreløpig den eldste menneskelagde gullgjenstanden som noensinne er funnet.

- Jeg har ingen tvil om at denne er eldre enn Varna-gullet, sier Boyadzhiev.

Gjenstanden, eller ringen som det er, ble trolig laget på stedet hvor den ble funnet - mange tusen år senere. Gjenstanden er fire millimeter i diameter og veier bare 0,15 gram.

OLDTIDSBY: Arkeologer av avdekket en oldtidsby nær byen Yunatsite, sør i Bulgaria. Her fra utgravingen tidligere denne uka. Foto: Reuters / NTB Scanpix
OLDTIDSBY: Arkeologer av avdekket en oldtidsby nær byen Yunatsite, sør i Bulgaria. Her fra utgravingen tidligere denne uka. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Den ble avdekket gravd fram for to uker siden etter å ha funnet restene av et lite hus. Landsbyen som er avdekket, er et sted mellom ti og tolv hektar og hadde en 2,8 meter høy mur rundt seg.

- Eldre enn Sumer

Boyadzhiev mener landsbyen må ha vært Europas første moderne bosetting, og mener området ble bosatt av et «høykulturelt samfunn» som flyttet dit fra Anatolia i dagens Tyrkia rundt år 6000 før Kristus.

- Vi snakker om et sted som er 1000 år eldre enn Sumer, hevder Boyadzhiev.

Sumer var et oldtidsrike i sørlige Mesopotamia, viden kjent som «sivilisasjonens vugge».

Flere enn 150 keramiske figurer av fugler har også blitt funnet i landsbyen.

Den lille landsbyen skal ha blitt angrepet og lagt i ruiner år 4100 før Kristus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer