- Det er en bitte liten gullklump, men den er stor nok til å få en plass i historiebøkene

Arkeologer i Bulgaria tror de har funnet verdens eldste menneskelagde gullgjenstand.

- VERDENS ELDSTE: Den menneskelagde gullgjenstanden, en slags ring, er fire millimeter i diameter og veier bare 0,15 gram. Den er også trolig verdens eldste. Foto: Reuters / NTB Scanpix
- VERDENS ELDSTE: Den menneskelagde gullgjenstanden, en slags ring, er fire millimeter i diameter og veier bare 0,15 gram. Den er også trolig verdens eldste. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den kan være så gammel som 6600 år gammel, den bitte lille gullklumpen. Men størrelse er ikke alt.

For nettopp det at den kan være så gammel, gjør den i så fall til verdens eldste menneskelagde gullgjenstand som noensinne er funnet.

I Bulgaria er arkeologene som fant klumpen i den lille landsbyen Yunatsite i hvert fall ikke i tvil: De har gjort et historisk funn.

- Det er et utrolig viktig funn. Det er en bitte liten gullklump, men den er stor nok til å få en plass i historiebøkene, sier arkeolog Yavor Boyadzhiev ved det bulgarske vitenskapsakademiet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Veier 0,15 gram

Arkeologene mener gullklumpen stammer fra år 4500 eller år 4600 før Kristus. Det gjør gullklumpen i så fall drøyt 200 år eldre enn gullsmykker fra kobberalderen funnet i nettopp Bulgaria - i byen Varna ved Svartehavet.

Det er foreløpig den eldste menneskelagde gullgjenstanden som noensinne er funnet.

- Jeg har ingen tvil om at denne er eldre enn Varna-gullet, sier Boyadzhiev.

Gjenstanden, eller ringen som det er, ble trolig laget på stedet hvor den ble funnet - mange tusen år senere. Gjenstanden er fire millimeter i diameter og veier bare 0,15 gram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer