- Det er en del som ikke ville gå i restauranten av politiske årsaker

Nå tar det etiopiske miljøet i Oslo grep etter to dramatiske hendelser på kort tid.

RYSTET: En kvinne ble funnet drept etter at vektere hadde ringt varslet om en brann på restaurant Mama Afrika på Galleri i Oslo ca. kl. 04.50 natt til onsdag 19. juni. En mann ble også funnet med kraftig brannskadd. Fassil Alebachew (38), leder i Den etiopiske foreningen i Oslo, er rystet. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
RYSTET: En kvinne ble funnet drept etter at vektere hadde ringt varslet om en brann på restaurant Mama Afrika på Galleri i Oslo ca. kl. 04.50 natt til onsdag 19. juni. En mann ble også funnet med kraftig brannskadd. Fassil Alebachew (38), leder i Den etiopiske foreningen i Oslo, er rystet. Foto: Geir Barstein / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere kilder i det etiopiske miljøet i Oslo sier til Dagbladet at restauranten der en kvinne grytidlig i morges ble funnet drept, og en mann alvorlig skadd, var et viktig møtested for etiopiere i Oslo.

Og spesielt for etiopiere som støttet det sittende regimet i Etiopia.

Hailemariam Desalegn tok i august i fjor over makta etter at Etiopias kontroversielle statsminister og sterke mann Meles Zenawi døde i august i fjor.

- De som støtter regimet likte å være i restauranten, de som støtter opposisjonen liker å være her. De drev med sitt, vi driver med vårt og har ikke noe med det å gjøre, sier flere personer Dagbladet møter i Den etiopiske forenings lokaler.

- Står sammen Fassil Alebachew (38), leder for Den etiopiske foreningen i Oslo, understreker at hele det etiopiske miljøet nå står sammen, etter tragedien som inntraff onsdag morgen.

- Vi står sammen nå, etter den tragedien som har skjedd - der vi fortsatt har så mange ubesvarte spørsmål, sier Alebachew til Dagbladet.

- Men det er en del som ikke ville gå i restauranten på grunn av politiske årsaker, det er riktig. Jeg har aldri hatt noe problem med det, jeg har gått både i klubben og på restauranten, sier Alebachew.

TO MØTESTEDER: - De som støtter regimet likte å være i restauranten, de som støtter opposisjonen liker å være her. De drev med sitt, vi driver med vårt og har ikke noe med det å gjøre, sier flere personer Dagbladet møter i Den etiopiske forenings lokaler Oslo sentrum. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
TO MØTESTEDER: - De som støtter regimet likte å være i restauranten, de som støtter opposisjonen liker å være her. De drev med sitt, vi driver med vårt og har ikke noe med det å gjøre, sier flere personer Dagbladet møter i Den etiopiske forenings lokaler Oslo sentrum. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

- Det er 80 klaner i Etiopia, med mange forskjellige politiske ståsteder, påpeker Alebachew.

Det var klokka 04.50 grytidlig onsdag morgen at politiet ble varslet om en kraftig brann i Galleri Oslo. Da de kom til brannstedet - den etiopiske restauranten Mama Afrika - fant de en død kvinne og en mann med livstruende brannskader

Kritisk skadd Det er en rekke overvåkingskameraer på Galleri Oslo og bussterminalen vegg i vegg, og politiet saumfarer nå kamerabilder for å se om det kan hjelpe dem videre i etterforskningen.

Ifølge TV 2 ble kvinnen drept med kniv. Det kan ikke politiet bekrefte.

Politiet vil heller ikke kommentere hvorvidt de etterforsker politiske spor i saken.

- Politiet har fått flere tips. Men dette er en utfordrende sak og pårørende er fortsatt ikke varslet, sier politioverbetjent Grete Lien Metlid, fungerende leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Kunstig koma - Ingen personer er mistenkt eller siktet i denne drapssaken akkurat nå og vi vil ikke få svar på identitet før i morgen.

- Vi vet fortsatt lite om hva som har skjedd på stedet. En mann ligger inne på Haukeland sykehus med alvorlige brannskader. Vi har ikke avhørt denne person fordi det ikke er noen muligheter til å kommunisere med ham, sier Metlid.

MØTESTED: På denne restauranten på Galleri Oslo ble en kvinne funnet drept og en mann funnet hardt skadd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MØTESTED: På denne restauranten på Galleri Oslo ble en kvinne funnet drept og en mann funnet hardt skadd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun opplyser at mannens tilstand fortsatt er kritisk.

- Han holdes i kunstig koma, og politiet har ikke hatt mulighet til å kommunisere med ham.

Demonstrasjon Det ble 28. april ampert da omkring 150 etiopiere og somaliere demonstrerte i Oslo.

Det var Det Oromiske samband - som representerer folkegruppen Oromo fra Oromia i Etiopia, flere etiopiere og en gruppe somaliere som demonstrerte mot et møte arrangert av de etiopiske myndighetene på SAS-hotellet ved Holbergs plass i Oslo.

I løpet av markeringen, som det ikke var søkt tillatelse om, ble totalt 11 personer pågrepet for ordensforstyrrelse.

Hyrer hjelp Med to dramatiske hendelser på kort tid har nå det etiopiske miljøet i Oslo bestemt seg for å ta affære.

- Vi leier inn en terapeut som kjenner Etiopias historie og språk for å finne ut hva det er som er galt, og hvorfor det har vært to hendelser på så kort tid, sier Alebachew.

- Det er flere familier som har reagert på dette. Vi må jobbe med dette for å finne ut hva som kan ha skjedd. Vi har så mange ubesvarte spørsmål, det er en veldig vanskelig sak.