Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er en gåte for ham, han varslet jo politiet

Samboeren (51) som meldte Vibeche (48) savnet er pågrepet for å ha sabotert etterforskningen. Vennepar siktet for drap.

SIKRET BEVIS: Flere kriminalteknikere jobbet hele torsdag med å finkjemme leiligheten til den antatt drepte kvinnen, i Kjøpmannsgata i Midtbyen.
Foto: Geir Otto Johansen
SIKRET BEVIS: Flere kriminalteknikere jobbet hele torsdag med å finkjemme leiligheten til den antatt drepte kvinnen, i Kjøpmannsgata i Midtbyen. Foto: Geir Otto Johansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tillegg til at et samboerpar i omgangskretsen - en 47 år gammel mann og en 34 år gammel kvinne - er pågrepet og siktet for drap på savnede Vibeche Sofie Falck Danielsen (48), ble ytterligere to menn i dag siktet for bevisforspillelse i saken.

En av dem er offerets 51 år gamle samboer. Det skal ha vært han som først slo alarm om forsvinningen grytidlig torsdag morgen, men politiet mener altså at han i praksis har motarbeidet etterforskningen.

- Han forteller at han torsdag fikk en følelse av uro og mistenksomhet. Da han ikke fikk tak i samboeren, ble han redd for at det hadde skjedd noe alvorlig med henne og kontaktet politiet. Slik jeg forstår det har han hatt en helt alminnelig opptreden som en bekymret samboer, sier 51-åringens advokat, Torfinn Svanem, til Dagbladet.

51-åringen har forklart i avhør at forbrytelsen mot samboeren må ha blitt begått mens han var borte fra boligen. Politiet jobber nå ut fra at 48-åringen ble påført dødelige skader i sin egen leilighet før hun ble fraktet mot Nidelva og dumpet i nærheten.

- Samboeren sier han ikke var tilstede  da en eventuell ugjerning skjedde, sier Svanem.

Avhørt som vitne 51-åringen framstår i dag som en samboer i sorg, og hevder han ble svært overrasket da politiet siktet ham for å skjult eller ødelagt bevis i saken.

- Han ble i dag avhørt som vitne. Først etterpå fikk han vite om denne anklagen. Det er en stor gåte for ham. Han forteller jo at det var han som kontaktet politiet og at han hele tiden har hatt interesse av at saken blir oppklart, tvert imot det siktelsen går ut på. Derfor stiller han seg helt uforstående til at politiet nå vil varetektsfengsle ham, sier Svanem.

Samboeren har ikke gitt noen nye opplysninger etter at han havnet i politiets varetekt.

- Da hadde han ikke mer å tilføye, sier advokaten.

Nekter nye avhør Samboerparet som er siktet for selve drapshandlingen eller medvirkning til den, er bekjente av offeret og 51-åringen, men skal ikke være nære venner. Flere av de involverte har vært del av et rusmiljø i Trondheim.

Like før politiet i dag offentliggjorden den dramatiske utviklingen i etterforskningen skulle den nå drapssiktede 47-åringen i et nytt avhør, men han nektet da å si noe mer.

- Han vil ikke forklare seg i det hele tatt, og derfor vet jeg ikke hvordan han stiller seg til siktelsen som nå foreligger, sier advokat Christian Wiig til Dagbladet.

Den drapssiktede kvinnens forsvarer ville i dag ikke kommentere utvidelsen av siktelsen. Advokaten til 39-åringen som er siktet for bevisforspillelse ville ikke kommentere saken.

Blodig åsted Politiet fikk raskt mistanke til at de kunne stå overfor en drapssak da de torsdag morgen fant omfattende blodspor i savnedes leilighet.

TROLIG DREPT I BOLIGEN: Politiet jobber ut fra at Vibeche Sofie Flack Danielsen er død og at hun ble drept i leiligheten i denne bygården i Kjøpmannsgata.
TROLIG DREPT I BOLIGEN: Politiet jobber ut fra at Vibeche Sofie Flack Danielsen er død og at hun ble drept i leiligheten i denne bygården i Kjøpmannsgata. Vis mer

Paret som nå knyttes til forbrytelsen ble først avhørt som vitner, før de ble pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse. Klokka 18 i dag holdt politiet en pressekonferanse der de bekreftet at de nå tror Falck Danielsen ble drept.

- Det som har framkommet i avhør og opplysninger i etterforskningen forøvrig ga grunn til å utvide siktelsen. Vi mener det er skjellig grunn til å mistenke de to for drap eller medvirkning til drap på den savnede kvinnen, sa politiinspektør Per Morten Brobakke.

Store rusproblemer Den nå drapssiktede 47-åringen ble i 2005 tiltalt i en voldssak i Rogaland, men har etter dette ikke blitt dømt for alvorlig kriminalitet. I 2008 ble han i Fosen tingrett dømt etter å ha tilstått besittelse av en mindre mengde narkotika. I september 2012 ble han dømt for en rekke tilfeller av bilkjøring i pillerus og kjøring uten førerkort i Trondheim. Den gang var mannen åpen om at han var sprøytenarkoman, og skal seinere også ha misbrukt amfetamin jevnlig.

«Det knytter seg en viss tvil til om tiltalte, på grunn av sitt åpenbare og tunge rusmisbruk, vil være i stand til å gjennomføre program mot ruspåvirket kjøring», skrev Sør-Trøndelag tingrett i dommen.

Retten kom likevel til at det var riktig å gjøre dommen på 60 dagers fengsel betinget, under forutsetning av at han gjennomførte et behandlingsopplegg. Men det viste seg snart at 47-åringen ikke hadde klart å følge opp, og gjorde seg utilgjengelig for friomsorgskontoret.

Så seint som 13. desember i fjor ble derfor den betingede dommen omgjort til ubetinget fengsel.

«[47-åringen] har etter gjentatte oppfordringer unnlatt å møte eller på annet vis sette seg i kontakt med friomsorgen, noe han plikter å gjøre», konstaterte Sør-Trøndelag tingrett.

Samboerparet og de to mennene som er siktet for bevisforspillelse vil etter planen bli framstilt for varetektsfengsling i morgen.

LETER I ELVA: Brannvesenets dykkere lette både torsdag og fredag etter den savnede kvinnen i Nidelva, på politiets anvisninger.
Foto: Geir Otto Johansen
LETER I ELVA: Brannvesenets dykkere lette både torsdag og fredag etter den savnede kvinnen i Nidelva, på politiets anvisninger. Foto: Geir Otto Johansen Vis mer
Hele Norges coronakart