Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det er en god grunn til at du ikke kan lese i drømmene dine, ifølge forskning

Noen mister også taleevnen, mener forsker.

DRØMMELESING: Få klarer å lese i drømmene sine, ifølge psykologiprofessor. Foto: Scanpix
DRØMMELESING: Få klarer å lese i drømmene sine, ifølge psykologiprofessor. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den legendariske episoden «Perchance to Dream» i TV-serien «Batman: The Animated Series», våkner Batman opp som Bruce Wayne og innser at verden har blitt snudd på hodet. Wayne er ikke lenger Batman, og foreldrene hans er plutselig i live.

Men det er først når han åpner en bok og ordene ikke gir mening, det går opp for ham at det hele bare er en drøm. Batman resonnerer seg fram til dette fordi lesing er en funksjon av hjernens høyre side, mens drømmer oppstår i hjernens venstre side, og dermed kan han ikke lese i drømmene sine.

Batmans konklusjon er ikke perfekt, men likevel fornuftig, ifølge psykologiprofessor Deirdre Barrett ved Harvard University i USA.

- Få kan lese

Drømmeforskning viser nemlig at de færreste av oss kan lese i drømmene våre, forteller hun til det vitenskapelige magasinet Inverse.

Faktisk forteller hun at de fleste ikke bare mister evnen til å lese i drømmene sine, men også skrive- og taleevnen. Ifølge forskning på området skyldes dette mest sannsynlig at aktiviteten i hjernes språkområde er betydelig mindre når vi sover, forklarer Barret.

- Folk kan beskrive ting de gjorde med venner og hva de snakket om, men om du faktisk spør dem om de hørte stemmer eller spesifikke ord og setninger, vil det store flertallet si nei. Når man blir presset til å tenke på det, vil folk gjerne bruke begrepet «telepati» for å beskrive kommunikasjonen i disse drømmene.

- Mindre aktiv hjerne

Batman hadde rett om at hjernens språkfunksjon hovedsakelig er konsentrert på venstre side, men det er ikke slik hos alle mennesker. Hos noen er dette konsentrert på begge sider av hjerner, og for noe til og med på høyre hjernehalvdel. For lesing spesifikt, er også synsnerven i bruk, samt hjernebarken for dem som leser i punktskrift.

Generelt er hjernefunksjonene som kreves for å tolke språk mye mindre aktiv når man sover, ifølge psykologiprofessor Deirdre Barrett.

Det er søvnforsker Janne Grønli ved Universitetet i Bergen enig i.

Tar imot sensorer

- Man vet at det er mange områder i hjernen som reduserer aktiviteten sin når man går fra våkenhet til søvn, sier Grønli til Dagbladet.

- Dette har man blant annet sett i hjerneavbildningsstudier. Det er mindre bruk av glukose (energi) og blodgjennomstrømning i mange deler av hjernen når man sover. Og for å lese og snakke er dette viktig, fortsetter hun.

Søvn er en aktiv tilstand, ifølge forskeren.

- Man vet at man kan respondere på sensorisk stimuli rundt seg når man sover, som for eksempel lukt og lyder som er viktige for personen. Det er vist at det er mer sannsynlig at man våkner når man hører noen si ens eget navn, enn å høre et biip eller et annens navn, sier Grønli og fortsetter:

- Dersom stimuliene ikke er viktige, sover man glatt over dem. Hjernen filtrerer hvilken informasjon som er viktig og ikke viktig når man sover, sier Grønli.

Men når det gjelder søvn, som så mye annet, er ingen helt like - og det finnes ingen klar fasit.

- Vi sover veldig forskjellig. Noen drømmer mer enn andre, noen husker drømmene sine bedre enn andre - og enkelte, som har hatt hjerneslag eller fått en hjerneskade i hjerneområder som viser økt aktivitet under drømmer kan drømme mindre eller miste drømmene sine totalt, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!