KONTANTSTØTTEDUELL: Leder av Aps kvinnenettverk Anniken Huitfeldt utfordrer Julie Brodtkorb til å klargjøre hva Høyre egentlig mener om kontantstøtten og viser til at Høyrekvinnene er enig med regjeringen om å fjerne kontantstøtten helt for toåringer. Foto: Foto: Frank Karlsen og Nina Hansen / Dagbladet
KONTANTSTØTTEDUELL: Leder av Aps kvinnenettverk Anniken Huitfeldt utfordrer Julie Brodtkorb til å klargjøre hva Høyre egentlig mener om kontantstøtten og viser til at Høyrekvinnene er enig med regjeringen om å fjerne kontantstøtten helt for toåringer. Foto: Foto: Frank Karlsen og Nina Hansen / DagbladetVis mer

«Det er en godt bevart hemmelighet at Høyrekvinnene vil fjerne kontantstøtten for toåringer»

Anniken Huitfeldt utfordrer Julie Brodtkorb (H) til duell om kontantstøtten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da regjeringen vedtok å fjerne kontantstøtten for toåringer og i stedet øke støtten for ettåringen, ble det politisk ramaskrik.

- Vi registrerer at både Arbeiderpartiet og SV signaliserer at dette er første skritt på veien for å fjerne ordningen helt. Det er synd. Det er viktig å opprettholde muligheten slik at familiene selv kan velge, sa Høyres nestleder Jan Tore Sanner til NTB da det ble klart at regjeringen fjerner kontantstøtten for toåringer.

For å fjerne støtten
Nå viser det seg at Sanner kunne sagt det samme om de borgerlige feministene i eget parti. I Høyres kvinneforums plattform står det svart på hvitt at Høyrekvinnene er for å fjerne kontantstøtten for toåringene:

«Kontantstøtten gjøres om til å kun gjelde for barn opp til 2 år og beløpet som utbetales hver måned dobles ut ifra gjeldende sats», står det i plattformen.

- Det er jo en godt bevart hemmelighet at Høyrekvinnene er enig med regjeringen om å fjerne kontantstøtten for toåringer. De borgerlige feministene er åpenbart i mindretall i eget parti, sier leder i Ap's kvinnenettverk og kulturminister Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

- Ikke overrasket
På oppfordring fra Huitfeldt har lederen for Høyres Kvinneforum, Julie Brodtkorb, oversendt Ap-statsråden Høyrekvinnenes politikk på e-post.

- Jeg har utfordret Høyrekvinnene til å klargjøre hva de mener om kontantstøtten fordi jeg har fått uklare svar hele tiden. Nå har jeg endelig fått svar. Jeg er ikke overrasket. Høyres strategi til nå har vært å på den ene siden være imot reguleringer, men samtidig er være for. Det er et dobbeltløp de ikke kan holde på med lenge. Det tror jeg velgerne til slutt vil avsløre, sier Huitfeldt.

- Høyre må klargjøre hva de mener om viktige likestillingsspørsmål i god tid før valget. Norge er kåret til verdens beste land for kvinner av Redd Barna. Blant annet på bakgrunn av fødselspermisjon og kvotering. Det er nettopp denne typen politikk som har brakt oss dit, sier hun og legger til:

- Høyrekvinnene har lite makt i Høyre. Nå får de ta kampen i eget parti for kvotering og mot kontantstøtte for toåringer og slutte å karakterisere regjeringens likestillingspolitikk.

Mer til ettåringene
Brodtkorb innrømmer at de gjerne ser at kontantstøtten til toåringene forsvinner.

- Høyres kvinneforum vil ikke fjerne kontantstøtten, men gi den opp for toåringene. Vi vil bruke like mye penger på kontantstøtte og doble den for ettåringene i stedet. Valgfriheten er mer reell når beløpet øker, sier Jule Brodtkorb til Dagbladet.
 
- Hvordan kan det da være god Høyre-politikk å gyve løs på en regjering som foreslår å fjerne kontantstøtten for to åringer, når Høyres Kvinneforum er for å gjøre akkurat det?
 
- Regjeringen gjør et vedtak som bidrar til at kommunene blir sittende igjen med en regning de ikke vet hvordan de skal håndtere. KS mener jo at det reelle behovet er fire ganger større enn det regjeringen legger opp til om man gjør det slik regjeringen har foreslått. Kompenseringen mener KS også er for lav. Jeg ville aldri gått inn for dette om man ikke sørget for at de som ikke får kontantstøtte får et tilbud om barnehageplass, sier Julie Brodtkorb og legger til:

 - Jeg kan berolige Anniken med at hvis hun ønsker flere avklaringer så skal hun veldig gjerne få det. Til forskjell for Ap-kvinnene har vi utarbeidet en plattform som vi har vedtatt og som er våre innspill i programprosessen i partiet.