- Det er en grunn til at disse halvråtne byggene står tomme

Romfolket vil leie bolig, men brannvesenet tror det er vanskelig å finne et trygt bygg for så mange mennesker.

IKKE TRYGT: Tilsynsleder i Oslo brannvesen, Karl-Henning Lund, sier at det som regel er en grunn til at mange bygg står tomme, og tror det vil bli vanskelig å finne et trygt sted hvor romfolket kan bo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE TRYGT: Tilsynsleder i Oslo brannvesen, Karl-Henning Lund, sier at det som regel er en grunn til at mange bygg står tomme, og tror det vil bli vanskelig å finne et trygt sted hvor romfolket kan bo. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ettermiddag ble romfolket som hadde slått seg ned i et gammelt hybelhus på Skøyen i Oslo kastet ut av politiet, etter at byggeieren Omsorgsbygg ba om bistand til å få dem fjernet.

Politiet sjekket identitetspapirene til alle som var i huset, og opplyste at samtlige vil bli anmeldt for innbrudd. Brannvesenet slo tidligere på dagen fast at det ikke var trygt å oppholde seg i bygget, som skal rives i løpet av sommeren.

Mihai Negrea, talsmann for «Boligaksjonen Rom for leie», forteller at de fleste som oppholdt seg i huset måtte sove på gata igjen i natt.

- De fleste har sovet på gata i natt, men noen har sovet på sentralstasjonene. Fortsatt er mange av eiendelene deres, som tepper og madrasser, igjen i bygget, forteller han.

Sikkerhetsutfordring Negrea forteller at romfolket ønsker å betale for å leie, og at de har regnet ut at de kan klare det hvis alle betaler 20-30 kroner hver dag. De skal også samle penger til å leie bolig, forteller han.

VIL FINNE NYTT STED: Talsmannen for Boligaksjonen Rom for leie, Mihai Negrea ( til høyre), forteller at romfolket nå leter etter et nytt sted å bo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL FINNE NYTT STED: Talsmannen for Boligaksjonen Rom for leie, Mihai Negrea ( til høyre), forteller at romfolket nå leter etter et nytt sted å bo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Med en slik leie må imidlertid veldig mange bo sammen, og Karl- Henning Lund, tilsynsleder i Oslo brannvesen, tror det er viktig å tenke seg veldig nøye om før man plasserer så mange mennesker under samme tak.

- Det som er utfordringen for enhver byggeier i dag er kravene til hvordan bygget skal være utformet sikkerhetsmessig. Jeg vet det finnes masse falleferdige rønner rundt om i Oslo, men mange av dem er ikke verdt å bruke for de er ikke trygge, sier Lund.

- Vi er kjent med at mange tar seg til rette i gamle bygg, men det skal de være litt forsiktig med. Da vi kom inn i bygget på Skøyen i går var det for eksempel tettpakka med sigarettrøyk. Rømningsveiene var stengt, det var ikke vann og ikke strøm. Det er veldig mye av det tekniske og organisatoriske som må på plass før det er trygt for så mange mennesker, sier han.

Halvråtne bygg Lund understreker at det ikke nytter å ta seg inn i et falleferdig hus, men at det er viktig å ha en god dialog med byggeieren hvis man skal få det til å fungere.

- Vi ønsker disse menneskene bare det beste, men det er en grunn til at disse halvråtne objektene står tomme.

Mihai Negrea er klar over at det vil være vanskelig å finne et sted å leie for romfolket, men mener likevel at det er mulig.

- Nå er vi rundt 200 mennesker som trenger et sted å bo. Om en måned vil vi være mange flere. Jeg vet det er vanskelig, men vi må finne en løsning. Jeg skjønner ikke hvorfor politiet og kommunen ikke ser det.

- Selv om vi mangler vann, og det ikke er rent, er det bedre her enn på gata. Hvis vi ikke kan være her må vi sove i parker og på gata, slik vi har gjort før, sa Gina Ionescu (24) mandag, før de ble kastet ut av huset på Skøyen.