Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stockholm:

- Det er en hatsk stemning

Tusenvis av demonstranter har samlet seg rundt om i Stockholms gater og flere busser med opprørspoliti er satt inn.

PROTEST: En video på Instagram viser politiet i Stockholm som brukte pepperspray mot demonstranter ved Sergels torg. Video: Privat Vis mer

Onsdag kveld samlet opp mot 1000 mennesker seg på Sergels torg i Stockholm i en støttedemonstrasjon til Black Lives Matters-bevegelsen i kjølvannet av George Floyds død.

Demonstranter har siden samlet seg ved slottet i Stockholm, og flere andre steder sentralt i byen, melder Expressen. Flere busser med politifolk skal ha ankommet slottet for å få demonstrantene til å trekke seg tilbake mot Norrbro.

Ifølge avisa har demonstranter utenfor slottet kastet plastflasker mot politiet. SVT Stockholm melder om at opprørspoliti har svart demonstrantene med pepperspray.

- Det er ganske voldsomt. Man har brukt pepperspray eller tåregass, og ting har flydd i luften. Det er en hatsk stemning, noe helt annet enn tidligere, sier Expressens reporter ved slottet til egen avis.

DEMONSTRERTE: Mange har samlet seg utenfor slottet i Stockholm, hvor politiet jobber med å flytte demonstrantene. Foto: Expressen
DEMONSTRERTE: Mange har samlet seg utenfor slottet i Stockholm, hvor politiet jobber med å flytte demonstrantene. Foto: Expressen Vis mer

Brøt opp demonstrasjonen

Tillatelsen for å avholde en demonstrasjon var bare gitt inntil 50 deltakere mellom kl. 18 og 20, skriver Expressen, og politiet hadde lenge en ganske tilbaketrukket og passiv tilnærming til demonstrantene.

Etter beskjed fra politiet skal arrangørene ha forsøkt å bryte opp folkemassen på bakgrunn av brudd på coronarestriksjonene. Da dette mislyktes, besluttet politiet selv å bryte opp demonstrasjonen.

Det er etter dette at situasjonen har eskalert og tusenvis av personer har fordelt seg rundt om i den svenske hovedstaden.

PROTEST: En video på Instagram viser politiet i Stockholm som bruker pepperspray mot demonstranter ved Sergels torg. Video: Privat Vis mer

Flere pågrepet

TV4 melder om at flere demonstranter nå er blitt pågrepet i Stockholm, etter at demonstrasjonene utover kvelden er blitt stadig mer aggressive og voldsomme.

Tidligere i kveld meldte også Expressen om at flere hendelser skal ha inntruffet og at to personer skal være pågrepet av politiet, mistenkt for voldelig tilløp.

Politiet skal også ha tatt i bruk pepperspray mot demonstranter på T-centralen.

Det skal også tidligere i kveld ha oppstått bråk da en politibetjent besluttet å knele foran demonstrantene, i det avisa omtaler som en Black Lives Matter-ånd.

Mens noen ble sinte og begynte å slå mot politibilen, svarte andre med å klemme politibetjenten og begynne å gråte.

DMONSTRASJONER: Tusenvis har samlet seg i Stockholms gater i ettermiddag og kveld. Foto: Alex Ljungdahl/ Expressen
DMONSTRASJONER: Tusenvis har samlet seg i Stockholms gater i ettermiddag og kveld. Foto: Alex Ljungdahl/ Expressen Vis mer

Da flere politibiler kom kjørende, skal situasjonen ha blitt kaotisk. Flere betjenter var iført hjelmer, pepperspray og batonger, noe som førte til at personer angrep politibilene.

Ifølge Expressen viser bilder at den kvinnelige betjenten på nytt forsøkte å få kontroll på situasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!