- Det er en heksejakt mot Sørheim og Husby

Psykologer mener kolleger tier, selv om de burde gitt de sakkyndige sin støtte.

HEKSEJAKT?: - To erfarne sakkyndige har etter alt å dømme gjort en formelt korrekt jobb, og arbeidet deres er vurdert som tilfredsstillende av andre fagfolk med kompetanse på rettspsykiatri og rettspsykologi. Oppdraget deres krever taushetsplikt. Det er etisk problematisk å kritisere noen som ikke kan forsvare seg, sier Øystein Helmikstøl fra Tidsskrift for Norsk Psykologforening. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
HEKSEJAKT?: - To erfarne sakkyndige har etter alt å dømme gjort en formelt korrekt jobb, og arbeidet deres er vurdert som tilfredsstillende av andre fagfolk med kompetanse på rettspsykiatri og rettspsykologi. Oppdraget deres krever taushetsplikt. Det er etisk problematisk å kritisere noen som ikke kan forsvare seg, sier Øystein Helmikstøl fra Tidsskrift for Norsk Psykologforening. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Paret bak den første sakkyndige rapporten om Breiviks psyke skulle i vitneboksen i dag, men dette er av retten utsatt til i morgen, torsdag.

Det er knyttet stor spenning til de sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husbys vitnemål om hvorfor de fant Breivik strafferettslig utilregnelig, og hvorvidt de står ved samme konklusjon i dag.

- Formelt korrekt jobb Flere tar nå til ordet for at Sørheim og Husby er utsatt for «en heksejakt».
 
- To erfarne sakkyndige har etter alt å dømme gjort en formelt korrekt jobb, og arbeidet deres er vurdert som tilfredsstillende av andre fagfolk med kompetanse på rettspsykiatri og rettspsykologi. Oppdraget deres krever taushetsplikt. Det er etisk problematisk å kritisere noen som ikke kan forsvare seg, sier Øystein Helmikstøl fra Tidsskrift for Norsk Psykologforening.

Han sammenligner råkjøret mot Synne Sørheim og Torgeir Husby med Bjugn-saken tidlig på 90-tallet.

- Syndebukker - Tidsånden, den «allmenne oppfatningen», det politisk korrekte, var den gang å tro på nokså blindt på overgrepsanklager, og at overgrep skjer ofte. Etter hvert stilte journalister og psykologer seg selv og andre kritiske spørsmål. Den gangen ble de sakkyndige syndebukken. Ettertiden har nok vist at det var med rette, sier Helmikstøl.

Nå mener han at man er i ferd med å gjøre samme feil på nytt. Men denne gangen mot de sakkyndige.

- Hvor lenge siden er det du leste et forsvar for de første to sakkyndige, ikke nødvendigvis for konklusjonen, men bare en advarsel om at vi nå muligens kjører folk litt hardt, sier Helmikstøl til Dagbladet.

Savner støtte Helmikstøl kritiserer også sin egen arbeidsgiver, Norsk Psykologforening, for å ikke tydeligere gi støtte til Sørheim og Husby.

- Det høres kanskje unaturlig ut at psykologforeningen skal støtte psykiatere, men hadde det ikke vært på sin plass med ørliten støtte til fagfolk? Jeg snakker ikke om konklusjonen, men til fagfolk under press. Ikke for fagfolkenes del, de klarer seg, men for Psykologforeningens troverdighets skyld, sier Helmikstøl, som i løpet av rettssaken har snakket med flere fagfolk som har støttet Sørheim og Husby, men som likevel ikke har sagt det offentlig.

- Kritikken mot den første rapporten har lignet en heksejakt, dette er faglig dyktige kolleger, de har gjort en helt korrekt jobb, forteller de meg. Men de står av ulike årsaker ikke offentlig fram med forsvaret, forteller Helmikstøl.

- Gjør bare jobben sin Helmikstøl får støtte fra rettspsykolog Pål Grøndahl.

IKKE I SØRHEIM OG HUSBYS SKO: - Jeg er glad jeg ikke er i deres sko nå, sier, sier rettspsykolog Pål Grøndahl til Dagbladet. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
IKKE I SØRHEIM OG HUSBYS SKO: - Jeg er glad jeg ikke er i deres sko nå, sier, sier rettspsykolog Pål Grøndahl til Dagbladet. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer

- Jeg er glad jeg ikke er i deres sko nå, sier han om Sørheim og Husby. Han mener råkjøret mot de to sakkyndige begynner å ligne en heksejakt.

- De gjør bare jobben sin. Dette er to fagfolk som ikke har gjort noe galt. Dette må vi huske, sier Grøndahl. Han mener påfallende få fagfolk har forsvart de to sakkyndige.

- Det hadde vært fint om flere hadde forsvart de to. Jeg håper ikke det nå er fagpersoner som gnir seg i hendene over at Sørheim og Husby nå får dette råkjøret, sier Grøndahl.
 
Torsdag sendte Norsk Psykologforening denne e-posten til Dagbladet. 
 
«Psykologforeningen burde ha gitt støtte til de sakkyndige psykiaterne Sørheim og Husby. Det sier  journalist Øystein Helmikstøl fra Tidsskrift for Norsk Psykologforening til Dagbladet. Han mener vi kunne ha bidratt til å dempe en heksejakt. Jeg deler ikke denne vurderingen. Det er et overordnet mål for Norsk Psykologforening å være en synlig og tydelig samfunnsaktør rent generelt. Og det har vært vår hovedstrategi å opptre ryddig og saklig i forbindelse med 22.juli saken. Det er nettopp slike etiske vurderinger som er tema for min kronikk i Aftenposten 21. mai 2012, «Diagnostisering uten mandat», der jeg reiser rent prinsipielle spørsmål om den hektiske diagnostiske aktivitet mange har utvist i gjeldende sak. Kronikken går rett inn i den samme problematikken Husby og Sørheim selv påpekte som det de hadde opplevd som mest overraskende og vanskelig å forholde seg til i tiden etter de hadde avlagt sin rapport.    At Psykologforeningen skulle rykke ut med aktiv støtte til navngitte aktører, eller sakkyndige, har imidlertid ikke vært naturlig for oss. Vi er redd det bare hadde bidratt til å øke støyen rundt saken. Våre vurderingene av når og hvordan vi skal opptre bestemmes ikke av det som til enhver tid står på avisenes førstesider».

PÅ OVERTID: Retten brukte så lang tid på vitnemål onsdag at Torgeir Husby og Synne Sørheim aldri fikk begynt på redegjørelsen om Beiviks psyke. De starter derfor i morgen tidlig.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
PÅ OVERTID: Retten brukte så lang tid på vitnemål onsdag at Torgeir Husby og Synne Sørheim aldri fikk begynt på redegjørelsen om Beiviks psyke. De starter derfor i morgen tidlig. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer