«Det er en helt klar kobling mellom bedret helse og økonomisk vekst.»

Helsetilstanden i verden er langt fra tilfredsstillende, mener Gro Harlem Brundtland. Det er den heller ikke i hennes gamle parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gro bruker sine kjempekrefter og velkjente energi for å bidra til verdenshelsa. Det norske Arbeiderparti, derimot, lar hun andre ta seg av. Men hun er overbevist om at verdens helsetilstand skal bli bedre. Og at sosialdemokratiet i Norge får en ny vår.

Det er én ting Gro Harlem Brundtland (62) ikke savner fra tida som Norges statsminister. Det er å aldri få fred i ferien.

- Nå slipper jeg alle henvendelsene på hytta. Som WHO-leder har jeg langt større kontroll over min private tid enn jeg hadde som statsminister, sier Gro, som har feiret jula på hytta i Nordmarka sammen med familien.

Det er ingen tvil: Gro gir umiddelbart inntrykk av å ha i behold energien og den enestående drivkraften vi kjenner fra hennes tid som statsminister. Og når vi sier at hun ser godt ut, tar hun det til seg med et smil og forteller at hun har klart å oppfylle nyttårsforsettet fra i fjor:

- Olav og jeg går en tur på 5 kilometer hver eneste kveld jeg er hjemme i Genhve. Selv om jeg reiser mye, så blir det ofte , sier hun og forteller at helgene benyttes til skiturer i Alpene, så savnet av Nordmarka skal være til å holde ut.

GRO ER INNE i sitt fjerde år som sjef for Verdens helseorganisasjon. Snart må hun tenke over om hun ønsker å gå på en ny femårsperiode. Foreløpig har hun ikke bestemt seg, men ingenting tyder på at hun planlegger snarlig pensjon.

- Hvordan er verdens helsetilstand?

- Forskningen og teknologien har brakt fram utrolige muligheter som kan tjene menneskenes helse. Men dette tas først og fremst i bruk i den rike delen av verden, derfor blir kontrasten til dem som er fattige stadig større, sier Gro. Hun peker på striden mellom fattige land og legemiddelindustrien om prisene på aidsmedisin som veldig viktig når det gjelder å sikre også fattige tilgang til nye og effektive legemidler.

- Vi må ha evnen til å bringe resultater av ny teknologi og kunnskap fram til dem som virkelig trenger det. Forskjellene mellom fattige og rike øker fortsatt. Vi må derfor styrke arbeidet mot fatti gdommen. Retten til helse og utdanning er grunnleggende menneskeretter, sier Gro Harlem Brundtland.

HUN HAR NYLIG presentert en rapport som er skrevet av flere av verdens fremste økonomer, og som viser at knapt noen investering kaster mer av seg enn penger til helse i fattige land.

- Jeg hadde nok kunnskap om dette fra før, men trengte en bedre analyse for å få gjennomslagskraft. Derfor satte jeg i gang denne utredningen. Den viser at 60 milliarder dollar til helse i de fattigste landene vil gi en vekst på 360 milliarder. Det er en helt klar kobling mellom bedret helse og økonomisk vekst. Det gjelder også i Norge, men effekten er langt sterkere der fattigdommen truer selve livet, sier Gro.

Som norsk statsminister var hun kjent for sin usvikelige tro på argumentene. Hun var alltid overbevist om at hennes logiske og godt underbygde argumenter ville føre fram overfor velgerne. Nå bruker hun samme metode som WHO-leder: med sin utredning i hånda skal hun overbevise verdens ledere om at det ikke bare er mora lsk riktig, men også lønnsomt å bruke mer penger for å bedre helsa til de fattigste.

ETTER TERRORAKSJONEN i New York 11. september fikk vi oppleve hvor raskt verdenssamfunnet kan reagere når saken er viktig nok. Og ikke minst hvor mye penger som stilles til rådighet når Osama bin Laden skal bekjempes. De 60 milliardene som Gro ber om til bedre helse, sitter langt inne. Samtidig slippes det sikkert et tilsvarende beløp over al-Qaida og Taliban i form av bomber uten at noen ser ut til å bekymre seg for kostnadene.

- Det er selvsagt et dilemma jeg har tenkt mye på, og som jeg forstår folk kan reagere på. Det er en veldig bruk av fantasi, penger, teknologi og våpen vi ser. Samtidig tror jeg at 11. september kan få positive ringvirkninger, sier Gro.

- Det kan skapes en større forståelse for at vi er avhengige av hverandre, og at det store gapet mellom fattige og rike og de umettede behovene som mange opplever, er noe av grunnlaget for terrorisme. Vi må få med oss den humanitære delen når vi bekjemp er terror. Jeg synes jeg ser tegn til dette. Tony Blair er blant dem som har understreket disse to sidene tydelig.

GRO HAR FULGT høstens norske valgkamp på avstand.

- Jeg reiser mye og er opptatt med min jobb, så jeg leser jo ikke engang norske aviser daglig, sier hun og passer seg vel for å gå inn i en debatt om hva som gikk galt med hennes eget parti.

- Jeg blir lei meg når Arbeiderpartiet gjør et så dårlig valg, og jeg synes det er urimelig. Men også i min tid opplevde vi nedturer, selv om denne er dypere enn vi har opplevd før. Men jeg er overbevist om at sosialdemokratiske ideer og Arbeiderpartiet vil ha gjennomslag også i årene som kommer, sier Gro.

Mange mener Ap's elendige valg blant annet skyldtes fattigdomsdebatten og at partiet mistet troverdighet i velferdspolitikken.

- Synes du at vår hjemlige fattigdomsdebatt blir nærsynt og litt farlig fordi vi blir mer opptatt av egne problemer og i mindre grad ser dem som virkelig lider?

- Ja, litt farlig. Det er ikke så le tt å definere fattigdom. Også i Norge har vi sett at forskjellene har økt de siste årene, men sett i et globalt perspektiv er Norge et lykkeland, sier Gro

OM VERDENS HELSE: Som norsk statsminister var Gro Harlem Brundtland kjent for sin usvikelige tro på argumentene. Nå skal hun overbevise verdens ledere om at det ikke bare er moralsk riktig, men også lønnsomt å bruke mer penger på helsa til de fattigste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer