SLAKTER REGJERINGEN: Jonas Gahr Støre er ikke imponert over regjeringens innsats mot erbeidsledighet, og mener Siv Jensen og Erna Solberg er passive. 
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SLAKTER REGJERINGEN: Jonas Gahr Støre er ikke imponert over regjeringens innsats mot erbeidsledighet, og mener Siv Jensen og Erna Solberg er passive. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

- Det er en historisk feil å ikke ta dette på aller største alvor

Støre slakter regjeringens innsats mot arbeidsledighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag la Arbeiderpartiet (Ap) fram sine egne tiltak mot arbeidsledighet, og Jonas Gahr Støre var ikke nådig mot regjeringens innsats.

- Dette er en hovedsak i en lokalvalgkamp, og vi ønsker å vise hvordan vi kan ha et alternativ til regjeringens politikk, som vi mener er passiv og på etterskudd, sa Støre under dagens pressekonferanse.

- Svært alvorlig Han understreker at de ikke holder regjeringen ansvarlig for at oljeprisen har falt, og at en del norske bedrifter derfor har fått nye og spesielle utfordringer.

- Men vi mener at regjeringen viser at de er på etterskudd når de sier at dette har gått fortere enn de hadde trodd, sier Støre.

Han påpekte at finansminister Siv Jensen tidligere har anslått ledigheten for 2015 langt lavere enn den har blitt. Siv Jensen har tidligere besvart denne påstanden med at det er store ulikheter mellom anslagene til SSB og Nav, og at det også er store ulikheter fra kommune til kommune.

- Arbeidsledigheten er altså økende, og det er svært, svært alvorlig. Enten det er 118 000, 120 000 eller 130 000, må vi som politikere se de enkeltmenneskene som står i den køen, sier Støre.

- Det å ikke ta dette på aller største alvor, er en historisk feil. Vi i Norge bør tenke at vi blir testet, for ledigheten er på vei oppover, og landene rundt oss har opplevd at ledigheten har gått opp til et nivå hvor den har bitt seg fast. Vi må tenke at vi har muligheten til å hindre at dette skjer hos oss, særlig i forhold til de unge.

Tre mål Støre anklager igjen regjeringen for å bruke store deler av sitt økonomiske handlingsrom til skattelette.

- Til og med rapportene finansministeren har bestilt, viser hvor lite treffsikker denne politikken er, sier Støre.

Arbeiderpartiets alternative tiltak er innrettet mot tre mål:

• Tiltak for de som mister jobben, spesielt rettet mot ungdom. Arbeiderpartiet vil blant annet gjøre det mulig for unge på dagpenger å fullføre videregående skole. I tillegg legger de penger på bordet for flere studieplasser, lærlingplasser, fagskoleplasser og tiltaksplasser.

• Tiltak for bedrifter i utsatte sektorer så de beholder den tekniske kompetansen i en omstillingsperiode. Vil blant annet bruke 35 millioner kroner på å sette i gang et program for overføring av kompetanse fra leverandørindustrien til andre sektorer.

• Vil bidra til utvikling av ny teknologi for å redusere forurensing og klimagassutslipp, og forplikter seg blant annet til å gi en milliard kroner årlig til kollektivutbygging rundt de store byene i ti år framover. I tillegg vil de satse 250 millioner kroner på at staten skal matche private investorer som bidrar i en tidlig fase av gründervirksomhet.

- Mer konkret Noen av forslagene har Ap tidligere hatt inne i sitt alternative budsjett, noen er nye.

- Hva skiller disse tiltakene fra det regjeringen gjør for å motvirke arbeidsledighet?

- Det er mye mer konkret overfor unge som mister jobben, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen til Dagbladet.

- Når det gjelder næringsrettede tiltak, legger vi inn en generell styrking av ganske mange av de tiltakene som er rettet mot næringer som nå sliter. I tillegg er vi veldig konkrete på dette som gjelder gründerstøtte, sier Marthinsen.

Hun medgir at noen av de store linjene minner mye om regjeringspartienes strategier.

- Ja, alle er for omstilling og at det skal skapes arbeidsplasser og gi midler til forskning. Men forskjellen handler om at vi har handlingsrom til å prioritere disse tingene fordi vi ikke satser på store skattekutt, sier Marthinsen.

- Vi kommer til å foreslå en innretning på skattesystemet som vi mener er fornuftig.

FÅR KRITIKk: - Til og med rapportene finansministeren har bestilt, viser hvor lite treffsikker denne politikken er, sier Støre. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FÅR KRITIKk: - Til og med rapportene finansministeren har bestilt, viser hvor lite treffsikker denne politikken er, sier Støre. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer