<strong>CRUISE:</strong> «MSC Divina», med en kapasitet på rundt 3500 passasjerer ankom på onsdag formiddag, mens cruiseskipet «Silver Shadow» og «Seabourne Encore», med en kapasitet på nesten 400 og 600 passasjerer, ankom tidlig om morgenen. Foto: Christian Roth Christensen
CRUISE: «MSC Divina», med en kapasitet på rundt 3500 passasjerer ankom på onsdag formiddag, mens cruiseskipet «Silver Shadow» og «Seabourne Encore», med en kapasitet på nesten 400 og 600 passasjerer, ankom tidlig om morgenen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Det er en invasjon

De mange cruiseturistene som ankommer Palma de Mallorca hver dag i høysesongen, oppleves som en invasjon av byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PALMA DE MALLORCA (Dagbladet): Det er nok en strålende sommerdag i Palma på Mallorca. Uten en sky i sikte og med godt over 30 grader har tre store cruiseskip ankommet havna i løpet av morgenen og formiddagen. Mens glade turister strømmer til Palmas gamleby og byens flotte katedral, er ikke alle lokale like fornøyde.

Masseturisme har lenge vært et problem for de lokale i Palma. Noen ganger kan det være opp mot ti cruiseskip i havna om dagen, forteller Gerald Roger Hau, geolog og presseansvarlig i miljøorganisasjonen GOB.

- Det er en invasjon. Det er lett å se. Det er så få steder man besøker her, det er katedralen og gamlebyen. Det er veldig vakkert og alle skal få se det.

<strong>CRUISE:</strong> Mens glade turister strømmer ut av cruiseskip og turistbusse, er ikke alle lokale like fornøyde. Foto: Christian Roth Christensen
CRUISE: Mens glade turister strømmer ut av cruiseskip og turistbusse, er ikke alle lokale like fornøyde. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Forstår frustrasjonen

Nedenfor Le Seu-katedralen forteller norske Ida at hun og vennegjengen nettopp har ankommet Palma. De er ikke cruiseturister, men hun sier at de har forståelse for de lokales frustrasjon.

- Man skjønner at det kan være frustrerende for dem som bor her, at det kommer masse folk og store mengder på en gang. Det kan kreve mye. Samtidig er det jo inntekt for turistnæringen, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at hun kan relatere til situasjonen, da hun selv er fra Bergen, hvor Dagbladet nylig har omtalt frustrasjonen mange bergensere føler overfor de mange cruiseskipene som ankommer havna og de store mengdene turistbusser som kjører rundt i sentrum.

10 000 signaturer

Det er flere aspekter ved cruiseturismen som bekymrer Hau og flere lokale. Nylig har lokale organisasjoner samlet over 10 000 underskrifter i protest mot cruisenæringen og antall skip som kommer til havna i Palma hver dag.

Signaturkampanjen fikk nylig oppmerksomhet i lokalavisa Diario de Mallorca, som skriver at aktivistene protesterer mot en industri som ikke er lønnsom eller som ikke er ren.

- Vi ønsker å begrense til ett cruise om dagen med 4000 passasjerer, sier en talsperson.

På denne måten mener aktivistene at de kan unngå de massive menneskemengdene, støy og helseproblemene utslippene fører med.

<strong>FORSTÅR:</strong> De norske turistene Ida og Inngunn har nettopp ankommet Palma når de snakker med Dagbladet. De forstår at de lokales situasjon. Foto: Christian Roth Christensen
FORSTÅR: De norske turistene Ida og Inngunn har nettopp ankommet Palma når de snakker med Dagbladet. De forstår at de lokales situasjon. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Store utslipp

- Vi vet at drivstoffet cruiseskipene bruker er av de mest forurensende i verden. - Det er store utslipp og det er et stort problem, spesielt når vi snakker om klimaendringene. Vi burde tenke på dette, at cruiseturisme ikke lenger er en bærekraftig ferieform, sier Hau.

Hau forteller at cruiseturistene ikke legger igjen mye penger i den lokale økonomien. Signaturkampanjen krever at bare ett skip kommer til havna om dagen.

- Når for eksempel åtte skip med cruiseturister skal inn til byen, så er hele gamlebyen full av mennesker. Du kan ikke bevege deg. Du føler deg som en utlending i din egen by.

<strong>MILJØ:</strong> Gerald Hau forteller at mange er bekymret over utslippene fra skipene, i tillegg til de store mengdene turister som følger med. Foto: Christian Roth Christensen
MILJØ: Gerald Hau forteller at mange er bekymret over utslippene fra skipene, i tillegg til de store mengdene turister som følger med. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Forurenset kystlinje

Blant de ti byene i verden som rapporterer om størst utslipp av svoveloksider (SOx) og svevestøv (PM), ligger det klare flertallet i to land: Spania og Italia, heter det i en nylig rapport fra den europeiske organisasjonen Transport & Environment (T&E).

Ifølge rapporten er Barcelona, Palma de Mallorca og Venezia de europeiske byene som opplever størst forurensning fra cruisetrafikk. Dette forklares delvis med at byene er enormt populære destinasjoner for cruiseturister.

Videre heter det at den spanske kysten er den mest forurensede kystlinja i Europa. Ifølge rapporten sørget 172 cruiseskip for utslipp på rundt 15 kilotonn SOx i landets økonomiske sone.

<strong>TURISME:</strong> Den spanske ferieøya er tuftet på turisme, men de siste åra har det blitt stadig tydeligere at deler av lokalbefolkningen har fått nok. Noe dette budskapet, som ble tagget på en vegg i gamlebyen i Palma i 2016, illustrerer godt. Foto: Jaime Reina / AFP / NTB Scanpix
TURISME: Den spanske ferieøya er tuftet på turisme, men de siste åra har det blitt stadig tydeligere at deler av lokalbefolkningen har fått nok. Noe dette budskapet, som ble tagget på en vegg i gamlebyen i Palma i 2016, illustrerer godt. Foto: Jaime Reina / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Forstår de lokale

Franske Sofia har nettopp gått i land fra cruiseskipet de ankom med i dag. Hun er på vei inn mot katedralen og gamlebyen med sine to sønner og ektemann. Hun forteller til Dagbladet at de ikke har hørt om problemene den spanske øya har hatt med cruiseskip og masseturisme.

- Vi kommer fra Sør-Frankrike, hvor vi har mange turister, så vi forstår de lokale, sier hun til Dagbladet og forklarer at familien prøver å ikke ta opp så stor plass når de skal bevege seg innover byen.

Når det kommer til forurensingen cruiseskipene skaper, forteller Sofia at hun har tenkt over det og synes det er en vanskelig problemstilling.

CRUISETURISME: Mange av de som bor i området Gamle Stavanger plages av cruiseturismen der. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Video: Angelica Hagen. Reporter: Angelica Hagen / Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Slagmark

Stefan Larsson og Elisabeth Hellquist fra Sverige er på ferie, og bor på et hotell like ved Palma. De forteller til Dagbladet at da de var ute og gikk onsdag morgen, var det mye søppel langs stranda.

- Det så ut som en slagmark. Vi forstår at folk er lei av det. Det er jo søppelkasser her som ikke brukes, sier de og legger til at de synes det er veldig unødvendig.

Når det kommer til cruiseturistene, forteller svenskene at de legger igjen lite penger i byen.

- De har spesialinngang på visse steder og bruker ikke penger her. De følger bare visse traseer. Pengene kommer ikke hit.

<strong>SØPPEL:</strong> De svenske turistene forteller om mye søppel langs stranda da de var ute og gikk tur onsdag morgen. Foto: Christian Roth Christensen
SØPPEL: De svenske turistene forteller om mye søppel langs stranda da de var ute og gikk tur onsdag morgen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

«Verstinger»

Denne uka gikk Geir Kronbæck, Norden-sjef for Royal Caribbean, ut i Dagens Næringsliv og sa at han er lei av kritikken bransjen får.

- Tidligere var det de tyske bobilturistene i Norge som ble uglesett, fordi de fraktet med seg all maten i bobilen fra Tyskland og ikke la igjen nok penger som turister. I dag har cruiseturistene overtatt rollen som «verstinger». Det synes jeg er upresist og populistisk, sa han til avisa.

Til Dagbladet sa han at det er positivt at debatten om miljø kommer opp for cruisenæringa, men at miljøfokuset drukner når det fokuseres på skam og turisthat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer