- Det er en knusende rapport

- Det var bestemt på forhånd at heimevernets spesialstyrke skulle legges ned.

FORSVARSSJEF: Forsvarssjef Harald Sunde på sitt kontor i Forsvarsdepartementet.

Foto: Håkon Eikesdal
FORSVARSSJEF: Forsvarssjef Harald Sunde på sitt kontor i Forsvarsdepartementet. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsledelsen får hard medfart i et brev om HV-016-saken fra Forsvarets ombudsmann
i dag.

Ombudsmann Kjell Arne Bratli konkluderer med at forsvarssjefen ikke hadde myndighet til å legge ned styrken uten at saken ble behandlet i Stortinget, at den overraskende nedleggelsen svekker forsvarets beredskap, at personellet ble for dårlig behandlet og at hele prosessen var lukket og uryddig.

Thomas Lund Nielsen var tillitsvalgt i HV-016 før nedleggelsen. Han er meget godt fornøyd med ombudsmannens konklusjoner.

- Dette samsvarer med vårt inntrykk og det vi har påpekt hele veien. Dette er viktig for personellet og oss som har opplevd dette, sier Nielsen til Dagbladet.

LAGT NED: HV-016. Foto: Heimevernet / Scanpix
LAGT NED: HV-016. Foto: Heimevernet / Scanpix Vis mer

Frp's Anders Anundsen, som leder kontroll- og konstitusjonskomiteen, har vært en av de sterkeste kritikerne av forsvarsledelsens håndtering av HV-016-saken. Han mener ombudsmannen kommer med overraskende klar kritikk.

- Den er overraskende tydelig, men det er bra. Det er en knusende rapport, som virkelig understreker det vi har mistenkt hele tiden: At det var bestemt på forhånd at HV-016 skulle legges ned, sier Anundsen til Dagbladet.

- Det kan skape mistanke om at styringskulturen i forsvaret ikke har rom for noen motargumenter i en prosess som dette. Det er skummelt, sier Anundsen, som lover at saken vil følges opp ytterligere politisk.

Forsvarssjefens pressevakt sa tidligere i dag at forsvarsledelsen da ikke var kjent med innholdet i brevet. Dagbladet har sendt en e-post til presseavdelingen med flere spørsmål som hittil ikke er blitt besvart.