<strong>SAMMEN I SORGEN:</strong>  Kubina Piotrs pårørende mener politiet burde fortsette leteaksjonen. Det er ingen spor etter Piotr, som forsvant fra en jobbseminar på Hønefoss. (F.v) Tillitsvalgt i fellesforbundet Egil Gundersen, huseier Søren Ubsch, som leide ut huset til Piotr, og vennene Evelina Peksa (24), Piotc Peksa (29), Elzbieta Sienkievoiuz (29) og Agnieszka Bas (27). Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SAMMEN I SORGEN: Kubina Piotrs pårørende mener politiet burde fortsette leteaksjonen. Det er ingen spor etter Piotr, som forsvant fra en jobbseminar på Hønefoss. (F.v) Tillitsvalgt i fellesforbundet Egil Gundersen, huseier Søren Ubsch, som leide ut huset til Piotr, og vennene Evelina Peksa (24), Piotc Peksa (29), Elzbieta Sienkievoiuz (29) og Agnieszka Bas (27). Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Det er en måned siden Piotr ble sett sist

Pårørende mener politiet burde ha fortsatt søkene i mer enn tre dager. - Vi må sette en strek, svarer politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er 29 dager siden noen så Piotr Kubina (26) sist. Han var på jobbseminar på Hønefoss, var beruset, ble sist sett klokka halv fire denne novembernatta. Laptop, nøkler, bankkort og klær fant politiet på hotellrommet. Søkene ble avsluttet av politiet etter tre dager.

Om to måneder vil Piotr bli ført opp sammen de 12 andre som hittil i år har havnet i «Saknetregisteret», Kripos liste over personer som er savnet, og politiet mener er døde.

- Han smiler alltid og er en optimistisk person. Jeg har fremdeles håp, sier eks-samboer Elzbieta Sienkievoiuz (29).

Hun og flere av hans polske venner har samlet seg i den kalde leiligheten til Piotr. Egil Gundersen, tillitsvalgt i fellesforbundet i Rainpower, hvor Piotr jobber som industrimaler, synes det er en kjedelig sak.

- Jeg ville helst at han skulle blitt med bussen tilbake igjen, sier han.

Misfornøyd med leteaksjon Huseier Søren Ubsch og nabo Andre Nerheim reagerer på at det ikke er gjort mer i saken. Piotrs mor er død, mens faren bor på gamlehjem i Polen. De mener politiet burde lete lengre enn tre dager.

- At pårørende mener dette vil alltid skje, jeg har ikke opplevd at familie og kollegaer sier at vi har søkt nok. De vil lete til vi finner personen, noe jeg er enig i, men en gang må man sette en strek, sier Arne Erik Håkonsen, etterforskningsleder ved Hønefoss politistasjon.

Han mener sannsynligheten er størst for at Piotr har omkommet. 

Aktivt søk - Vi har søkt med hund, langs land og i elva med båt. Røde Kors og brannvesenet har vært med, og vi har flydd helikopter over elva, sier han videre.

Det er usikkert om Piotr havnet i elva. Hotellet han sist ble observert utenfor, er 100 meter unna vannet.

- Det aktive søket varte i tre dager. Deretter har vi hatt noen sporadiske søk. Vi har ingen spor, men får vi nye opplysninger vil vi gjenoppta søket, sier Håkonsen.

300 leteaksjoner i året Leder i «Ressursgruppe ettersøkning» i Røde Kors Hjelpekorps, Kenneth Gulbrandsøy, mener det er svært varierende hvor lenge en leteaksjon varer. Ifølge han deltar Røde Kors på rundt 300 leteaksjoner i året.

- Politiet og Hovedredningssentralen gjør en vurdering på hvor lenge vi skal fortsette søket i samråd med helsepersonell.

Gulbrandsøy sier de har en tendens til å avslutte det første søket etter åtte til tolv timer, fordi vedkommende kommer til rette, eller blir funnet død i løpet av den tiden.

Søk for pårørende Røde Kors kan også velge å fortsette søkene etter at politiet har avsluttet sine.

- Om pårørende har et sterkt behov for at søkene skal fortsette, kan vi velge å gjøre det for deres del, sier han.

Kostnadene dekker staten gjennom de nasjonale retningslingene for frivillige.

Røde Kors har mer enn 320 lokale hjelpekorps over hele landet samt 12 500 medlemmer.

Når en person blir meldt savnet er det Hovedredningssentralene (HRS) som har det overordnede ansvaret for søket, men ofte er det politiet, som koordinerer en egen redningssentral, og som avgjør om søket etter personen skal avsluttes etter ikke.

Når det ikke lenger er håp for å finne personen i livet kan politiet iverksette en ny fase med «Søk etter antatt omkomne» (SEAO). Røde Kors bistår ofte i begge faser av letingen når politiet spør.

Dette blir primært gjort for at de pårørende skal få en grav å gå til.

12 sunket i jorda i år De 27 politidistrikene i Norge sender sin informasjon videre til Kripos, som vedlikeholder og registrerer personer i «Saknetregisteret». Etter at personen har vært savnet i tre måneder og politiet tror vedkommende er død, havner saken her.

Politibetjent Eldrid Williksel opplyser at 12 personer har havnet i dette registeret hittil i 2011.

<strong>FORSVANT:</strong> Kubina Piotr ble sist sett beruset klokka halv fire 26. november. Han var på seminar på Hønefoss sammen med kollegane sine. Foto: Privat
FORSVANT: Kubina Piotr ble sist sett beruset klokka halv fire 26. november. Han var på seminar på Hønefoss sammen med kollegane sine. Foto: Privat Vis mer

- Vi samler all informasjon som hjelper oss med å identifisere personene. Kjønn, alder, beskrivelser og DNA-profil, om det finnes, blir registrert, sier hun.

Siden 1948 har 1373 personer forsvunnet rundt om i Norge.

Flere menn savnet «Søk etter antatt omkomne» har to hovedsentraler i Norge, og i Sør-Norge er Jannicke Johannessen koordinator. I år har de lett etter 50 antatt døde personer, hvor åtte har vært damer. 15 personer er ikke funnet, og sju av disse sakene er avsluttet.

- Det er mange flere menn enn damer, og rundt 70 prosent sakene er knyttet til vann og derfor ressurskrevende. I de fleste tilfeller foregår søk på land også.

Når SEAO får saken er sannsynligheten nær hundre prosent for at personen er død, mener Johannessen.

I Nord-Norge har de i år hatt 13 aksjoner. Seks er fremdeles savnet, og fire av disse har politiet grunn til å tro at har tatt selvmord.

- Av de søkene vi har gjennomført i år har vi funnet godt over halvparten.  Dette har sammenheng med grundig etterretning og planlegging, detaljerte havbunnsprofiler, bruk av profesjonelle ressurser og dyktige letemannskaper, sier Edvardt Nilsen, SEAO-koordinator for Nord-Norge.

- Det er vanskelig å avslutte søk uten funn. Enkelte ganger avsluttes søket etter bare noen dager mens i andre varer et par uker.

Eget savnetgruppe Det er bare Oslo politidistrikt som har en egen savnetgruppe, som bare jobber med å finne savnede personer. Siden første oktober 2010 er det 25 personer for har forsvunnet og ikke kommet til rette.

- Noen av disse har vi en formening om at holder seg skjult, og ikke ønsker at myndigheter eller familie veit hvor de er. Broparten er også personer som har stukket av fra instutisjoner, sier Anders Oksvold, politiførstebetjent og leder av savnetgruppa.

Rutinemessig blir DNA-profilen til vedkomende hentet inn etter tre måneder, for å ha en profil å sammenligne med om lik blir funnet.

18 uidentifiserte kropper Per Angel er formann i den nasjonale ID-gruppa ved Oslo politidistrikt. De jobber med å matche døde kropper med opplysningene i Saknetregisteret.

- Vi ser på høyde, vekt, giftering, tatoeringer og sammenligner dataene med savnetmeldingene. De fleste kroppene blir identifisert, sier han.

Det finnes i dag 18 uidentifiserte kropper, som har hopet seg opp fra 1948.

<strong>OPTIMISTISK:</strong>  Elzbieta Sienkievoiuz (29) var tidligere kjæresten og samboeren til Piotr og sier at han var en optimistisk person. Hun har ikke gitt opp håpet om å finne han i livet.Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OPTIMISTISK: Elzbieta Sienkievoiuz (29) var tidligere kjæresten og samboeren til Piotr og sier at han var en optimistisk person. Hun har ikke gitt opp håpet om å finne han i livet.Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer